'Çizgi-de@GürbüzDoğanEkşioğlu' Sergisi Kadıköy'de!

Uluslararası üne sahip karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu, eserleriyle Kadıköy’e konuk oldu.

20 Şubat 2014 - 08:21
 
Uluslararası üne sahip karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun, sadece sosyal ağlarda paylaşmak amacıyla yaptığı, ekonomik, politik, sosyal olaylarla ilgili eserleri, mevsimler, insan-hayvan hakları, doğayı koruma, özel günlerle ilgili çalışmaları, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturuyor.
Günlük hayatımızda önemli ve etkin bir yer edinen internet, artık her bireye kendi medyasını ve sosyal ağlarını oluşturması için imkân tanıyor. Bu özgürlük ortamı facebook, twitter, instagram vs.. gibi ağlarla milyonlarca insana kendini ifade etme ve kabul görme olanağı tanıyor. 1 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla en fazla zaman harcanan sosyal ağ olan facebook'ta her üye kendi sayfasını, kendi medyasını oluşturuyor; bu durum sanatçılara da kendilerini ifade edebilecekleri eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilecekleri yeni bir alan yaratıyor. Sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu da bu sosyal ağı en etkin kullanan sanatçıların başında geliyor. Ekşioğlu’nun facebook sayfasında 2010-2013 yılları arasında paylaştığı çizimlerinin ve fotoğraflarının yer aldığı, özellikle Gezi direnişi sırasında yarattığı 26 eseri, İstanbul’un sosyopolitik yapısını, sanatın toplum içindeki konumunu ve politika ile olan ilişkisini vurguluyor. Bu dönemde görsel bir günlük gibi sokaklarda yaşanan olayları yakından takip ederek çizgisel anlatıma döken Ekşioğlu, Türkiye ve dünya gündemini yakalayarak ince bir zekânın ürünü olan kavramsal ve çarpıcı eserler sunuyor.  Dünyada hızla gelişen teknolojiye ve sosyal yapıya ayak uyduran ve eserlerini en hızlı biçimde paylaşacağı yer olarak sosyal ağlardan Facebook’u seçen Ekşioğlu sanatını karma = çizgi+yaratıcılık+mizah+şiirsel yapı+duyarlılık olarak tanımlıyor.
 
KARİKATÜRÜ NEW YORKER’IN KAPAĞINDA
Türkiye ve yurtdışında pek çok karma serginin yanı sıra biri New York’ta olmak üzere 9 kişisel sergi açan Dürbüz Doğan Ekşioğlu, bugüne kadar 23’ü uluslararası olmak üzere 64 ödül kazandı. Atlantic Monthly, New York Times gibi gazete ve dergilerin yanı sıra, New Yorker dergisinin kapağında üç kez, Forbes dergisinin kapağında bir kez çalışmaları yayınlandı. 11 Eylül 2001 saldırılarının yıldönümü baskısında New Yorker kapağında yayınlanan karikatürü ile hafızalarda yer eden özel bir başarı kazandı.
Ekşioğlu’nun eserleri, 18 Şubat-23 Mart 2014 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde görülebilir

ARŞİV