10. kez EDEBİYAT diyecekler

Bu yıl 10.su yapılacak olan İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali ile şehrin sokakları bu bahar edebiyat kokacak

02 Mayıs 2018 - 13:32

Türkiye’nin dünyada festivaller arasında yerini almış tek edebiyat festivali İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4 - 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor.

Bu yıl İTEF’te, 22 ülkeden 74 yazar, 21 edebiyat profesyoneli, 9 performans sanatçısı, toplam 104 katılımcıyla birlikte söyleşiler, etkinlikler, atölyeler, konserler ve edebiyat partileri düzenlenecek. Festival, İstanbul’un her iki yakasında birçok mekânda gerçekleşecek.

Festivalin Kadıköy ayağı ise her seneki gibi yine kargArt olacak. Kadife Sokak’taki mekânda 6 - 10 Mayıs tarihleri arasında yapılacak edebiyat ve müzik etkinlikleri şöyle:

  • “Editörü Yazara Soruyor” isimli etkinlikte Ayfer Tunç, son romanı Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura’nın hazırlanış serüveni hakkında editörü Mustafa Çevikdoğan’ın sorularını cevaplayacak. (6 Mayıs Pazar/20.30)
  • İTEF işbirliği ile The Bosphorus Review of Books, Türk yazınının birçoklarıyla buluşmasını sağlayan ve yorulmak bilmeyen çevirmenlerin dâhil olacağı bir panel düzenliyor. Panel, Türkçe’den İngilizce’ye çalışan en iyi çevirmenlerin üçünü konuk edecek: Mario Levi ve Hakan Günday çevirileri yapan Zeynep Beler, efsanevi Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü İngilizceye kazandıran ve Sabahattin Ali ile Sait Faik Abasıyanık çevirileriyle ünlü Alexander Dave ve son olarak Burhan Sönmez ve Ayşe Önal çevirileri yapan Ümit Hussein.(6 Mayıs Pazar/18.00)
  • Balkon grubu konser verecek (6 Mayıs Pazar/22.00) 
  • Belgesel yönetmeni Noa Shabtai’nin sekiz aylıkken vefat eden babasının hayatı ve edebi kişiliğinin serüvenine dayalı “My Father Ya’akov Shabtai” belgeseli Türkiye’de ilk kez gösterilecek. (7 Mayıs Pazartesi/18.00)
  • Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’in sert üslubu ile Berrin Karakaş’ın belaları ve mucizeleri aynı potada eriten poetik dilinin yanında Murat Yalçın’ın çarpıcı imgelerle beslediği yetkin vecizeleri bu etkinlikte buluşacak. (7 Mayıs Pazartesi/20.00)
  • Bengü Beker konseri (7 Mayıs Pazartesi/21.00)
  • Fantastik Kurgu ve Bilimkurgu Sanatları Derneği Fabisad’ın üyelerinden Özlem Ertan ve Seran Demiral, Fatma Cihan Akkartal eşliğinde, Ursula K. Le Guin’in eserlerini ve usta kalemin, kendi okurluk ve yazarlık deneyimlerine etkilerini ele alacaklar. (8 Mayıs Salı/19.00)
  • Angelika Niescier konseri. (8 Mayıs Salı/21.00)
  • Edebiyatın mevzusu nedir? Günümüz edebiyatında okur nereye, yazar nereye gitmektedir? Sibel Öz ve Yasemin Yazıcı, Ercan Yılmaz moderatörlüğünde  bu soruları cevaplayacak. (9 Mayıs Çarşamba/19.00)
  • Edebiyat dünyamıza hem yayıncı hem yönetici hem de şair olarak önemli katkılar sunan Enver Ercan’ı Haydar Ergülen, Mustafa Köz, Filiz Nabi Nayır ve kızı Özge Ercan, Erkut Tokman’ın yönlendiriciliğinde çeşitli yönleriyle bu sene festival kapsamında anıyor. (9 Mayıs Çarşamba/20.30)
  • Yeşim Pekiner Quintet konseri. (9 Mayıs Çarşamba/22.00)
  • OT Dergi etkinliğinde Sinem Sal, Dündar Hızal, Kutub Şimşek dinleyicilere kuruluş hikâyesini, dergiciliği, sayıların nasıl çıktığını ve nelere önem verildiğini aktarılacak. Okurun soruları üzerinden öykü ve şiir yazımı gibi eksenlerde edebiyat üreticiliği tartışılacak. (10 Mayıs Perşembe/19.00)
  • Erkut Tokman ve Erkan Karakiraz disiplinler arası bir çalışmayla festivalde karşımızda. Erkan Karakiraz’ın PoetikElektronik adıyla bestelediği elektronik müzikleri, Erkut Tokman’ın performansıyla şiir, elektronik müzik, dans ve video-yerleştirme eşliğinde seyirciyle buluşacak. Bu sıra dışı gösteriyi şairler Türkiye’de ilk kez bu yıl festival kapsamında sunuyorlar.(10 Mayıs Perşembe/20.00)
  • Romanya’dan Trei Parale Band, dinleyicilerin ruhunu besleyen melodilerle sahne alacak. (10 Mayıs Perşembe/21.00)

SAHNE SEYİRCİNİN!

Spoken Word işbirliği kapsamında “ Büyüklere Masallar ” ve “Edebiyatı Takip Ediyoruz ” temaları altında sözlü performanslar sahnede ağırlanacak. Her dile ve her türlü sözlü ifadeye kucak açan bir açık mikrofon etkinliği olan Spoken Word kapsamında öykü, anı, tiyatro, stand-up ve mektup gibi performanslar geniş bir kitleye sergilenecek. Etkinlik 3 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.30’da Zeuve Kadıköy’de gerçekleşecek.

http://www.itef.com.tr/


ARŞİV