'Acımadı Yine' diyerek göbek attılar!

Geleneksel bir Bulgar türküsünü seslendiren Kolektif İstanbul’un Kadıköy’de çektiği eğlenceli klipte 60 kişi göbek attı

28 Temmuz 2016 - 14:30
Gökçe UYGUN
İstanbul bağımsız sahnesinin en enerjik ve eğlenceli gruplarından Kolektif İstanbul, yeni albümlerinin ikinci klibini yayınladı. Anadolu ve Balkan müziğini hayranlık uyandırıcı sürprizlerle harmanlayan Kolektif İstanbul’un geçtiğimiz haftalarda Ada Müzik’ten çıkan dördüncü albümü ‘Pastırma Yazı’nın yeni klibi “Acımadı Yine” yayında. Bulgaristan’ın sevilen şarkısı ‘Kamanite Padat’ı Türkiye’de ‘Acımadı Yine’ adı altında yeniden düzenleyen Kolektif İstanbul, şarkının klibini de yine kendi eğlenceli, enerjik tarzıyla çekti. Müziği Hristov Krassimir’e, Türkçe sözleri ise Ceyl’an Ertem’e ait olan şarkı, duyar duymaz kimsenin yerinde duramadığı müziği ve sözleriyle dikkat çekiyor. Konserlerinde farklı yaş gruplarından, sosyal sınıflardan, coğrafyalardan insanları oynatmayı başaran Kolektif İstanbul, bu kez aralarında Kadıköylü oyuncu Cengiz Bozkurt, Onur Ünsal gibi ünlü isimlerin de bulunduğu, 10 yıldır gruba katkısı olan 60 kişiye kliplerinde göbek attırdı. Grup, Kadıköy’de çekilen klibi sosyal medya hesaplarında “İçimiz kararmış olabilir ama enseleri karartmıyoruz!” notuyla paylaştı.

ZIVANADAN ÇIKAN GRUP!
Düğün repertuarından beslenen şarkılarını, funk ve caz enerjisiyle harmanlayarak dünyanın pek çok festivalinde sahne alan Kolektif İstanbul’un ‘Pastırma Yazı’, albümünde 13 parça yer alıyor. Albümün açılış parçası anonim türkü ‘Hamamcı Teyze’yi, ‘Acımadı Yine’ takip ediyor. Albüme de adını veren ‘Pastırma Yazı’, orijinal adıyla ‘Ete Indien’ isimli romantik bir Fransız şansonunu kendi yorumlarıyla oynak bir parçaya çeviren grup, The Meters’ın Cissy Strut parçasını bir funk standartından oldukça uzaklaştırıyor.
Fransa’dan Richard Laniepce tarafından 2006 yılında İstanbul’da kurulan grup, günümüze kadar farklı müzisyenlerle çalışarak müziğini zenginleştirdi. Montreux Caz Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali, İstanbul Caz Festivali, Fira Mediterrania gibi uluslararası festivallerde performanslar sergiledi. İstanbul Kolektif, müzik yolculuğuna günümüzde Laniepce (saksafon) başta olmak üzere Aslı Doğan (vokal), Batuhan Büyükdoğan (davul), Ertan Şahin (suzafon), Tamer ve Talat Karaoğlu kardeşlerden oluşan altı kişilik kadrosuyla devam ediyor. Sahnedeki enerjilerini albüme de yansıtan Kolektif İstanbul’a Pastırma Yazı’nda Ediz Hafızoğlu davuluyla, Volkan Coşar trompetiyle eşlik etti.  Kolektif İstanbul, 10.yıl konseri öncesi Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, “Çaldıkça zıvanadan çıkıyor, zıvanadan çıktıkça güzelleşiyoruz. Bir dinleyicimiz bize ‘Akraba düğününden tırım tırım kaçanları çatır çatır oynatan grup’ diyor. Dans etmek başka, göbek atmak başka bir trans hali. Bizim konserlerimizde, müziğin bir parçası olmak için şarkılarımızı bilmenize gerek yok, o an orada olmanız yeterli” demişti.

 

ARŞİV