Yaşamının büyük kısmını Kadıköy’de geçirmiş olan şair ve öykücü Tekin Gönenç, gençlerin ilgisini, yazdıklarının yaşamda bir karşılığının olduğunun göstergesi olarak değerlendiriyor
Kadir İNCESU
O’nu sık sık Kadıköy’deki liselerin edebiyat günlerinde, kitap festivallerinde görüyoruz. Gençlerle arası çok iyi. Yaşamının büyük kısmını Kadıköy’de geçirmiş olan şair ve öykücü Tekin Gönenç, gençlerin ilgisini, yazdıklarının yaşamda bir karşılığının olduğunun göstergesi olarak değerlendiriyor.
• Şiir, ne zaman tutku oldu sizde?
İlk şiirimi üniversiteye yeni başladığım yıllarda yazdım. O ilk şiir Varlık Dergisi’nde çıkmıştı. 1997’de Varlık Yayınları’nca yayımlanan “Gönlü Güvercinli Kadın” adlı şiir kitabım 1998’de Kocaeli Üniversitesi Akademik Ödülünü aldı. 2007’de bu kitabın beşinci baskısı yapıldı. 2002 yılında “Aşk Konuşur Bütün Dilleri” (Varlık Yayınları) adlı şiir kitabım yayımlandı. 2011 yılında yayımlanan “Karanfil Sesleri” (Varlık Yayınları) seçme şiirlerimden oluşmaktadır. Ayrıca değişik sanat dergilerinde inceleme, deneme yazılarıyla gezi izlenimlerim yayımlanıyor. Üç ayrı şiirim Milli Eğitim Bakanlığı’nca lise ders kitaplarına alındı. Şiirlerim İngilizce, Fransızca’ya çevrildi. “Anne” adlı şiirim Hürriyet Gazetesi “Anneler Günü “şiir yarışması ödülünü aldı. Varlık Dergisi’nde yayımlanmış olan birkaç şiirim bestelendi.
• Şiirden sonra öykü de yazdınız. Öyküye yönelişinizin nedeni neydi?
Beni bu konuda yüreklendiren İlhan Berk’i burada anmak isterim. Önce anılarla yola çıktım daha sonra öyküler sıraya girdi. Çoğunlukla insan merkezlidir benim öykülerim. Yaşamdan, insandan, yaşam kesitlerinden yola çıkarım. Daha sonra kurgu ve imgelem gücü devreye girer ve öykünüz sizi hiç ummadığınız yerlere götürür. Dönem dönem de geçmişle güncel arasında sürekli gidip gelişleriniz olur. Kendi içinizde yolculuklara çıkarsınız.
• İlk kitabınız “Gönlü Güvercinli Kadın” 1997 yılında yayınlandı. Onca yıl neydi sizi bekleten?
Uzun bir süre yurt dışında oluşum asıl nedenlerden biridir. Oldukça titiz bir insanım. Kitap oluşturmak özen ve sabır gerektiriyor. Beklemem bu yüzden oldu. Şiirlerim devamlı dergilerde yayımlanıyordu. Ayrıca şiirlerimin büyük bir bölümünün yayımlandığı Varlık Dergisi ve Varlık Yayınevi de bana bu konuda destek olunca şiir ve öykü kitaplarımın tümü arka arkaya Varlık Yayınevi tarafından yayımlandı.
• Uzun yıllar yurtdışında yaşamak düşünsel ve yazınsal anlamda sizi nasıl etkiledi?
Yaşama, yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da, bazen kıyısından bazen içinden bakarsınız. Yabancı bir ülkedeyseniz gözlem gücünüz daha da öne çıkar. Değişik toplumların dünyaya ve insana bakış açıları, gündelik yaşamları yazılarınıza yansır. Yazdıklarınıza değişik renkler katar. Bana da öyle oldu sanırım.
• Bestelenen şiirleriniz de bulunuyor. Şiir ve müzik arasında kurduğunuz bağdan söz eder misiniz?
Kim söylemişti şimdi tam anımsamıyorum ama şu sözde bir gerçeklik payı var sanırım: “Münir Nurettin’in şarkıları olmasa Yahya Kemal tamamen unutulacak.” Bilindiği gibi sanat dalları içinde en çabuk paylaşım ve aktarım gücü olan müziktir. Bu girişimden payını alan, benim de bestelenmiş ve bu günlere kadar gelmiş birkaç şiirim oldu. Varlık dergisinde yayımlandıktan sonra Avni Anıl tarafından “Unutamıyorum”, “ Yağmur Duası” , “Son Gemi”, ayrıca başka bir şiirim Kadri Şarman tarafından, “Göz gözü görmeyecek kadar mıydı” adı altında bestelendiler. Batı müziği tarzında ise Mehmet Özkaya tarafından “Gönlü güvercinli kadın” adlı şiirim bestelendi. Yine genç pop sanatçılarının da bazı şiirlerimden beste denemeleri var.
• Uzun yıllardır Kadıköy’de yaşıyorsunuz, Kadıköy’de mutlu musunuz?
Kadıköy’de olmaktan kim mutlu olmaz ki... Düşünün bir kere, neler yok ki Kadıköy’de! Tarih var, kültür var, mahalle baskısının olmadığı rengârenk yaşamlar var. Bu yüzden Anadolu yakasının gözbebeği deyimini hak eden Kadıköy’ün, İstanbul’un kuruluş yıllarında ilk yerleşim bölgesi oluşuyla da değişik kültürleri barındıran ayrıcalıklı özellikleri var. Ne yazık ki bu güzelim Kadıköy son zamanlarda hızlı bir şekilde betona, mantar gibi çoğalan gökdelenlere teslim edilecek gibi görünüyor…