Haftanın Pusulası

Haftanın kitap, şarkı ve filmlerinden seçtiklerimiz

05 Nisan 2024 - 09:27

Aşçı

Harry Kressing imzalı Aşçı Holden Kitap‘ın Kuytu serisinden yayımlandı. Emirhan Burak Aydın çevirisiyle yayımlanan kitap, insanın güç hırsına ve bitip tükenmez açlığına dair çok çarpıcı bir roman. 20. Yüzyılın en iyi metinlerden biri olarak değerlendirenle kitap yaklaşık iki metre boyunda aşçı Conrad’ın Cobb isimli kasabaya gelmesini ve burada yaşayan iki büyük aileden birinin yanında çalışmaya başlamasını anlatıyor.  “ Seçici, disiplinli, kültürlü ve istediğini elde etmek için hem nazik konuşmayı hem diş göstermeyi bilen Conrad getiren usta bir manipülatördür aynı zamanda. Kiminle karşı karşıya gelse onu ekarte edebileceği bir zaaf bulur, bunu da adaletin kantarına uygun hale getirmeyi başarır. Yaptığı yemeklerle zayıfları şişmanlatır, şişmanları zayıflatır.” (Tanıtım bülteninden/ 248 Syf/Holden Kitap/ 188TL)

Kitapyurdu.com. sitesine göre haftanın en çok satan kitapları şunlar oldu:

Söyleme Bilmesinler/ Şermin Yaşar/Doğan Kitap

Labirent Batı ve Hasımları/Amin Maalouf /Yapı Kredi Yayınları

Arkada Yaylılar Çalıyor /Melikşah Altuntaş/ Holden Kitap

ALBÜM

Ne Mutsuzum Ne De İyi

Kendine has yorum ve tarzıyla beğeni toplayan, Serhat Karan ve Uğur Ateş’ten oluşan İkilem, müzik kariyerine “Ne Mutsuzum Ne De İyi” adını verdikleri EP ile devam ediyor. Avrupa Müzik etiketiyle çıkan EP dört şarkıdan oluşuyor. Albümdeki şarkılar bu yıl İkilem’in sırayla çıkardığı tekliler “Kördüğüm”,  “Bana Sorma”, “Vazgeçtim Kendimden” ve ilk kez müzikseverlerle buluşan “Bu Şehir” den oluşuyor. EP’nin kapanış şarkısı olan “Bu Şehir”in sözü ve müziği Serhat Karan, düzenlemesi ise Uğur Ateş, imzalı. EP ile eş zamanlı olarak “Bu Şehir “ şarkısına klip de çekildi. Ahmet Yalçın’ın yönetmenliği yaptığı şarkının görüntü yönetmeni ise Beyar Güler.

Ruhu doyuran şarkılar:

Giderler/ Hüsnü Arkan

Sodade/ Cesária Evora

Meni Candan Usandırdı/Çimen Yalçın 

FİLM

Kadın dedi ki 

 #MeToo hareketini başlatmaya yardımcı olan ve Hollywood'da cinsel saldırı konusunda onlarca yıllık sessizliğin parçalanmasını sağlayan New York Times muhabirleri Megan Twohey ve Jodi Kantor hikâyesini anlatan She Said (Kadın Dedi ki)  Amazon Prime Video’da izleyici ile buluşuyor. Birçok kadının korku ve utanç nedeniyle paylaşmaktan korktuğu cinsel saldırı gerçeğini anlatan film, ünlü yapımcı Harvey Weinstein’ın cincel tacizine uğrayan kadınların konuşturmak için verdikleri uğraşı anlatıyor. Yapımcının tacizine uğrayan oyuncular ve asistanları seslerinin duyulamayacağını, kimsenin onlara inanmayacağını düşündükleri ve utandıkları için yıllar boyu yaşadıkları tacizi gizler. New York Times muhabirleri Megan Twohey ve Jodi Kantor tacize uğrayan fakat daha sonra dava açmaktan vazgeçen kadınlara ulaşır ve yeniden konuşmalarını sağlamaya çalışır. İki kadın gazetecinin verdiği uzun uğraşlar sonucu kadınlar konuşmaya karar verir. 

 

ARŞİV