Sinematek/Sinema Evi’nde dolu dolu yeni program

Son üç aylık programında Genç Alman Sineması’nın önde gelen örneklerine yer veren Sinematek/Sinema Evi, yeni ana programında İtalyan yönetmen Luchino Visconti’ye odaklanıyor

14 Nisan 2023 - 11:00

Şu sıralar Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi 25-30 Nisan tarihlerinde ise KINO’ya ev sahipliği yapacak. Sinematek/Sinema Evi 2 Mayıs-25 Haziran arasında seyirciyle buluşturacağı zengin programı ile sinema şöleni sunmaya devam ediyor. 

VİSCONTİ FİLMLERİ GELİYOR

Müzik, opera, resim, tarih ve edebiyattan beslenen İtalyan yönetmen Luchino Visconti (1906-1976) sinema sanatının en “estetik” yönetmenlerinden biri. İtalyan Yeni Gerçekçiliği içinde yetişse de kısa sürede kendi üslubunu geliştiren Visconti hayatı boyunca çağının rüzgârlarına sırtını dönerek kendi estetik eğilimlerinin ve takıntılarının peşinden gitmiş bir yönetmen. Görkemli bir çöküş estetiğinin, mahvedici tutkuların, yozlaşmanın ve sapkınlığın, güzellik ve ölüm çağrısının destansı şairi Luchino Visconti İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle bir kez daha beyazperdede. Retrospektif kapsamında, Vaghe stelle dell’Orsa (1965) hariç tüm uzun metraj Visconti filmleri mayıs ve haziran ayları boyunca seyirciyle buluşacak.

İRANLI KADINLAR KONUŞUYOR

İran halkının özgürlük mücadelesini ateşleyen feminist direnişe dikkat çekmek amacıyla, kadınların ve marjinalleştirilen tüm cinsel kimliklerin gözünden bir bakış sunan, deneysel ve belgesel filmlerden oluşan programda 4 uzun metraj belgesel ve 6 kısa metraj film Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ve Another Gaze/Another Screen işbirliğiyle düzenlenen seçki kapsamında yine Uçan Süpürge, ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle yönetmen Mania Akbari Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu olacak.

SERGİ: BURADAYIZ AYAKTAYIZ

İranlı Kadınlar Konuşuyor programına eşlik edecek Buradayız Ayaktayız sergisi İran’daki direnişten ilham alarak dünyanın farklı yerlerindeki çeşitli direniş hallerine selam niteliği taşıyor. Küratörlüğünü Saliha Yavuz’un üstlendiği sergide sanatçı Ata Kam, Bahar Samadi, Can Ünlü & Fulya Çetin, Claudine Mulard, Pegah Derakhshan Rokni ve Yeşim Paktin’in işlerinin yanı sıra Sophie Keir & Kate Millett arşivinden fotoğraflar ve Füruğ Ferruhzad’dan alıntılar da yer alacak.
SESSİZ PERŞEMBE: SÜRGÜNDE BİR YILDIZ, IVAN MOSJOUKİN

EyeFilmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan Sessiz Perşembe kapsamında bu defa sessiz sinemanın efsane isimlerinden, Rus tiyatro ve sinema oyuncusu Ivan Mosjoukine’in Çarın Yaveri (Der Adjutant des Zaren) ve Cehennem Ateşi (Le Brasier Ardent) filmleri, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla sunulan canlı müzik performansları eşliğinde seyirciyle buluşacak.
II. SİNEMATEK GÜNLERİ: SEKTÖR BULUŞMALARI

Sinematek/Sinema Evi, sinema endüstrisi profesyonellerini bir araya getiren sektör buluşmalarına ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Sinema Adası organizatörlüğünde 02-03-04 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek bir dizi etkinlikten oluşan Sinematek Günleri sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturarak ulusal sinemacılara ağ kurma imkânı ve erişilebilirlik sağlamayı hedefliyor. 

 

Etiketler; sinematek

ARŞİV