10 kadın şehrinin müziğini yaptı

​10 kadın müzisyenin eserlerinden oluşan “Benim Şehrim, Benim Sesim” albümü yayında…

26 Nisan 2022 - 14:59

Sözünden müziğine tamamı kadın müzisyenler tarafından yazılmış 12 özgün şarkıdan oluşan “Benim Şehrim, Benim Sesim” albümü, dijital müzik platformlarında yayınlandı. Müzik endüstrisinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Beats By Girlz Türkiye’nin yapımcılığında hazırlanan albüm, Türkiye’nin farklı şehirlerinden farklı müzik deneyimlerine sahip genç kadınları bir araya getiriyor. Beats By Girlz Türkiye’nin açık çağrı sonucu seçtiği 10 genç kadın müzisyen ile ocak ve şubat aylarında ücretsiz düzenlediği atölyenin ürünü olan albüm, kadınların yaşadıkları şehirle ilişkilerini müzikle anlatmaları ve şehrin seslerinden ilhâm alarak kendi müziklerini yaratmaları amacıyla hazırlandı. Küratörlüğünü Türkiye’den Beril Sarıaltun ile Birleşik Krallık’tan müzisyen ve eğitimci Mandy Wigby’nin birlikte yaptığı albümün sürecine dair belgesel de Beats By Girlz Türkiye’nin YouTube kanalında yayınlandı. Albümü Apple Music, Deezer ve Spotify’da dinlemek mümkün.

İLK MÜZİK PRODÜKSİYON DENEYİMİ

Albümde, Adile Yadırgı’nın Tarlabaşı’dan ilhâmla yazdığı ve söylediği “Tarlabaşı Kadans”, Aslı Gabuk’un Nişantaşı-Feriköy arası bir rotada yaşadıklarını anlattığı “İz”, Bahar Çalışkan’ın müziğini yaptığı ve sözlerini Aslı Kazak ile birlikte yazdıkları “Uyanış”, Beyza Tuluk’un İzmir Kemeraltı’ndan esinlenerek yazdığı “Reborn”, Dolphin Drama’nın Kilyos doğasını kutladığı “Seclusion”, Epifani Nota’nın Karaköy’ün hafızasını yakalamaya çalışan “Bu Şehrin Beni Anlamaya”, İrem Arslan’ın hikâyesi Kadıköy vapur iskelesinde geçen “Gelgit”, İrem Dinçer’in İstanbul’daki Oyuncak Müzesi’nde kaydettiği “Mystery of Toys”, Nil’den’in su kültürü, Türk musikisi ve edebiyatından yararlanarak yaptığı “A Night in Göksu”, Rosa Serpil Yokus’un Beyoğlu’nda yaşama tutunmaya çalışan bir kuşun hikâyesini anlatan “Kuşun Kafesi” adlı şarkıları yer alıyor. Albümde ayrıca, Beril Sarıaltun’un Ezgi Karadayı’nın eşliğinde kaydettiği “Kuzgun” ve Mandy Wigby de yüz yıllar önce İrlanda’dan göçmüş annesinin köklerini araştırdığı şarkısı “Warp & Weft” de yer alıyor. 

“KADINLARIN MÜZİK HİKAYELERİNE…”

Projenin koordinatörlüğünü yapan Beril Sarıaltun, projenin farklı müzik deneyimlerine sahip kadınların kendi müzikal prodüksiyonlarını geliştirmelerine olanak sağladığını belirterek, “Müzik endüstrisinde kadınların bestecilik, aranjörlük ve prodüktörlük deneyimleri yerel ve uluslararası ölçekte çok düşük yüzdelerle hesaplanıyor. Yüzde 2’yi bulmayan rakamlarda. Her kadının hikâyesinin bambaşka olduğu ve kadınlık deneyimleri açısından da eşitsizlikler yaşandığı düşünüldüğünde kat edilmesi gereken yol oldukça uzun. Bu yüzden bu proje, kadınların müzik hikâyelerine sahip çıkmakla da ilgili. Bu alanda dinleyeceğiniz eserlerin tamamı kadın müzisyenler tarafından yazıldı ve bestelendi. Çoğunluğu için bu bir ilk müzik prodüksiyon deneyimi.” dedi.

KADIN SANATÇILAR GAZHANE’DEYDİ

British Council Türkiye’nin yürüttüğü Kültürde Kadın Gücü Destek Programı kapsamında hayata geçirilen atölye ve mentorluk programı Benim Şehrim, Benim Sesim, 22 Ocak - 25 Şubat 2022 tarihleri arasında hem çevrimiçi hem de İstanbul’da fiziki koşullarda yapılmıştı. Manchester merkezli bağımsız müzisyen, ses tasarımcısı, müzik yapımcı ve eğitmen Mandy Wigby ile İstanbul merkezli müzisyen, müzik yapımcısı ve ses tasarımcısı Beril Sarıaltun’un eğitmenliği ve mentorluğunda çalışan katılımcılar, Müze Gazhane’de geeçnlerde yapılan  WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’da da canlı performans gerçekleştirerek şarkılarını ilk kez dinleyicilerle buluşturmuşlardı. 

“Benim Şehrim Benim Sesim” belgeselini izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=gh-8YaQrTmI

 

 

 


ARŞİV