Özgürlüğe yüzenlerin hikâyesi…

Yazar Charlotte Jones’un bir gazete kupüründen yola çıkarak yazdığı oyunda, 1920’lerin İngilteresi’nde toplumsal suçlardan dolayı akıl hastanesine kapatılan iki genç kadının hikâyesi anlatılıyor

05 Şubat 2016 - 09:30
- Çok sağlam bir sistem kurmuşlar burada... Embesiller dev çamaşır dağlarını kurusun diye asıyor, melankolikler ütülüyor, sabit fikirliler de düzgünce katlayıp kaldırıyor. Ve biz de o çarşafların üstünde uyumak zorundayız. Boşuna görmüyoruz onca kâbusu.
- Sen deli misin?
- Anlayamadım?
- Senin neyin var?
- Hiçbir şey.
- Neden buradasın öyleyse?
- Sen neden buradasın?


Bu sözler, İstanbul Jest Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Airswimming - Havada Yüzmek” oyunundan. Yazar Charlotte Jones’un bir gazete kupüründen yola çıkarak yazdığı oyunda, 1920’lerin İngilteresi’nde toplumsal suçlardan dolayı (puro içmek, gayri meşru hamile kalmak vs) akıl hastanesine kapatılan iki genç kadın olan Persephone ve Dora’nın hikâyesi anlatılıyor. Toplumun ahlâk kurallarına uymadıkları gerekçesiyle, dünya tarihinin utanç sayfalarında yer alan “sabıkalı akıl hastaları hastanesine” hapsedilmiş bu kader ortağı iki kadın, 50 yıl süren mahkûmiyetlerinde ve dostluklarında birbirlerini günde sadece bir saat görmelerine rağmen hiç kopmuyor.
Murat Sarı’nın yönettiği oyunda; Neriman Uğur ve Zeynep Gülmez oynuyor. Oyun, 19 Şubat’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek.

 


ARŞİV