'Zihin değişirse engeller aşılır'

Türkiye’nin dört bir yanından işitme engelli eğitmenler, Kadıköy Belediyesi’nde bir araya geldi. Eğitmenler, “Engellilere yönelik engeller artık son bulmalı” dedi…

09 Ekim 2015 - 09:38
Türkiye’nin dört bir yanından işitme engelli eğitmenler, Kadıköy Belediyesi’nde bir araya geldi. Eğitmenler, “Engellilere yönelik engeller artık son bulmalı” dedi…

Aysel KILIÇ
Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu işitme engelli eğitmenlere ev sahipliği yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve Belediye’nin desteğiyle düzenlenen Türk İşaret Dili (TİD) Eğitmenler Çalıştayı’na Türkiye’nin çeşitli illerinden işitme engelli eğitmenler katıldı. 3-4 Ekim tarihlerinde yapılan çalıştayda, işitme engelli eğitmenlerin sorunları masaya yatırıldı, çözüm önerileri konuşuldu.
Toplantıya katılanlar arasında işitme engelli olmayanlar da vardı. Bunlardan biri de Milli Eğitim Bakanlığı’nda müfettiş olan Hasan Hüseyin Selvi idi. İşitme engellilerin eğitimine gereken önemin verilmediğini söyleyen Selvi, “İşitme engelli öğrencileri, bu konuda hayat tecrübesi olan bir işitme engelli eğitmen anlar. Ancak mevcut eğitim sisteminde bu dikkate alınmadığı için, işitme engelliler zor dönemler geçiriyor” dedi.

FIRAT: İŞARET DİLİ ANA DİLDİR
Toplantının en aktif konuğu ise, Berrak Fırat idi. Fırat, bir yandan işaret dilini konuşma diline, diğer yandan konuşmaları işaret diline çevirdi. Toplantının ardından Gazete Kadıköy’e konuşan Fırat, anne ve babasının da işitme engelli olduğunu söyledi. Boğaziçi Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin desteği ile yurt dışındaki bazı üniversitelerde işaret dili eğitimi aldığını ve 2006 yılında eğitmenlik belgesine sahip olduğunu belirten Fırat, “Biz, işitme engelli bireylerin ders verebileceğini kanıtlamaya çalışıyoruz. Çünkü mevcut eğitim sisteminde duyan insanlar daha çok eğitmen olarak tercih ediliyor. Hâlbuki işaret dili de bir ana dil ve bu dili en iyi işitme engelliler kullanır. YÖK, işaret dilini seçmeli ders olarak koydu. Fakat işaret dili dersini veren öğretmenler işitme engelli değil. Bu bakış açısının artık değişmesi lazım” dedi.
Gazetemize konuşanlardan biri de Hasan Dikyuva idi. Dikyuva, Ankara Üniversitesi’nde işaret dili bilimcisi ve aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda işaret dili araştırması üzerine bir projede çalışıyor. Engellilere yönelik ayrımcılığa dikkat çeken Dikyuva, “Engellilere yönelik çok fazla engel var. İşitme engellilerin ders vermesini dahi engelliyorlar. Demir bir duvar var karşımızda ve biz buna karşı mücadele ediyoruz. Zihinlerdeki engeller kaldırılırsa tüm engeller de aşılır” diye konuştu.

PAVEY SORUNLARI DİNLEDİ
Türk İşaret Dili Eğitmenler Çalıştayı’nın ikinci gün konuğu ise kendisi de engelli olan CHP İstanbul milletvekili Şafak Pavey’di. Katılımcıların sorunlarını dinleyen Pavey, çözüm yolları ve mecliste yapılabilecekler hakkında bilgi verdi.

ARŞİV