'Tasarım Sizden Uygulaması Bizden'

Fikirlerin hayat bulduğu mekân TAK, Kadıköy’ü tasarlayarak insanların kent yaşamından zevk almasını sağlayacak.

11 Nisan 2013 - 12:33
MUSTAFA SÜRMELİ

Yel değirmeni’nde yıllarca Özen Sineması adıyla filmlerle Kadıköylülere kapısını açan mekân yıllar süren sessizliğini bozdu. Anılarla dolu bu mekân bundan böyle sanatsal fikirlerin şekle dönüştürüldüğü bir mekân olarak Kadıköylüye hizmet verecek. Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji ortaklığıyla Tasarım Atölyesi Kadıköy(TAK) 5 Nisan 2013 Cuma günü görkemli bir törenle açıldı. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, İstanbul’daki CHP’li belediye başkanları ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

KADIKÖY, İSTANBULLUNUN NEFES ALDIĞI YER
Tasarım Atölyesi Kadıköy(TAK)’ün açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Açılışın ardından yaptığı konuşmada kentli olmanın sorumluluk taşımak, yeşile önem vermek, sokağının ve ülkesinin sorunlarına sahip çıkmak, kentin sokaklarında özgürce dolaşmak olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, tasarımı insanoğlunun zekâsının üretime dönüşmesi olarak tanımladı. Tasarımla Kadıköy’ün, kimliği olan ve bütün belediyelerin imrendiği bir kente dönüşeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, dünyada ülkelerin yanı sıra kentler ve metropollerin de yarış halinde olduğunu belirtti. İstanbul’un kimliği ve estetiğinin olup olmadığının oturulup tartışılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu kentli olmanın; planları olan, geleceği olan bir kentte yaşamayı arzulamak anlamına geldiğini söyledi. Ne Kadıköy ne de İstanbul’un yeşilliğinin kalmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, İstanbul’un doğasının tahrip edildiğini belirttiği konuşmasında, tasarımın önemine vurgu yaparak, “Tasarımcılar 21. yüzyılda çok çok önemli. Buraya gelip emek verecek olan ister öğrenci olsun ister üniversiteyi bitirmiş olsun ister mimar olsun ister mühendis, ister bilgisayarcı ister doktor… Hayatın her alanıyla ilgili insanlar gelip, tasarımın herhangi bir alanına katkı sunarlarsa ondan hepimiz kıvanç duyacağız. Kadıköy elbette çoğu İstanbullu’nun nefes aldığı bir yer” diyerek, CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde İstanbulluların nefes aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, insanın mutlu olduğu, insana hizmet eden kentlerin oluşturulması gerekliliğine vurgu yaptı.

TAK KADIKÖYLÜLERİN FİKİRLERİNİ ÖNEMSENECEK
Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı öğrenci olduğu yıllarda sinemaya gittikleri bir mekânın yıllar sonra geldiği konuma değinen ve Yel değirmeni’nde kapsamlı bir çalışmaya gittiklerini anlatan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, “5 yıldan beri bu bölgeyi kalkındırmaya çalışıyoruz. Burada Özen Sineması’nı bulduğumuzda duvarları yıkık, çöp içindeydi. Şu anda en çok ihtiyaç duyduğumuz bir birimi buraya koyduk. Burası şimdi Kadıköy’ün tasarım atölyesi” dedi. Tasarım Atöylesi Kadıköy(TAK)’ü, Kadıköylülerle tasarımcıların buluştuğu bir mekân olarak tarif ederken, öncelikle Kadıköy’de yaşayan ve çalışan tasarımcıların bir araya gelebileceği bir yer olarak niteleyen Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji ortaklığı ile yürütülecek TAK çalışmalarında sorunların çözümünde “Tasarım Sizden Uygulaması Bizden” söylemiyle fikir projelerinin üretileceğini söyledi. Öztürk konuşmasında, Kadıköy’ün tasarım yoluyla daha rahat yaşanılır hale gelmesinin amaçlandığını da belirterek, katılımcı, demokratik yerinde dönüşüm modellerinin geliştirilmesinin yanı sıra sosyal yaşamın geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması yönünde de fikir projelerinin TAK çatısı altında geliştirileceğini açıkladı.

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TASARIMCI ROLÜ
TAK Kadıköy Sorumlusu Faruk Göksu da tasarım merkezinin misyon ve vizyonu ile yapacağı çalışmalar hakkında uzun bir sunum gerçekleştirdi. Kentsel dönüşüm kavramının yanlış anlaşıldığını belirten ve aslında kavramın; yoksulluk yaşayan alanlarda kamu gereksinimine duyulan toplumsal ve ekonomik bileşenleri olan uzun vadeli eylemler olduğunu söyleyen Göksu, 200’e yakın genç tasarımcının TAK çatısı altında çalışacağını ve yeni kentsel dönüşüm sürecinde varolmaya çalışacaklarını ifade etti. Kadıköy’ün soyut ve somut değerlerini nasıl koruyacaklarını tasarlayacaklarını da ifade eden Göksu, Kadıköy’ü yeniden kurgulayacaklarını anlattı.

ARŞİV