'Yeşilçam'dan 100 Portreˮ

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay "Yeşilçam'dan 100 Portre" adlı bir söyleşiyle Kadıköylü sinemaseverlerle buluştu

05 Kasım 2015 - 15:33
Kadir İNCESU
Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi'ndeki söyleşiye sinemayla ilgili kitaplarıyla tanınan Agâh Özgüç, Kemal Özdemir, Aziz Sarıkaya ile görüntü yönetmeni Çetin Tunca da katıldı.
"Yeşilçam'dan 100 Portre" adlı kitapta sinemamızın önemli isimleri için Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğraflar ve o isimler için yazdığı ayrıntılı yazılar yer alıyor.
Söyleşide Dorsay, yönetmenler, oyuncular, senaryo yazarları, sinema yazarları, yapımcılar ve görüntü yönetmenleriyle ilgili yazıların ve portrelerin olduğu kitabından bölümler okudu, anılarını anlattı.
Atilla Dorsay'ın "Yeşilçam'dan 100 Portre" adlı yeni kitabında aralarında Memduh Ün, Vedat Türkali, Çolpan İlhan, Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Tarık Akan, Eşref Kolçak, Tuncel Kurtiz gibi sinemamızın pek çok önemli isminin portrelerinin yanı sıra haklarında Atilla Dorsay tarafından yazılan yazılar yer alıyor.
Atilla Dorsay, genç yaşlarda fotoğraf çekmeye başladığını ve çok geniş bir fotoğraf arşivine sahip olduğunu ve yeni kitabındaki fotoğrafları kendi arşivinden seçtiğini söyledi.
Dorsay, "Yeşilçam'dan 100 Portre" adlı kitabının bir nevi "meydan okuma" olduğunu ifade ederek "Bir yayınevi fotoğraflarımın çözünürlüğünün çok düşük olduğunu belirterek daha küçük ebatta basılabileceğini söyledi. Kabul etmedim. Ortaya da Horizon Yayınları tarafından yayımlanan çok beğendiğim bir kitap çıktı" dedi.
Dorsay, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz sinemamızın önemli isimlerinden Memduh Ün için "Çok sevdiğim, yakın bulduğum birisiydi. Evinde de ziyaret ederek uzun bir söyleşi yapmıştık. Memduh Ün ve Fatma Girik'i birlikte görmek sanki tanrısal bir ilişkiyi yakından tanımak gibiydi. Yeşilçam'ın en büyük aşk hikâyesiydi" dedi. Dorsay sinemamızdaki kadın yönetmenler için de "Ne yazık ki Türkiye'de kadın yönetmenler azınlık olmayı sürdürüyorlar. Çok az kadın yönetmen geldi sinemamıza" şeklinde konuştu. Dorsay, kitabın ilgi görmesi durumunda ikinci cildinin de altı ay içinde yayımlamayı planladığını söyledi ve söyleşi sonrası "Yeşilçam'dan 100 Portre" adlı kitabını imzaladı.

ARŞİV