Karılar Koğuşu, Devlet Ana gibi unutulmaz eserlerin yazarı Kemal Tahir’in dostları, ölüm yıldönümünde Kadıköy’de buluşacak
Gökçe UYGUN
İçinde bulunduğumuz nisan ayı, usta yazar Kemal Tahir’in 43. Ölüm yıldönümü. Onu sayfalarımıza taşıyan ise ömrünün son demlerini Kadıköy’de geçirmiş olması. Zira Tahir, 21 Nisan 1973 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında Şaşkınbakkal’daki evinde hayatını kaybetmişti. Gazete Kadıköy’de daha önce yaptığımız haberlerde Tahir’in bu Kadıköy’deki müzeye dönüştürülen evinin Tahir sevenlerini ve edebiyat meraklılarını ağırladığını yazmıştık. Yazarın hayatının son yıllarını geçirdiği bu evde usta yazarın kitaplığını, çalışma masasını, daktilosunu, yatağını, o meşhur kalın çerçeveli gözlüğünü, piposunu, saatini ve diğer kişisel eşyalarını görmek mümkündü ama artık bir süreliğine değil. Zira bu müze-ev de Kadıköy genelinde yoğun olarak yaşanan kentsel dönüşümden payını aldı ve geçici olarak Bostancı’ya taşınmak zorunda kaldı.
Kemal Tahir Vakfı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre bu geçici yeni yer ziyarete pek de uygun değil. Ancak yine de Kemal Tahir dostları O’nu orada anmaya devam edecek. Ölümünün ardından karısı Semiha Tahir ve sevenleri tarafından başlatılan ve geleneksel hale gelen anma toplantıları bu yıl bu yeni adreste olacak. Etkinlik, 23 Nisan Cumartesi 12.00-18.00 arasında Mehmet Akif Ersoy Sokak Ar Apt. No:4/6 Çatalçeşme/Bostancı adresinde gerçekleştirilecek.
“BİR HAKİKAT ARAYIŞÇISI”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti/Bizim Gazete’den Ömer Faruk, bundan beş yıl önce bu anma toplantılarından birine katılarak, Kemal Tahir’in manevi kızı Ayşegül Durugün Karaköse ile bir röportaj yapmıştı. Karaköse o röportajda özetle şunları söylemişti;
Kemal Tahir’in çocuğu yok. Üçüncü dereceden akrabaların gelip burayı (evini, kitaplığını) talan etmesindense bu değerlerin kaybolmaması adına rahmetli eşi Semiha hanım bir vakıf kurulmasını talep etti. Vakıf böyle kuruldu. Vakfın asıl amacı Kemal Tahir’i kendi evinde kendi yerinde olduğu gibi düz, sade bir şekilde yaşatabilmek.
Biz medyatik değiliz. Amaç Kemal Tahir’in kitaplarının yayın hayatına devam etmesi. Onun notlarının, çalışmalarının devamını sağlayabilmek. Bizim için en önemli şey bu.
Kemal Tahir’in eserlerinin televizyona ve sinemaya uyarlanması için teklifler geldi. Senaryoda çok oynanmıştı. Yaprak Dökümü’nde olduğu gibi. Kabul etmedik. Onun eserlerinde reyting kaygısıyla iş yapamayız. Mesela Esir Şehrin İnsanları dizi, Karılar Koğuşu film oldu, gayet uygundu. Yorgun Savaşçı’nın tiyatrosu oldu, gayet uygundu. Bunlar bizi rahatsız etmedi. Ama Devlet Ana maalesef aksadı. Orada bir para savaşı döndü, saçma sapan. Bunun bizimle hiçbir alakası yok.