'Yolda' olanlar anlatıyor…

“İnsanların farklı kültürlerden nasıl yaşadığı” sorusundan doğan “Yolda” projesi, Türkiye ve İsviçre’de yaşayan 10 kişinin deneyimlerini aktarıyor

12 Mayıs 2016 - 16:07
Merve ÖZHAN
Tasarım Atölyesi Kadıköy, 5 Mayıs Perşembe akşamı “göç” temalı kültür projesi olan “Yolda Köşk Projesi”nin açılışına ev sahipliği yaptı. 10 video portreden oluşan projede, 4 kadın, 4 erkek ve 1 evli çift, Türkiye ve İsviçre arasındaki deneyimlerini anlatıyor.
Hem Türkiye’de hem İsviçre’de yaşayan, her iki ülkede de büyüyen, okula giden, çalışan, kendilerini birden fazla kültüre ait hisseden bu 10 kişi, deneyimlerini ve hayatlarını herkesle paylaşıyorlar. Projenin açılış gecesinde konuşan İsviçre İstanbul Başkonsolos Yardımcısı John Peter Ruhoff, bu gibi projelerin İsviçre gibi yüzde 25’i göçmen olan bir ülke için önemli olduğunu belirterek, “İsviçre’deki göçmenlerin 100 bini Türk göçmenlerden oluşuyor. OECD incelemelerine göre İsviçre’deki göçmenlerin iş sahibi olma durumu diğer ülkelere göre çok daha iyi durumda” dedi. Projenin yaratıcısı etnolog Gaby Fierz, Yolda projesinin nasıl başladığını ve ilerlediğini şöyle anlattı; “2 yıl önce Landis&Gyr vakfının bursiyeri olmamla başladı. Uluslar aşırı kimliklerin araştırma projesi için İstanbul’da 6 ay geçirdim. Kökleri Türkiye’de ve İsviçre’de olan, günlük hayatını paylaştığım 4 kadın, 4 erkek ve 1 evli çiftle röportajlar yaptım. Amacım kimliklerin evde ve farklı mekânlarda, ne o ne bu olan durumlarda nasıl meydana geldiğini anlamak. Hayat geçmişleri, faaliyet alanları ve hareket kapsamları, bir kültürel bağlamdan diğerine çarpıcı değişme ve tercüme yetenekleri ortaya koyuyor. Kültürel yeterlilikleri ve değerleri düzenleme ve değiştirme olanağı sağlayıp yeni kimlikleri ortaya çıkarıyor.”Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, böyle bir projenin Kadıköy’de başlamasından mutluluk duyduğunu ve projenin Kadıköy’ün çok kültürlü bir semt olmasıyla paralellik taşıdığını söyledi.
Konuşmalar sonrasında bir dönem Mavisakal’ın solisti olan ve projede kendisinin de röportajı bulunan Genç Osman Yavaş konser verdi.

ÖNCE KADIKÖY SONRA İSVİÇRE…
Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerindeki videoların dinlenebilmesi amacıyla Rawcut Studio’nun tasarladığı “Yolda Kiosku”, 6 Mayıs- 13 Mayıs arası Moda Parkı’ndaydı. 14 Mayıs- 22 Mayıs’a arası Ortaköy Meydanı’nda sergilendikten sonra Ankara, İzmir, Çanakkale, Şirince ve Didim’e gidecek. Türkiye’den sonraki durağı ise İsviçre olacak. http://www.yoldayolda.com/tr#home

 

ARŞİV