'Ortak Sesler'de buluşmalar…

Yöresel türküleri çağdaş müzik anlayışı ile yeniden harmanlayan “Ortak Sesler Çağdaş Müzik Platformu”, Kadıköy’de ücretsiz konserler veriyor

14 Nisan 2016 - 14:30

Gökçe UYGUN
Kadıköy’ün yeni nesil firmalarından Ortakalan’ın sosyal sorumluluk projesi olan “Ortak Sesler”, Türkiye’nin çeşitli yörelerinden alınan ya da bu yörelerin müziğine uygun olarak bestelenen ve çok sesli bir çağdaş müzik anlayışı ile sunan eserler seslendiriyor. “Topluma olan borcumuzu çağdaş müzik alanında yaptıklarımızla ödemeye çalışıyoruz” diyen Ortak Sesler Çağdaş Müzik Platformu’nun Kurucusu ve Sanat Yönetmeni Babur Akyol ile konuştuk.
• Ortakalan, ticari bir kurum. Müzikle olan bu ilgi nereden doğdu?
Ortakalan bildiğiniz ticari kuruluşlardan değil, yeni nesil internet şirketlerinden. Çalışanlarımızın da özel yetenekleri ve iş dışında profesyonel düzeyde farklı çalışmaları var. Birçok şirketin topluma karşı borcunu ödemek için sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirdiğini biliyoruz, biz de benzer bir anlayışı çalışanlarımızın profesyonel yetenekleri doğrultusunda ele alıyoruz. Ortak Sesler, IT Direktörümüz Alp Durmaz (profesyonel bir besteci) ile birlikte tasarladığımız bir proje.
• “Ortak Sesler” projesi ile neyi amaçlıyorsunuz?
Ülkemizde çağdaş müzik adına yapılan sürekli ve düzenli bir çalışma ne yazık ki yok denecek kadar az. Ortak Sesler bu alanda genç bestecileri üretmeye teşvik etmek onların eserlerini meraklıları ile buluşturup, kayıt altına almak ve dünyaya açılmalarını sağlamak için kuruldu. Dünyanın her zamankinden daha fazla karşılıklı sevgi ve saygı birliğine gereksinimi olduğunu ve müziğin evrensel düzeyde ortak bir dil olarak bu gereksinimi karşılamak için iyi bir ilaç olduğunu düşünüyoruz. Projenin adını da bu yüzden Ortak Sesler olarak belirledik. Yanı sıra çağdaş müziğin farklı, değişik ve şaşırtıcı tınılarını, dinleyenlerin kolayca benimseyebileceği bir anlayış ile ele almaya çalışıyoruz.
• Kadıköy’de Pazar günleri 12.00’de Öykü Sahne’de ücretsiz konserler düzenliyorsunuz, değil mi?
Evet, Mart’tan beri. Bu sezon için konserlerimiz Nisan’ın son Pazar günü tamamlanmış olacak. Ama Ortak Sesler konserlerine farklı mekanlarda ve şehirlerde devam edecek. Bu sezon bizim için bir başlangıç.
• Konserlerin repertuarından bahseder misiniz?
Konserler Alp Durmaz’ın proje için özel olarak bestelediği eserlerden ve çağdaş müzik ile klasik dönem müziği arasındaki bakış açısı farkını gösterebilmek amacıyla Schubert’in bir eserinden oluşuyor. Dinleyicinin hem yeni eserleri ve çağdaş müziğin sürprizlerini görmesine olanak tanırken diğer yandan bir karşılaştırma fırsatı sunuyoruz. Bunu yaparken de çağdaş müziğe yabancı olan dinleyiciyi içimize alabilmek için Anadolu ezgilerinden yola çıkıyoruz.
• Sahne alan müzisyenler kimler?
Ortak Sesler düzenli ve sürekli olarak her hafta aynı salonda ve aynı gün ve saatte konser verecek şekilde planlandı. İmge Tilif, Eylül Umay Taş, Filip Kowalski ve Orhan Avcı, Ortak Sesler için bir araya gelen, her biri bu güne kadar ayrı ayrı birçok değerli çalışmayı gerçekleştirmiş genç müzisyenler.
• Ortak Sesler’in bundan sonrasına dair planları neler?
Şu andaki repertuarımızı İstanbul dışında ve hatta Türkiye dışında seslendirmeyi sürdüreceğiz. Önümüzdeki sezon için ise farklı repertuarlar oluşturarak yine Kadıköy’de, birden fazla salonda düzenli konserler vereceğiz. Üretilen eserleri kaydederek konserlere gelemeyen meraklıları için dinleme olanağı yaratacağız. Bir hayalimiz de var; her sezon kapanışında bir hafta süreli uluslararası bir çağdaş müzik festivali ile projemizi taçlandırmak istiyoruz.

 

ARŞİV