12 Eylül, çocuklar, anneler ve hatıralar…

Kadıköy’de izleyiciyle buluşacak ya da Kadıköylü yönetmenlerin çektiği üç filmle, 12 Eylül’e, İkinci Dünya Savaşı günlerine ve karla kaplı Kars’ın çocukluğuna bir yolculuğa çıkacağız

04 Aralık 2015 - 10:01
Kente Kadıköy’den Bak sayfamız için üç özel filme dair haberleri derledik bu hafta. Bunlardan ilki 12 Eylül’ü annelerin gözünden anlatan bir belgesel. 12 Eylül askeri rejiminin sorgulamasını yapan “12 Eylül Anneleri” belgesel filmi Kadıköylülerle buluşuyor. Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği’nin düzenlediği etkinlikte, çocuklarının peşinden Metris Cezaevi’ni mesken eyleyen anneler, izleyeni o ağır günlere götürecek.
12 Eylül tarihi zulmün olduğu kadar direnişin de tarihi oldu. İşte bu tarihin en önemli parçalarında biri annelerin direnişi oldu. Bu bilinçle yola çıkan üç yönetmen Memik Horuz, Sevim Erdem ve Eyüp Epekinci bu direnişin tanıklarına ulaşarak “12 Eylül Anneleri”ni belgesel hale getirdiler. Yönetmen Memik Horuz ve Sevim Erdem, 8 yıl üzerinde çalışarak, 116 anne, 404 kişi ve 18 demokratik kuruluş ile görüşerek bu belgesele hayat verdiler.
O ağır günleri annelerin dilinden anlatan belgesel, 12 Aralık Cumartesi günü saat 13.00-16.00 arası Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkez’inde izleyiciyle buluşacak. Bizzat annelerin ve film yönetmenlerinin de katılacağı ücretsiz etkinliğe herkes davetli.

ÇOCUK GÖZÜNDEN 12 EYLÜL
12 Eylül’e bir bakış da çocuklardan! Kadıköylü yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun bol ödüllü filmi “Kar Korsanları” 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Ulusal Yarışma Dışı Gösterim programında yer aldı. Film ekibi, gösterimden sonra seyirciyle bir araya geldi.
Söyleşiye yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu ile oyuncu Figen Oral Cebel katıldı. 12 Eylül darbe dönemini Kars’ta yaşayan çocuklar üzerinden anlatan film için yönetmen; “Kendi deneyimim olduğu için biliyorum. Büyüklerin gözünden 12 Eylül biraz sert olur diye düşünüyorum. Çocuklar sonuçta darbenin yansımalarını gördüler, bizzat temas etmediler. Çocukların gözünden anlatmak sahicilik açısından daha doğru” diye konuştu.

RÜZGÂRIN HATIRALARI GELİYOR
“Sonbahar” ve “Gelecek Uzun Sürer”  filmleriyle ulusal ve uluslararası birçok festivalden ödüller kazanan Kadıköylü yönetmen Özcan Alper’in üçüncü filmi “Rüzgârın Hatıraları” 11 Aralık’ta vizyona giriyor.                 Filmin başrollerinde yönetmenin ‘Sonbahar’ filminde de birlikte çalıştığı oyuncu Onur Saylak ile Sofya Khandamirova, Mustafa Uğurlu, Ebru Özkan, Murat Daltaban, Menderes Samancılar ve Tuba Büyüküstün  rol alıyor. Çekimleri; İstanbul, Artvin ve Batum’da gerçekleştirilen film, çevirmen ve ressam Aram’ın, İkinci Dünya Savaşı döneminde, siyasi nedenlerle hayatını kurtarmak için İstanbul’dan kaçışını konu alıyor. Karadeniz’de Sovyet-Gürcistan sınırındaki bir orman köyünde sıkışıp kalan Aram için bu kaçış, çocukluğuna dair kayıp bir zamanın izlerini aramaya dönüşüyor. Dönemin siyasi ve kültürel atmosferi içinde; aşk, zaman, ölüm, sürgünlük, yurt, sınırlar, özgürlük ve yüzleşme temaları, belleğin geri dönüşü olmayan karanlık koridorlarına açılan kapılar olarak beliriyor ‘Rüzgârın Hatıraları’nda.
Dünya prömiyerini ekimde Hamburg Film Festivali'nde yapan ‘Rüzgârın Hatıraları’ filmi, festival yolculuğuna aralık ayında Hindistan Kerala Film Festivali, Fas Marakeş Film Festivali, Tiflis Film Festivali gibi pek çok festivalle devam edecek. Film Türkiye’de de gösterimden hemen önce 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Ulusal ve Uluslararası kategorilerinde yarışıyor.




ARŞİV