10 günlük fotoğraf maratonu

Fotoğraf odağında kurgulanan, farklı disiplinlerin de dahil olduğu programıyla 212 Photography Istanbul, 6 Ekim tarihinde başlıyor

04 Ekim 2022 - 14:34

212 Photography Istanbul, 16 Ekim’e kadar festival takipçileriyle buluşuyor. Fotoğraf odağında kurgulanan, farklı disiplinlerin de dahil olduğu içerikler ve İstanbul’u kapsayan programıyla 212 Photography Istanbul, fotoğraf sanatı üzerinden disiplinlerarası bir diyalog ortamı sunuyor.  

Festival, beşinci senesinde, sergiler, atölyeler, söyleşiler, paneller, film gösterimleri ve portfolyo incelemelerinin yanı sıra yayıncılık, dans, müzik, gastronomi gibi farklı başlıklara da programında yer veriyor. 10 gün boyunca 15’e yakın mekânda 60’ın üzerinde sanatçının 500’ün üzerinde eserini sanatseverlerle buluşturan festivalde, fotoğrafın yanı sıra geçen sene olduğu gibi yeni medya, video sanatı, heykel ve daha pek çok farklı yaklaşım görülebiliyor. 

KAMUSAL ALANLARDAKİ FOTOĞRAFLAR

Ana mekanları Akaretler Sıraevler ve Yapı Kredi bomontiada olan festivalde bu yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, St. Benoît Kilisesi, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Taksim Sanat, Institut Français (Fransa Konsolosluğu) ile Kadıköy’de ise Yeldeğirmeni Sanat mekanlar arasında yer alıyor. Paralel mekanlar arasında ise Evin Sanat Galerisi, Fotoğrafevi, Kalyon Kültür, Art On İstanbul ve Zilberman Galeri ile Zorlu PSM gibi pek çok lokasyonda eserler katılımcılarla buluşuyor. 

Bu yıl festival programı, Beşiktaş ve Kadıköy meydanlarında düzenlenecek sergilerle kamusal alana da yayılacak. Beşiktaş Meydanı'nda düzenlenecek sergide Fred Mortagne, Can Görkem ve Lanna Apisukh’un sokak kültürünün dünyanın dört bir yanında önemli bir parçası olan “kaykay” temalı fotoğrafları sergilenirken kaykaycıların buluşma noktası olan alanda spor fotoğrafçılığının önemli isimlerinden biri olan Mine Kasapoğlu ve kaykaycı Adem Ustaoğlu ile atölye çalışması gerçekleştirilecek. Sanatçı, mimar ve emekli kaykaycı Sinan Logie tarafından bu sergiye özel hazırlanan platform üzerinde hem kaykaycılar zaman geçirebilecek hem de sergide bulunan eserler görülebilecek. 

YELDEĞİMENİ’NDE “BOŞ İSKEMLE”

Günümüzde vernaküler fotoğraf dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Hollandalı Erik Kessels, hayranlık uyandıran fotoğrafçılığının yanında çağımızın en heyecan verici kuratörlerden biri olarak da anılıyor. Yeldeğirmeni Sanat’taki sergisi “Boş İskemle”, yokluk ve yitiklik hislerine odaklanan bir seri. Boş bir iskemleye bakarken burada önceden kimin oturduğunu ve kimin oturabileceğini merak ediyoruz. Sanatçı, “İskemlenin bir sonraki konuğu kim olacak? İskemle, bu konuğun ağırlığını taşıyabilecek mi? İzleyici olarak bu soruların cevaplarını bulmak mümkün mü?” diye soruyor.

KADIKÖY’DE ‘BULUŞMA’

Bu yılın programına özel olarak “Buluşmalar” başlığı altında gerçekleşecek söyleşiler ise, fotoğraf kitabı ya da fotoğraf odağındaki yayınlar kapsamında bir araya gelecek isimlerle düzenlenecek. Kadıköy İskelesinde yer alan İstanbul Kitapçısı’nda gerçekleşecek bu buluşmalarda Dilan Bozyel, Merih Akoğul ve Hürü Özlük çıkardıkları yayınlar hakkında konuşacaklar. 

 www.212photographyistanbul.com


ARŞİV