Zincirin bir halkası olmak…

10 Kasım’da 7’den 70’e binlerce Kadıköylü Ata’ya Saygı Zinciri’nde bir araya geldi. Onlardan biri de CHP Kadıköy Gençlik Kolları üyesi Sami Can Okalın, Saygı Zinciri’ne dair izlenimlerini yazdı

12 Kasım 2015 - 14:21
10 Kasım günü sabahın erken saatlerinde bir araya gelen Kadıköylüler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 77. yıldönümünde bir anma etkinliği gerçekleştirdi.  Kadıköylüler, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla Gazi’nin 19 Mayıs 1919’da istiklal, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet için topyekün bir milleti kenetlediği gibi kenetlenerek, Fenerbahçe’den Bostancı’ya kadar insan zinciri oluşturdular. Bu zincirin halkasına Bostancı güzergâhında katılarak, 10 Kasım’ın getirdiği o eşsiz hüzün havasına ortak oldum. Böyle bir zincirin bir halkası olmaktan duyduğum gururu tarif etmek mümkün değil. Her ne kadar elde olmayan bir hüzün, bir yas ve matem hâkim olsa da, zincirin içerisinde yer alan her bir Kadıköylü fertle beraber Ata’dan ilham aldığımız mücadele kudretini yüreğimizde hissettik. Bu kudret,  yaşanan zor günlere karşı dirayetimizi arttırarak yarınlara umut ve dirençle bakmamızı sağladı.
Kendi hür iradeleri ile akın akın o zincire katılmak için gelen Kadıköylülerin, özellikle de yaşları gereği dakikalarca ayakta kalmanın zorluğunu göze alan büyüklerimizin gösterdiği bağlılık karşısında etkilenmemek, duygulanmamak mümkün değil. Alanda, Gazi çocuğu olan iki kardeş de vardı. Heyecan ve hüznü gözlerinden anlamak mümkündü. Bu bakış ve hareketlerde acı günün tebessüm bırakan bir anısı hafızama kazındı.
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, saat 9’u 5 geçe tüyleri diken diken eden o vakur ses duyuldu. Teknelerin çaldığı klakson, Bostancı’dan Fenerbahçe’ye kadar duyuluyordu. Etkileyiciliği katlanan o siren sesiyle beraber, insan zincirinde yer alan 71 yaşındaki Kurtuluş amcadan, 27 yaşındaki Halil arkadaşa duygu ve düş ortaklaştı, zincirin her bir halkasının gözleri buğulandı.
Saat 9’u 5 geçe yaşlısından gencine hepimiz aynı duyguyu hissediyorduk; Hasret ve minnet…

ARŞİV