Yayınevlerinin, kitap satan dükkanların, kitabevlerinin, sahafların çokça bulunduğu Kadıköy’e, iki taze soluk geldi yayıncılık alanında. Her iki kitap kuruluşu da Bahariye Canan Sokak’ta konuşlandı, hem de tesadüfen karşı karşıya. Biri numara 9’daki YEM Kadıköy, diğeri de hemen karşısındaki 8 numarada yerini alan Ganya Sahaf. Biz de bu iki komşuyu ziyaret ederek, sizlere tanıtmak istedik.
MERSİN’DEN KADIKÖY’E GÖÇ
Kendini “kitapları, şiiri seven basit biriyim” diye tanımlayan Onur Ocak, matbaacılık, camcılık, marangozluk gibi muhtelif işlerde çalışmış yaşamı boyunca. 20’lerinde iken Mersin Ortodoks Kilisesi’nin yanında bir arkadaşıyla birlikte kitap tezgahı açmış bir süre. Kitapların dünyasına bu şekilde dahil olan Ocak, o zaman bu işi yapmayı kafasına koymuş. Şimdi de bu hayalini gerçekleştirerek, yaklaşık iki hafta önce Ganya Sahaf’ı açmış. “Daha yeni kısmet oldu bu mesleğe öğrenci olmak…” diyen Ocak’a, ekonomik kriz ortamında sahaf açma cesaretini nerden aldığını soruyorum. Şöyle yanıtlıyor: “Cesaretten ziyade, iyimserlik diyelim. Sahaf açma kararımı yakın çevremle paylaştığımda ‘Açma, batarsın’ ikazlarını çokça duydum. Bir şekilde her şeyin yolunda gideceğine inanıyorum. Zorluklar oluyor tabii. Olsun da. Öğretici bir süreç yaşıyorum. Usta sahaflarla tanışıp mesleğe dair kıymetli tavsiyeler alıyorum. Beyoğlu sahaflarından Mehmet Ağkuş, Akmar’dan Güngör Günyel bunlardan sadece birkaçı. Kadıköy’ün eski sahaflarından Babil Sahaf’ın sahibi Lütfi Bayer’le tanıştığımda ‘Bu işi sadece, yapma diyenleri dinlemeyenler yapabilir.’ demişti. Bu söz, kalkıştığım şeyin bir sağlaması oldu bence.”
RUS KARAKTER GANYA
Mersin’den İstanbul’a yeni taşınan, evini de dükkanını da Kadıköy’de konumlandıran Onur Ocak, “Kadıköy’ün atmosferini çok sevdiğim için taşınmadan önce de sık sık ziyaret ederdim. Aynı anda hem modern hem de geleneksel olabilmesi, kültürel anlamda geniş imkanlar sunabilmesi açısından çok cazip gelmişti. Farklı ilgi alanlarına sahip birçok insan için bir buluşma yeri olması sebebiyle de Ganya’yı Kadıköy’de açmaya karar verdim.” diyor.
Bu sahaf ismini, Dostoyevski’nin Budala romanında geçen bir karakterin adının kısaltmasından (Gavrila Ardalionoviç İvolgin) alıyor. Zira bu kitap Onur Ocak’ın başucu eserlerinden biri. Ganya Sahaf’ta her türden kitap var, ucuzu da var pahalısı da. Edebiyat kitaplarından sanat kitaplarına, teknik kitaplardan düşünce kitaplarına kadar birçok ilgi alanını kapsayacak çeşitlilikte 3 bin civarı kitap alıcısını bekliyor.
BAHARİYE’NİN BUTİK KİTABEVİ
1968 yılında kurularak 50 yıl boyunca yapı dünyasına bilgi merkezi olarak hizmet vermiş olan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) bünyesinde faaliyet gösteren YEM Kitabevi, Kadıköy’de şube açtı. YEM Yayın'ın ilk kitabı, 1968 yılında Kadıköy Moda'da yaşayan Prof.Dr. Bülent Özer'e ait olan 'Bakışlar' adlı kitap olmuştu. İlk kez Anadolu yakasında bir mekana kavuşan Türkiye’nin alanında uzman tek kitabevi YEM’in Bahariye şubesinde, sadece tasarım, kültür, sanat kitapları okurlara sunuluyor. Daha ziyade mimarlık ve tasarım öğrencilerinin uğrak noktası olan kitabevinde, Kadıköy ile alakalı kitaplar da bulunuyor.
55. YAŞA ÖZEL 55 TL
YEM Kitabevi Kadıköy Şube Yetkilisi Sinan Kandemir, Türkiye mimarlık ve tasarım ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak amacında olduklarını belirterek, “İçinde bulunduğumuz bu mekan planlanırken, özellikle pandemi sürecinde kitap ile okuyucu arasına giren mesafeyi ortadan kaldırmak, okur-yazar-yayıncı birlikteliğini güçlendirmek hedeflendi. İçeriklerinin yanı sıra tasarım, kâğıt, renk, cilt gibi fiziksel özellikleri de önem taşıyan mimarlık, tasarım kitaplarını okuyucunun yakından inceleyebilme ihtiyacı göz önünde bulunduruldu. Bu amaçla okurun çayını, kahvesini yudumlarken kitapları rahatça inceleyebileceği; kaotik alanlarda kaybolmak yerine, dingin bir ortamda sadece tasarım, kültür, sanat kitapları”nı bulabileceği samimi ve yalın tasarlanmış bir mekân yaratmaya gayret ettik.” dedi. Mağazanın tavanının, bir ‘saygı yüzeyi’ olarak düşünüldüğünü vurgulayan Kandemir, “Bu amaçla, Esen Karol tarafından tasarlanan tavan etiketlerinde, 1973’ten bugüne YEM Yayın ve YEM Kitabevi’ne değer katmış, bu iki markanın var oluşunda tuğla koymuş kuruculardan yazarlara, editörlerden düzeltmenlere, çevirmenlerden sanatçılara, matbaacılardan satış ekibine uzanan yüzlerce isme yer verdik.” diye konuştu. Kandemir, bu yıl 55. yaşını kutlayan YEM Kitabevi’nin bu vesileyle 55. yaşa özel bir kampanya başlatarak, kitapları 55 TL’den satışa sunduklarını bildirdi.