Özgüven sahibi çocuk başarılı oluyor

Özgüven sahibi çocuklar sorunlarla tek başlarına mücadele etme ve çözme becerisine sahiptir. Aileler, çocuklarının özgüvenlerini kaybetmemeleri veya kazanmaları için onlara destek olunmalı.

08 Şubat 2011 - 10:38

Özel Alev Anaokulu Rehberlik servisi, özgüven sahibi çocukların daha mutlu ve başarılı olduklarını belirtiyor.
Son zamanların gözde terimlerinden biri olan “özgüven”, mutlu ve başarılı bir hayat için insanın sahip olması gereken en temel özelliklerdendir. Özgüven; kendini doğru ifade etme, sorumluluk alma, insanın kendisiyle ve çevresiyle barışık olması, olumlu ve olumsuz yönlerinin farkında olması demektir. Özgüven sahibi kişi hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle yüzleşir, kendine karşı dürüst ve gerçekçi olur, yetersiz olduğu konularda kendini geliştirmek için çaba gösterir.
Özgüven; tüm bireylerin ihtiyaç duyduğu, yaşamda sorunların ve sorumlulukların daha kolay üstesinden gelmeyi sağlayan bir duygudur. Özgüven sahibi çocuklar, sorunlarla tek başlarına mücadele etme ve çözme becerisine sahiptirler. Genel anlamda çok net olmayan bu kavram “kendinden memnun olma” ya da “kendiyle barışık olma” gibi ifadelerle de açıklanabilmektedir.
Bu geniş kavram, “İç Özgüven” ve “Dış Özgüven” şeklinde de özetlenebilir.

-İç Özgüvene Sahip Çocuklar; övgü almaya ve ödüllendirilmeye açık, fiziksel ve duygusal gereksinimlerine değer veren, iyi nitelikleriyle gurur duyan, kendini seven, güçlü ve zayıf yanlarının farkında olan, kendisine uygun arkadaşları olan, motive edildiğinde daha enerjik ve istekli adımlar atabilen, olaylar karşısında istikrarlı davranabilen ve kendine açık hedefler koyabilen, geleceğinin geçmişinden daha iyi olacağını düşünen, sorunlar karşısında çözüm arayışında olan, pozitif düşünceye sahip olan çocuklardır.

-Dış Özgüvene Sahip Çocuklar; başkalarına karşı anlayışlı ve sakin davranabilen, utanıp sıkılmadan toplum önünde konuşabilen, rahat iletişim kurabilen, gereksinimlerini açıklıkla dile getirebilen, başkalarını övebilen, kendini ve tarzını ortaya koyabilen, özgün bir tutum geliştirebilen, beklenmedik olaylar karşısında duygularını kontrol edebilen, korkuları ve endişeleriyle kolayca baş edebilen, anlaşmazlıklar karşısında kendisini rahatça ve uygun bir şekilde savunabilen çocuklardır

ANNE-BABALARA TAVSİYELER

• Çocuğunuzun var olmasının sizin için ne kadar önemli olduğunu kendisine hissettirin.
• Kendisine olan özgüveninde sarsıntı gördüğünüz an harekete geçin.
• Çocuğunuza gerçek özgüveni sağlamasında yardımcı olun.
• Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkarmasında yardımcı olun.
• Yaptığı ve ilgilendiği şeylerin sizin için önemli ve değerli olduğunu gösterin.
• Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın.
• Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının.
• Çocuklarınıza sorumluluklar verin.
• Ne yaparsa yapsın onu sevdiğinizi ve emniyette olduğunu hissettirin.
• Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden tartışın.


ARŞİV