'Tanrı' sizi de güldürecek

ABD’li yönetmen, yazar Woody Allen'in absürt komedi başyapıtı ‘Tanrı’nın, Kadıköy/2012 versiyonu sizi çok güldürecek. Varoluşu sorgulatan oyun, güldürürken düşündürmeyi de ihmal etmiyor!

27 Aralık 2012 - 16:52
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Yiğit DANACI
 
“Varoluşun sırrına tanık olmamıza 10 dakika kalmıştı” ve bizden istenen tek şey cep telefonlarımızı kapatmamızdı! Bu kadar basit olabilir miydi? Kapattık elbette ve Bahariye'de, Tiyatro Ak’la Kara'nın salonunda beklemeye başladık. Sonra da oyun başladı zaten; “Tanrı”.  Woody Allen'in yazdığı, Kerem Kobanbay'ın yönetmenliğini yaptığı Tanrı, bir “oyun içinde oyun”. Zira başkası tarafından yazılmış bir oyunun içinde saplanıp kalmış Antik Yunan karakterleri, kendi oyunlarına bir final bulma çabalarıyla başlıyor. Ancak yazarın oyun sonu hakkında bir çözüm yaratması amacıyla bir seyirciyi sahneye davet etmesiyle ve seyircileri de bir başkasının “yazdığı”' ortaya çıkıyor. Kadıköy’de yaşayan seyirciler ile çağlar öncesine ait Antik Yunan karakterleri aynı sahneyi paylaşınca işler çığrından çıkıyor... Bundan sonrasını anlamak da yorumlamak da seyircilere kalıyor, tabi eğer gülmekten fırsat bulabilirlerse!  Sıradan bir vodvil olarak değerlendirmek bu güzel esere haksızlık olur. Tanrı oyunu, aslında hayatı irdelemek, bunu yaparken de eğlenmek isteyenlere harika bir yol sunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi “Tanrı” temasının ağırlıklı olarak işlendiği oyunda, seyirci Tanrı gerçekten var mıdır? Tanrı varsa, insan eylemlerinden sorumlu tutulabilir mi? Özgürlük karmaşa mıdır? İnsanın ve insanlığın geleceği için kadere ihtiyaç var mıdır? gibi onlarca soru yağmuruna tutuluyorlar.
 
TİYATROCULAR TANRI’YA KOŞTU!
Yönetmen Yardımcılarının Müjde Başkale-Şendal Yıldız olduğu Tanrı oyununda, Özgür Özdural, Fatih Özacun, Seda Özelsoy, Serkan Şen, Hakan Çeliker, Selin Zafertepe Çeliker, Eren Genç, Serhat Behramoğlu, Şendal Yıldız ve Nur Subaşı rol alıyor. Oyunun 23 Aralık Pazar akşamı yapılan gala gecesine, sanat ve televizyon dünyasından ünlü isimler de katıldı. Galanın konukları arasında, Gökçe Bahadır, Ece Uslu, Salih Kalyon, Nilüfer Açıkalın, Mazlum Kiper, Engin Uludağ Alpat, Atacan Arseven, Levent Sülün, Payidar Tüfekçioğlu, Mine Tüfekçioğlu, Kemal Başar, Afife Jale jürisi de yer aldı.
 
HOLLANDA’DAN MİSAFİR OYUNCULAR GELİYOR
Öte yandan, bu sezon 4 yeni projeyle perdelerini açan Tiyatro Ak’la Kara'nın tiyaro faaliyetleri sadece Kadıköy’le ya da İstanbul ile sınırlı değil. Ekibin turneleri de devam ediyor. Tiyatro Ak’la Kara, Ray Cooney’in yazdığı komedi oyunu olan “Tom, Dick & Harry”i, aldığı davet üzerine geçen Ekim ayında, Hollanda’daki Tiyatro Kulis’de (Theatervereniging Eindhoven Hollanda) sahnelemişti. Büyük ilgi gören oyunu oradaki seyirciye ulaştırmaktan büyük keyif duyan Tiyatro Ak’la Kara ekibi, bu misafirperverlik ve ilginin yansıması olarak ve bu dostluğun pekişmesi amacıyla Tiyatro Kulis ekibini İstanbul'a davet etti. Kadıköy’e gelen Tiyatro Kulis, 26 Aralık Çarşamba saat 20:30'da Eindhoven’da yaşayan Türk oyuncuların rol aldığı “Çapkın Dede” isimli oyunu sergiledi. Konuk oyuncular ise televizyon ve tiyatro dünyasının önemli isimlerinden Payidar Tüfekçioğlu ve Mine Tüfekçioğlu oldu.
 
 

ARŞİV