Eylül BİROL
Kadıköy Belediyesi ve Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe yüzlerce Kadıköylü katıldı. Kültür merkezinin salonunda yer kalmazken, Kadıköylüler merdivenlere oturarak etkinliği takip etti.
Etkinlik kaybettiğimiz aydınların fotoğraflarının yer aldığı slayt gösterimi ile başladı. Ardından şairin “Batan bu köhne şileb” şiiri, genç sanatçılar Güneş Yakartepe’nin piyanosu ve Burcu Vatansever’in seslendirmesi ile sunuldu. Açılış konuşmasını ise Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı Başkanı Solmaz İlhan yaptı. İlhan konuşmasında şairin özelliklerine dikkat çekerek “Hayran kaldığım bir disiplini vardı. Felsefe ve ideolojisi ile aynı çizgide yaşadı. Genç kuşaklara çok güvendi. Her kesimin sevgisini kazanmış bir edebiyatçıydı. Bunu bir kağıt bir kalemle kazandı. Halkın sorunlarını halkın diliyle anlatırdı.” dedi. Solmaz İlhan konuşmasını “Gurbet dedim, vatan dedim, hürriyet dedim; kalbimi ve yolumu hiç boş bırakmadım. İnançla ve aşkla kucaklarım!” diyerek bitirdi.
“MUCİZE ŞAİR İLHAN”
Etkinliğin ikinci konuşmasını Attila İlhan’ın kitaplarını basan İş Bankası Kültür Yayınları Başkanı Ahmet Salcan yaptı. Salcan, İlhan’ın hayatını kaybettiği günü anlattı. İlhan’ın o gün kitap fuarında imza günü olduğunu hatırlatan Salcan, 2 saat süren etkinliği sırf insanlar kuyrukta bekliyor ve ayıp olmasın diye saatlerce uzattığını söyledi. Aynı günün gecesinde ise vefat ettiğini söyleyen Salcan “Ruhu şad olsun” diyerek konuşmasını bitirdi. Şair Ataol Behramoğlu ise “İyi şairler vardır, büyük şairler vardır. Bir de mucize şairler vardır. Attila İlhan onlardan biriydi. Mucize için, büyük bir yetenek ve disiplin gerekli. Böyle bir şairdi. Beni allak bullak etti.” dedi. Behramoğlu konuşmasına İlhan’ın senfonik şiiri Kaptan ile son verdi.
“AŞKI YAĞMUR GİBİ DAĞITTI”
Şairin 22 yıl boyunca hayat arkadaşlığını yapan Biket İlhan ise, Attila İlhan ile ilk karşılaşmalarını anlattı. “Çok çalıştı ama asla bir şey olmak için yapmadı. Bir şeyler yapmak için yaptı. Bu da onu ölümsüzlüğe yazdı. Kaybetmeden birkaç ay önce eski anılardan bahsediyordum. ‘İyi kötü ne çok şey yaşamışız’ dedim. Sözümü kesti. ‘Asla böyle deme. Seninle yaşadığım kötü hiçbir anımı hatırlamıyorum.’ dedi. Onu çok özlüyorum, en çok da şefkatini...” sözleri ile salon duygu dolu anlar yaşadı. Prof. Dr. Erol Manisalı alkışlar içinde yer aldığı kürsüde İlhan’ın düşüncelerini değerlendirdi. Manisalı “Cumhuriyetin düşünce tarihinde çok önemli bir şeye imza attı. Sol ile ulusalcılığın nasıl bütünleştiğini yazıları ve romanları ile ortaya koymuştur.” dedi. “Attila abi gibi insanlar hayatlarında bin verir bir alırlar” diyen Manisalı sözlerini “Yazarken sevgiyi dağıttı. Yağmur gibi aşkı dağıttı. Herkese yağdırdı.” diyerek bitirdi.
OYUNCULARDAN ŞİİR DİNLETİSİ
Etkinlik Attila İlhan’ın ülke ve dünya ile ilgili düşüncelerini anlattığı video ile devam etti. Ardından oyuncular Levent Ülgen, Deniz Uğur, Kerem Alışık ve Ahmet Mümtaz Taylan Kadıköylülere İlhan’ın şiirleri ile seslendi. Dinletinin devamında şairin yeni kuşak genç okurları adına söz alan Ezgi Öksüzbakan “Maceram 5 yıl önce Attila İlhan kitabıyla başladı. Sayfaları geçince anladım ki şehrin ışıkları onunla yayılıyor...” dedi. İlhan’ın beraber program yaptığı Nedret Çatay ise “ Ara ara öyle yorumlar yapıyordu ki denetimle ben birbirimize girdik. O kısmı yayınlamak istemeyince bir şövalye gibi ‘Hayır hiçbiri yayınlanmayacak’ diyordu. O çıkmadığında ise insanlar telefonlara sarılıyordu. Daha sonra denetim müdürü ikna oldu” dedi. Son konuşmacı olan yazar Yakup Çelik şairin eserlerini değerlendirerek “Düşünce ve araştırma yazılarında değme bilim insanına taş çıkarırdı.” dedi. Etkinlik Vedat Sakman dinletisi ile sona erdi.