'İstanbul Nefes Alıyor'

Bu yıl 4.’sü düzenlenecek olan Uluslararası Klarnet Festivali ile İstanbul müziğe doyacak. Dünyaca ünlü isimlerin katılacağı festival kapsamında Kadıköy’de de konserler olacak

20 Ağustos 2015 - 15:45
Gökçe UYGUN
Sokağın müzikle dansına geri sayım başladı... 3 yıldır müzikseverler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen, Serkan Çağrı’nın sanat direktörlüğünü üstlendiği Uluslararası Klarnet Festivali, 2015’te de İstanbul’a nefes verecek. Bu sene 10-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler zincirinde 7’den 70’e herkesin müzikle buluşmasını sağlayacak geniş bir yelpazede konser, sergi ve söyleşiler yine İstanbullu seyircinin ajandasındaki vazgeçilmez yerini alacak.
“İstanbul Nefes Alıyor” sloganını taşıyan festival, bu yıl da programıyla şehrin yoğunluğundan, sıkıntısından, gürültüsünden bunalmış insanlara şehrin içinde müzik dolu bambaşka bir dünya yaratarak “nefes” almalarını sağlayacak.
Bu yılın sürpriz isimleri arasında; Yunanistan’ın yaşayan efsanelerinden ünlü sanatçısı George Dalaras; jazz ve gypsy müziğinin karışımıyla damaklarda muhteşem bir lezzet bırakan Ny Gypsy All Stars, Hindistan’ın canlı performanslarıyla tüm dünyada vazgeçilmez bir yere sahip olan perküsyon üstadı Trilok Gurtu; BBC tarafından verilen “R3 Awards for World Music” ödülüne sahip olan Bulgar sanatçı İvo Papazov; Arap dünyasının sevincini ve kederini İstanbul’a taşıyacak olan genç klarnetist Ghassan Abu Haltam ve Umman Rouh Trio; klezmer ile gypsy jazz müziğinden etkilenerek yola çıkan ve altı farklı kültürü altı farklı ülkeden müzisyen ile bir araya getiren Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra gibi isimler yer alıyor.


MANÇO’YA SAYGI DURUŞU
Festivalin gelenekselleşen etkinliklerinde “Ustaya Saygı” bölümünde bu sene Türkiye’nin en önemli değerlerinden Barış Manço anılacak. Sanatçının dillere pelesenk olmuş unutulmayan şarkılarını aralarında oğlu Doğukan Manço ile Hakan Aysev, Yavuz Bingöl ve Zara’nın da bulunduğu sanatçılar seslendirecek.


ÜCRETSİZ DİNLETİLER, ETKİNLİKLER...
Klarnet Festivali, kentin en yoğun ulaşım araçlarından biri olan metro istasyonlarında İstanbulluları selamlayacak; her yaştan, her kesimden insanın kesiştiği metro istasyonları müzik ile dolacak. Boğaz’ın kıyılarını birbirine bağlayan vapur seferlerinin eşsiz manzarasına müzik de eşlik edecek. Su sesi ile birleşen şarkılar, yolculuklara keyif katacak. Festival ayrıca Ada vapurlarına da misafir olarak, yolculuk boyunca mini konserler ile unutulmaz anlar yaşatacak.

Festival kapsamında Kadıköy’de yapılacak dinletiler de şöyle;
12 Eylül: 20.30-22.00 Kadıköy Özgürlük Parkı “Velvele” Konseri
14 Eylül: 09.00-11.30 Kadıköy İskelesi’nde müzik dinletisi
               12.00-13.00 Kadıköy Kabataş tarifeli vapur seferi müzik dinletisi
15 Eylül: 09.00-11.30 Kadıköy İskelesi’nde müzik dinletisi
               12.00-13.00 Kadıköy Eminönü tarifeli vapur seferi müzik dinletisi
               17.30-20.30 Marmaray müzik dinletisi

ARŞİV