Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz, Kadıköy’de düzenlenen söyleşide anıldı
Mustafa SÜRMELİ
Sinema eleştirmeni, araştırmacı ve yazar Burçak Evren, sinemamızın, yapıtlarıyla unutulmazları arasında yer alan Atıf Yılmaz’ı anlattı. 11 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK); ünlü yönetmenin 10. ölüm yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen söyleşide konuşan Burçak Evren, usta sinemacıyı “Ustasız Usta” diye andığını söyledi.
YEŞİLÇAM’IN DİREKLERİNDENDİ
Konuşmasının başında dinleyicileri sinema tarihinde kısa bir yolculuğa çıkaran Evren, Atıf Yılmaz’ın sinemacılığını anlattı. Yılmaz’ın, dönemine not düşen en önemli yönetmenlerden olduğunu, kasaba, köy hayatını konu alan filmlerin yanı sıra konularını piyasa romanlarından alan filmlere, yarı fantastik ve dönemi yansıtan eserlere imza attığını ifade eden Evren, “O, birçok yönüyle bir zamanların Yeşilçam’ını kuran temel direklerdendi” dedi.
Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın oyunculuğuyla,1977 yılında filme uyarlanan Cengiz Aymatov’a ait “Selvi Boylum Al Yazmalım” adlı eserin, Atıf Yılmaz’ın başyapıtı olduğunu belirten Burçak Evren, “Emeğin, sevgiden daha üstün, en kutsal şey olduğunun altı çizilir bu filmde. Yeşilçam’ın cilalı dünyası dışında gerçeği öğretir” diye konuştu. Evren, Atıf Yılmaz’ın, sinemaya 150’den fazla film armağan ederek, Lütfü Akad, Metin Erksan, Yılmaz Güney ile birlikte sinemamızın en büyük dört yönetmeninden biri olduğunu belirtti.
SİNEMAYLA GEÇEN BİR ÖMÜR
Film yönetmeni, yapımcı ve senarist Atıf Yılmaz, 9 Aralık 1925, Mersin’ de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Mersin’de tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir süre eğitim aldı. Mezuniyetinin ardından bir süre film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak çalıştı. 1951 yılında Kanlı Feryat filmi ile yönetmenliğe başladı. 2004 yılında yönettiği Eğreti Gelin filmi yönettiği son film oldu.Özellikle köy yaşamını anlatan ve toplumsal içerikli filmlerde başarı sağlayan usta yönetmen, 50’li yılların başından itibaren Türk Sineması’nın her döneminde birbirinden başarılı filmlere imza attı. Çok sayıda ödül kazandı. 5 Mayıs 2006’da İstanbul’da vefat etti.