Haftanın pusulası

Haftanın film, dizi, kitap ve şarkılarından seçtiklerimiz

14 Haziran 2024 - 15:25

KİTAP

Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) Uluslararası İlişkiler Müdürü Kıvanç Eliaçık’ın yazdığı “Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” NotaBene Yayınevi’nden çıktı. Eliaçık’ın yaklaşık 150 yıllık bir zaman dilimini ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki işçilerin ve sendikal hareketin durumunu incelediği kitap bilindik tarih anlatımın tersine Ortadoğu tarihini grevler, iş kanunları, sendika liderleri veya sıradan işçilerin deneyimleri üzerinden anlatıyor.  Tunus, Cezayir, Mısır, Lübnan, Filistin, Ürdün, Suriye ve Irak’taki sendikal hareketlerin tarihi ve uluslararası sendikal örgütlerin incelendiği kitapta Türkiye ile Arap Dünyası arasındaki benzerlikler yer alıyor. 

 “Tunus’ta sendikalar ülkenin bağımsızlığında ve demokratikleşmesinde kilit bir rol oynadılar. Böylece Nobel Barış Ödülü’nü kazandılar. Mısır’da devlet kontrolündeki sendikaların gücüne rağmen bağımsız sendikaların grevleri Arap Baharı’nın habercisi oldu. Filistin’de sendikalar önce İngiliz Mandasına sonra İsrail’e karşı verilen ulusal mücadelenin önemli bir aktörü oldular. Lübnan sendikaları, farklı mezhep ve etnik kökenlerden işçileri bir araya getirerek ülkede önemli bir istisna oluşturdu. Sendikaların tarihsel konumu Suriye Savaşı’nı ve bölgenin geleceğini anlamak için önemli ipuçları vermektedir.” (Tanıtım metninden) Nota Bene Yayınları/200 Syf)

Kitapyurdu.com adresine göre haftanın en çok satan kitapları şunlar oldu: 

4 Gün 3 Gece /Ayşe Kulin/Everest Yayınları

Söyleme Bilmesinler /Şermin Yaşar/Doğan Kitap

TEKLİ

Sonunda 

Türkçe Pop müziğin yeni isimlerinden Kaan Malkoç’un “Sonunda” isimli yeni teklisi Universal Music Türkiye etiketiyle yayında. Şarkının sözlerinde Kaan Malkoç, Yasir Miy ve Yasin Kanar’ın, bestesinde ise Yasir Miy ile Kaan Malkoç’un ortak imzası bulunuyor. “Sonunda” sitemkar aynı zamanda hareketli bir yaz şarkısı.

Ruhu doyuran şarkılar:

Aydil-  Tara Mamedova, Bajar, Onur Çalışkan

Don't Let Me Down- The Beatles 

O Yaraları Ben Sardım- Çağan Şengül & Pera - 

DİZİ

Asunta

Netflix'in yeni polisiye dizisi Asunta, 2013 yılında İspanya'da işlenen cinayete odaklanıyor. 6 bölümlük mini dizi, Asunta adlı bir genç kızın anne babası tarafından öldürülmesini konu alıyor. Dizi Asunta'nın boşanmış anne babasının karakoluna gidip kızlarının kaybolduğunu bildirmesiyle başlıyor. Polis önce bunun sıradan bir kaçırılma vakası olduğunu düşünür ama gerçek kimsenin hayal edemeyeceği kadar korkunçtur.  Delillere göre Asunta anne babası tarafından uzun süre zehirlenmiş ve sonunda öldürülmüştür.  Anne baba ise bunu kabul etmez.  2013 yılında yaşanan cinayet ve iki yıl süren davanın anne- baba üzerinden basına yansıyan haberlerle anlatıldığı dizi polisiye sevenler için kaçırılmaması gereken dizilerden biri.

 

ARŞİV