Haftanın Pusulası

Haftanın kitabı, şarkısı, filmi

12 Mayıs 2023 - 03:04

KİTAP

GÜZEL DÜNYA NEREDESİN?

Alice ve Eileen, farklı şehirlerde yaşayan, otuzlarına yaklaşan iki arkadaş. Roman yazarı Alice, flört uygulaması sayesinde bir depo işçisi olan Felix’le tanışıp yakınlaşır. Eileen ise sona eren ilişkisinin yaralarını sarmaya çabalarken bir yandan da çocukluk arkadaşı Simon’ın çekimine kapıldığını hisseder.

Alice ve Eileen ilişkiler, sanat, edebiyat ve günbegün belirsizleşen gelecekleri hakkında yazışırken hem arkadaşlıklarını hem de hayata bakışlarını sorgulamaya başlarlar. Zira aşklarına, kalp kırıklıklarına, günü yaşamaya ve muhabbetlerine tepelerinden ayrılmak bilmeyen bir bulut eşlik eder. Sally Rooney insan doğasını kavrayışındaki yeteneğini bir kez daha samimi ve yalın bir dille gözler önüne seriyor. (Tanıtım Bülteninden)

Can Yayınları/328 Syf/ 150 TL

Kitap Yurdu’ndan aldığımız bilgiye göre haftanın en çok satılan kitapları şunlar oldu: 

Gece Yarısı Kütüphanesi/ Matt Haig/ Domingo Yayınevi

İnsanlığımı Yitirirken/ Osamu Dazai/ İthaki Yayınları

Yaşamak / Yu Hua /  Jaguar Kitap 

TEKLİ

UÇKUN

Mabel Matiz’in yeni şarkısı ‘Uçkun’ dijital müzik platformlarında dinleyici ile buluştu. Söz ve müziği Mabel Matiz’e, prodüksiyonu Hello Psychaleppo’ya ait şarkının klibi Mardin’de çekildi. Cenan Çelik’in yönettiği video klipte Matiz’in kostüm tasarımı Anıl Can yaptı.

Şarkısında hayat pahalılığı, ırk, inanç, ayrımcılık, adalet, baskı ve özgürlüğü işleyen Mabel Matiz, “Kuru soğan ekmek arası zaruri, Bize bi’ barış gerek, hem de umumi… ‘Ne olursan ol’ demiş ya hani Rûmi” sözleriyle Mardin’den Konya’ya, Mevlana’ya selam yolluyor. Matiz’in sosyal medyada “dilerim hepimize iyi gelir” mesajıyla paylaşan şarkısı kısa sürede bir milyonun üzerinde dinleyici tarafından dinlenip, paylaşıldı.

Ruhu Doyuran Şarkılar:

Mazlum Çimen - Feryad-ı İsyanım

Haris Alexiou - O Fadaros

Tarkan – Geççek

 

BELGESEL

AŞK, MARK VE ÖLÜM

Bu yıl 18'incisi düzenlenen İşçi Film Festivali'nin açılış filmi olan Cem Kaya’nın yönettiği Aşk, Mark ve Ölüm, Türkiyeli göçmenlerin Almanya’da yaşadığı zorlukları, karşılaştıkları ayrımcılığı ve müzik endüstrisinde yarattıkları dönüşümü anlatıyor. Türkiyeli göçmenlerin, çocuklarının ve torunlarının yaşattığı bağımsız müzik kültürünün hikâyesini eğlenceli ve ilk defa gün yüzüne çıkan arşiv görüntüleri eşliğinde anlatan belgesel olma özelliği taşıyor.  Belgesel aynı zamanda Köln Bülbülü Yüksel Özkasap, Derdiyoklar, Cavidan Ünal, Muhabbet, Killa Hakan, Kabus Kerim, Erci E. ve Hatay Engin gibi isimlerle müzikal anlamda bir ünlüler geçidi niteliğinde. Aşk, Mark ve Ölüm MUBİ’de izlenebilir.

 

ARŞİV