'Fotoğraf Peşinde Bir Ömür' sergisi

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde, Türk foto muhabirliği geleneğinin usta isimlerinden Erdoğan Köseoğlu’nun sergisi açıldı. Türkiye’nin son 30 yılının özetini, 31 Ocak’a kadar devam...

18 Ocak 2011 - 16:46

Geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde özel bir sergi vardı. Aynı zamanda bir “vefa” sergisi olarak nitelendirebileceğimiz bu sergi, Türk basınının değerli foto muhabirlerinden Erdoğan Köseoğlu’nun fotoğraf sergisiydi.
Serginin açılışının yapıldığı 14 Ocak Cuma akşamı, Caddebostan Kültür Merkezi’nin her yerinde gazetecileri görmek mümkündü. Pek çok televizyon ve gazete çalışanı, Erdoğan ağabeylerine sevgi ve saygılarını göstermek için oradaydı. Bilindiği gibi Erdoğan Köseğlu son iki yıldır geçirdiği bir rahatsızlık sonucu bitkisel hayatta, bu yüzden kendi adını taşıyan, Türkiye’nin son 30 yılını toplumsal ve siyasal yönden özetleyen sergisinde yoktu, ama arkadaşları ve genç kuşak gazeteciler, hep onu konuştular, onunla ilgili anlarını anlattılar.
Bizim sektörümüzde aslında “vefa” duygusu pek yoktur, güçlü bir mesleki dayanışmadan bahsetmek de çok doğru değildir. Zorda olana, güç durumda olanlara pek de yardım edilmez. Verilen destek, genelde sözde ya da gösterişli açıklamalarla sınırlı kalır, somut bir adım atılmaz. (Gerçi bu durum pek çok sektör için geçerli. Sadece bizim mesleğe özgü değil).
Fakat Erdoğan Köseoğlu’nun bu sergisi, bu durumu az da olsa değiştirdi diyebiliriz. Cumhuriyet Gazetesi’nden Sevim Ertemur ve Gülşah Durak’ın öncülüğünde meslektaş dayanışmasıyla aylar süren bir çabanın ardından Köseoğlu’nun çektiği binlerce kare fotoğraf taranarak hem “Fotoğraf Peşinde Bir Ömür” adlı kitap hazırlandı, hem de 60 fotoğraftan oluşan fotoğraf sergisi açıldı.
Köseoğlu’nun objektifiyle tanıklık ettiği toplumsal, siyasal olaylardan seçilen fotoğraflardan olan sergi ve hazırlanan albümle Cumhuriyet çalışanları “Erdoğan abi”lerine bir teşekkür sunmanın yanı sıra 1970'ten günümüze Türkiye'nin tarihinin küçük bir fotoğraf arşivini biraraya getirmiş oldular.
CKM’den serginin açılış törenine gelenler, Türkiye’nin son 30 yıllık geçmişini sanki bir film şeridi gibi izlediler. Neler yoktu ki sergide. Tamamı siyah-beyaz olan fotoğraflarda, DİSK Başkanı Kemal Türkler öldürüldüğünde, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in ailenin evine yaptığı ziyaret, İstanbul’dan kar manzaraları, gecekondulardaki yaşam, öğrenci ve işçi eylemlerden görüntüler ve ilk gün okula giden öğrencinin annesinin eteğine yapışması gibi insanı hem güldüren hem de üzen 60 adet fotoğraf vardı....
Ortak görüş ise Türkiye’de geçen 30 yıllık süre içinde neredeyse hiçbir şeyin değişmediği oldu. Gecekondulardaki yaşamı, 12 Eylül döneminin siyasi davalarını, emekçilerin ve işçilerin yürüyüşlerinde ve 1 Mayıs’ta polisle göstericilerin çatışmalarının fotoğraflarını gören herkes aynı duygular içindeydi. Sergide bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de aynı saptamayı yaptı ve “Erdoğan’ın fotoğraflarına bakınca çekildiği dönemi ne kadar iyi yansıttığını görüyoruz. Gerçekten Erdoğan, foto muhabirliği deyince akla gelen ilk isimlerdendi. Bugün bu sergide iki konu için büyük üzüntü duyuyorum. Biri Erdoğan’ın sağlığının bozuk olması ikincisi de Türkiye’de öğrencilerin ve işçilerin yaşadığı sorunların hiç bitmemesi. Bu fotoğraflara bakınca, öğrencilerin işçilerin yaşadıklarını görünce, aslında ülkemizde fazla bir şeyin değişmediği fark ediyoruz. Gördüğümüz fotoğraflar, Türkiye’nin gelişme iddiaları ile çelişiyor” dedi. Serginin açılmasında büyük bir emeği olan Sevim Ertemur da katkısı bulunan herkese teşekkür etti. Köseoğlu’nun sergisinin açılmasını büyük destek sağlayan bir diğer isim de başarılı foto muhabiri Ramazan Öztürk’tü. Öztürk, “Sergide adeta bir zaman tüneline girmiş gibiyiz. Ancak ne yazık ki değişen bir şey yok. Ben 30 yıldır bu mesleğin içindeyim, hâlâ aynı konuları tartışıyoruz. Artık bir şeylerin değişeceğine iyiye gideceğine dair umudumu kaybetmek üzereyim” diye konuştu. Fotoğrafın büyük bir gücü ve etkisi olduğunun da altını çizen Öztürk, bazen koca bir kitap yazarak ifade edilemeyecek olayın bir fotoğraf karesiyle anlatılabileceğini kaydetti.

KILIÇDAROĞLU DA SERGİYİ GEZDİ

Köseoğlu’nun sergisini, 15 Ocak Cumartesi günü, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’ne gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da gezdi. Kılıçdaroğlu’na, Kadıköy Belediye başkanı Selami Öztürk ve Cumhuriyet Gazetesi haber editörü Sevim Ertemur da eşlik etti.
Kılıçdaroğlu sergiyle ilgili duygularını anı defterinde, “Fotoğraflar, tarihsel geçmişimizin aynası olarak tarihteki yerlerini almışlar. Sergi, Türkiye’deki geçmişi anmak için de iyi bir fırsat. Düzenleyenlere teşekkürler” diye yazdı.
Eğer siz de Türkiye’nin 30 yıllık geçmişinin öne çıkan toplumsal ve siyasal olaylarını fotoğraf karelerinden izlemek isterseniz, bu özel sergiyi ziyaret edin. Kadıköy Belediyesi ve gazeteci Ramazan Öztürk’ün katkılarıyla hazırlanan Erdoğan Köseoğlu’nun fotoğraf sergisini, 31 Ocak’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde Performans Katı’nda gezebilirsiniz.

Şule ÖZÇELİK


 


ARŞİV