'Şenlik dağıldı… Acı bir yel kaldı'

Cumhuriyet dönemi edebiyatına çok sayıda eser veren değerli aydınımız Attilâ İlhan’ı 10 yıl önce kaybetmiştik…

16 Ekim 2015 - 10:36
‘’Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı
bahçede yalnız…’’


Sanatçı Ahmet Kaya’nın sesinden şarkı olarak duyduğumuz bu dize, Ankara katliamına dair sosyal medyada en çok paylaşılan şiirlerden oldu. Acı bir tesadüfle, bundan 10 yıl önce, 11 Ekim günü bu dizelerin sahibi Atilla İlhan bu dünyadan göçmüştü...
‘’Ben sana mecburum bilemezsin’’, ‘’Ayrılık da sevdaya dahil’’ gibi pek çok meşhur şiiri edebiyatımız kazandıran usta şair İlhan, 15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğdu. Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu ve Karşıyaka Ortaokulu’nu bitirdi. Atatürk Lisesi’ndeki öğrenciliği sırasında Türk Ceza Kanunu’nun 141. maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle tutuklandı ve okuldan uzaklaştırıldı. Danıştay kararıyla eğitimi sürdürme hakkını kazandı. İstanbul’da Işık Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. 6 yıl aralıklarla Paris’te yaşadı. Türkiye’ye döndü. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Demokrat İzmir Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü ve Başyazarlığı’nı üstlendi. Ankara’da Bilgi Yayınevi Danışmanlığını yaptıYeni Ortam, Dünya, Milliyet, Söz gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Yelken ve Sanat Olayı dergilerini yönetti. İlk şiiri olan “Balıkçı Türküsü” 1941’de Yeni Edebiyat Dergisi’nde yayınlandı. “Nevin Yıldız” takma adıyla İstanbul, “Beteroğlu” takma adıyla Yücel dergilerinde şiirleri çıktı. 1946 CHP şiir yarışmasında 1. ödülü kazandı. Bu başarıdan sonra hızla tanınıp sevildi. Pek çok dergide şiirleri, deneme ve eleştirileri yayınlandı.

Ünlü filmlere senaryo yazdı
Türk edebiyatının önemli isimleri arasına girdi. Garip Akımı ve İkinci Yeni şiirine karşı çıktı. Mavi ya da Maviciler adıyla tanınan toplumcu gerçekçi şiir akımını başlattı. Şiire yeni bir ses düzeni, taşkın, coşkulu bir anlatım ve kendisine özgü bir duyarlılık getirdi. Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum şiir kitaplarındaki şiirleriyle genç şair kuşağını etkiledi. Yasak Sevişmek, Elde Var Hüzün kitaplarındaki şiirlerinde divan şiiri ve şarkılardan da yararlandı. Sokaktaki Adam ve Zenciler Birbirine Benzemez’den sonraki romanlarında tarihsel konulara ağırlık vermeye başladı. Senaryolarını yazdığı filmler: Yalnızlar Rıhtımı, Ateşten Damlalar, Şoför Nebahat, Devlerin Öfkesi gibi pek çok ünlü filmin senaryosunu da yazan İlhan, 11 Ekim 2005’te İstanbul’da hayatını kaybetti.
11 Ekim’de CKM’de yapılması planlanan "Attilâ İlhan 90 Yaşında" anma gecesi, Ankara faciası nedeniyle ertelendi.

ARŞİV