Kadıköy Tiyatrolar Platformu üyeleri Kadıköy sokaklarında 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutladı. “Seyircisiz tiyatro olmaz” diyen oyuncular, Kadıköylüleri tiyatro izlemeye çağırdı
Erhan DEMİRTAŞ
Bu yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kadıköy’de bir ilk gerçekleşti. Bir süredir toplantılarla biraraya gelen Kadıköy Tiyatroları Platformu, Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kadıköy’de bir yürüyüş düzenledi. 27 Mart Pazar günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüşe Kadıköylüler de ıslık ve alkışlarla destek verdi.
Bahariye Caddesi’nden başlayan yürüyüş Süreyya Operası, Mehmet Ayvalıtaş Parkı ve Barlar Sokağı boyunca devam etti. “Seyircisiz tiyatro olmaz”, “Kadıköy uyuma tiyatrona sahip çık” ve “İnadına tiyatroya gel” sloganlarının atıldığı yürüyüşte “Tiyatronun mutlulukla bir ilgisi olmalı” ve “Tiyatro candır” yazılı dövizler taşındı. Kilise Meydanı’nda noktalanan yürüyüş sonrasında Kadıköy Tiyatroları Platformu adına yazılan basın açıklamasını Enis Fosforoğlu okudu.
“TİYATRO İNSANA DAİRDİR”
Tiyatronun insana dair olduğunu ifade eden Fosforoğlu, “Geleceği bugünden biçimlendirirken gözlerimiz köreliyor. Bölgemizde bomba ya da ağır silahlarla 13 binin üstünde çocuk katledildi. Ege’nin mavi sularında günde ortalama iki çocuk savaştan kaçan aileleriyle birlikte can veriyor. Çocuklar geleceğimizdir. Tiyatronun gelecek kurgusu bombalar altında, denizlerde yitip gitmektedir”dedi.
“İnsanlık kendini karanlığa hapsetmemelidir” diyen Fosforoğlu açıklamanın devamında şunları söyledi: “Tiyatronun malzemesi insandır. Sahneden insanı çıkardığınızda çorak bir arazi devrolur elinize, dünyadan insanlığı çıkarttığımızda ise geriye sadece vahşet ve yıkım kalır. Daha fazla kirlenmeden ve daha fazla yok olup gitmeden önce bir şansımız daha olabilir; çocuklarımız gibi olan tiyatromuz için…”
“DAHA FAZLA SAHNE…”
Yürüyüşe katılan oyunculardan Orhan Aydın, Bülent Çolak, Onur Ünsal ve Esin Aslan ile Dünya Tiyatrolar Günü’nün öneminden ve tiyatrocuların sorunlarını konuştuk. Sanatçılardan alınan verginin büyük bir sorun olduğunu ifade eden oyuncular, tiyatroseverleri salonlara çağırıyor.
“KUTLANACAK YANI KALMADI”
Orhan Aydın: Dünya Tiyatrolar Günü sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde, sahnesi olmayan alanlarda bile kutlanıyor. Hatta savaşın ve açlığın sürdüğü yerlerde bile kutlanıyor. Ama ben bugünün kutlanması taraftarı değilim. Ülkemizde tiyatronun kutlanacağı bir yanı kalmadı. Bugün sokağa çıkıp slogan atan, haykıran gençlerle birlikte her şeye inat alanlara çıktık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugüne dair bir basına açıklama yapmış. Tiyatrolara verilen desteğin devam edeceğini söylemiş. Ben buna inanmıyorum. Çünkü son 14 yıldır tiyatro ve oyuncular ötekileştirildi. Bunun en net örneği; sekiz yıldır kapalı tutulan Atatürk Kültür Merkezi’dir. Tiyatro bir yaşam savaşıdır. Vatandaşların üretilen sanattan eşit şekilde erişmeleri gerekir. Daha fazla sahne açılmalı, daha fazla okul kurulmalı. İnsanların tiyatroya gitmesi gerekir. Maalesef iş adamlarından fazla vergi veriyoruz. Bu en büyük utançtır.
“TİYATRO DAHA GERÇEKÇİ”
Bülent Çolak: Herkes bugün ne istediğini haykırıyor. Sokağa çıktık. Taleplerimizi sıralıyoruz, eğleniyoruz, insanlarla tanışıyoruz. Ama bir gerçek var; hem genel anlamda tiyatronun hem de oyuncuların maddi ve manevi sorunları var. Tiyatro hayattan daha gerçekçi olmaya başladı. Bugün bize dayatılan bir yalan sistemi var. Tiyatro bunun üstünü kazıyabilir. İnsanlar yalanlarla baş etmek istiyorsa daha fazla oyun izlemeli. Biz tiyatroyu seven ya da sevmeyen herkesi oyunlarımızı izlemeye bekliyoruz. Çünkü tiyatro güzeldir.
“BU BİR BAŞLANGIÇ”
Onur Ünsal: Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. Tiyatro adına her zaman hatırlanması ve kutlanması gereken bir gün. Bana göre, özel ve bağımsız tiyatroların en büyük sorunu vergi sistemi. Çok adaletsiz bir vergi sistemine tabi tutuluyoruz. Kültür ve sanat politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz yaptığımız oyunlarla seyirciye ulaşmak istiyoruz. Ama önümüze çıkan ekonomik engeller daha fazla tiyatro yapmamıza engel oluyor. Bugünkü yürüyüş Kadıköy’de bir ilk. Bu bir başlangıç. Umarım gelecek yıllarda da devam eder. Sezon sonuna geldik. Yeni sezonda daha örgütlü bir şekilde farklı projeler uygulamaya çalışacağız.
“TİYATRO BİR KAPI”
Esin Aslan: Bugün bizim için çok güzel bir gün. Benim için daha da önemli. Çünkü bugün benim doğum günüm. Kadıköy’de bir ilki gerçekleştirerek, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sokaklara çıktık. Çok sancılı ve kötü günlerden geçiyoruz. İnsanlar sokağa çıkmaya korkar hale geldi. Biz bugün şu mesajı verdik; “Sokağa çıkın ve korkmayın”. Tiyatro bir kapı, o kapıyı açıyorsunuz ya rahatlıyorsunuz, ya da geriliyorsunuz. Ne yaşamak isterseniz o oyuna gidiyorsunuz. Biz insanca bir şey yapıyoruz. Tiyatronun da malzemesi insan. Seyirci olmadan tiyatro olmaz. Bizim için birçok sorun var ama bunun üstesinden gelebiliriz. Daha iyi tiyatro için herkesi oyunları izlemeye çağırıyoruz.
BİNLERCE SEYİRCİ FAYDALANDI
Kadıköy Belediyesi’ne bağlı kültür merkezlerinde de tiyatro oyunları oynanmaya devam ediyor
» Geçtiğimiz yılın haziran ayına kadar Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde 304 çocuk oyunu oynanırken, 109 da yetişkin oyunu oynandı. 24 bin 185 kişi çocuk oyunlarını, 4 bin 950 kişi de yetişkin oyunlarını izledi.
» Kozyatağı Kültür Merkezi’nde ise 186 çocuk oyunu, 149 da yetişkin oyunu oynandı. Çocuk oyunlarını 23 bin 90 kişi izlerken, yetişkin oyunlarını ise 35 bin 315 kişi izledi.
» Barış Manço Kültür Merkezi’nde toplam 186 oyun oynandı ve 19 bin 980 kişi oyunları izledi.
» Caddebostan Kültür Merkezi’nde ise 154 yetişkin oyunu, 106 da çocuk tiyatrosu oynandı.
» Kozyatağı ve Caddebostan Kültür Merkez’inde ekim ayı itibariyle Devlet Tiyatroları’nın da oyunları sahnelenmeye başlandı. 2015 yılının yaz aylarında ise hem yetişkin hem de çocuklar için tiyatro festivali düzenlendi.