Tarihçi Kitabevi, Prof. Dr. Haydar Kazgan’ın kaleme aldığı ülke ekonomisinin en gizli unsurlarından “Galata Bankerleri”ni anlattığı kitabını yeniden yayımladı.
Prof. Dr. Haydar Kazgan’ın kaleme aldığı ve Türk ekonomi tarihinin önemli ve gizli kalmış unsurlarından biri olan ‘Galata Bankerleri’ni bütün yönleriyle ele aldığı kitabı yeniden gözden geçirilerek, Haydar Kazgan’ın daha sonra çeşitli dergilerde yayımlanmış yazıları da eklenerek yayımlandı.
Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflarda yerini alan “Galata Bankerleri”nin sunuş yazısı Prof. Dr. Haydar Kazgan’ın eşi Prof. Dr. Gülten Kazgan’a ait.
Kitap Galata Bankerlerinin oluşumunu, Avrupa finans çevreleriyle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin Osmanlı devlet yönetimini hangi oranda etkilediğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Tarihsel arka planının ayrıntılı bir biçimde ortaya konulmasının yanı sıra çalışmada dikkat çeken en önemli noktalardan biri de ekonomik faktörlerin ikili ilişkiler yoluyla devlet yönetimini nasıl etkilediğinin anlatılması. Yine kitapta Osmanlı devletinin nasıl dağılma sürecine götürüldüğü bütün teferruatıyla anlatılıyor.
YENİ BASKIDA CUMHURİYET DÖNEMİ DE VAR
Kitabın sunum yazısında “19. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı topraklarında bankaların, özellikle Merkez Bankası’nın yokluğu ‘finans’ kesiminde gelişmemişliğin etkilerini şiddetle hissettiriyordu” diyen Gülten Kazgan, Tanzimat ile başlayan çağdaşlaşma sürecinde yapılan ilk işlerden birinin Merkez Bankası’nı ve onu izleyerek de ticaret bankaları ile borsayı, İngiliz ve Fransız sermayesi eliyle Osmanlı topraklarına taşımak olduğunu belirtiyor.
Osmanlı’nın çağdaşlaşma hareketinde finansın rolünü yansıtan “Galata Bankerleri”, ilk baskısında Tanzimat ile başlayıp Düyun-u Umumiye İdaresi’nin kuruluşu ile bitiyordu.
Oysa Prof. Dr. Haydar Kazgan daha sonra dergilerde yayımladığı makaleleri ile araştırmanın kapsamını Cumhuriyet dönemine dek taşımıştı.
Kitabın Tarihçi Kitabevi’ndeki yeni baskısını hazırlayan ekip ise bu makaleleri ikinci cilt olarak toplamayı ve böylece Galata Bankerleri için bütün tarihsel süreci kapsamayı tercih etti. Kitabın bu amaçla hazırlanan yeni baskısı, tarihsel sürecin bütününü kapsayacak iki cilt olarak tamamlandı. Bu nedenle kitabın bu yeni baskısı Galata Bankerleri için tam bütünleşmiş bir tarihçeyi naklediyor.
Bir süre önce kaybettiğimiz Prof. Dr. Haydar Kazgan’ın bu eseri, siyasi olayların arkasında yer alan Galata Bankerleri’nin icraatlarını belgeleriyle ortaya koyan önemli bir çalışma. Mustafa Dönmez ve Ertuğrul Tokdemir’in yeniden derlemesi ve Gülten Kazgan’ın değerli katkılarıyla hazırlanan yeni baskı, Türk iktisadi ve siyasi tarihine ilgi duyanların mutlaka okuması gereken bir kitap.