13. !f İstanbul 13 Şubat'ta başlıyor!

Birbirinden etkileyici filmleri dünyamıza taşıyan !F İstanbul’un bu seneki adreslerinden biri, daha önce olduğu gibi yine Caddebostan…

04 Şubat 2014 - 10:21
 
Gökçe UYGUN
Şehri 10 günlüğüne dev bir beyazperdeye dönüştürecek olan 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali başlıyor. Festival, İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde ve Mars Cinema Group ortaklığında yapılacak. Bu yıl da yılın en çok konuşulan filmlerini Türkiye’ye getirecek olan !f İstanbul, 13-23 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul’da, 27 Şubat-2 Mart 2014 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. !f İstanbul bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluştururken, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olacak, !f ² ile de 30 şehre film götürecek. Digiturk Galaları, Toronto’dan Venedik’e, Cannes’dan Sundance’e, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş, yılın en çok beklenen filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturacak.

LARS VON TRİER’İN İTİRAF’I…
13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, İstinye Park Cinemaximum, Cinemaximum Budak’ta seyirciyle buluşacak. Caddebostan’da seyirci karşısına çıkacak filmlerden bazılarını Kadıköylüler için derledik;
·       Nymphomaniac/İtiraf: Lars von Trier, her zamanki gibi provokatif bir işe soyunduğu İtiraf’ta, seks bağımlısı bir kadının çocukluğundan yetişkinliğe, hayatının farklı dönemlerini anlatıyor. Trier’in ürkünç ve büyüleyici dört saatlik bu epik filmi, Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman, Willem Dafoe, Udo Kier gibi bir arada görmesi hayal olabilecek bir kadroyu buluşturuyor ve kuşkusuz yılın sinema olayı oluyor.
·       Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky/Uzun Boylu Adam Mutlu Mu?: Noam Chomsky ile Canlandırma Bir Sohbet: Eternal Sunshine of the Spotless Mind/Sil Baştan, The Science of Sleep/Rüya Bilmecesi filmlerinin yaratıcısı Michel Gondry’nin heyecanla beklenen belgeseli, dilbilimci, filozof, tarihçi, mantıkçı, aktivist, siyasi eleştirmen ve yazar sıfatlarının hepsini taşıyan Noam Chomsky’le yaptığı sohbetlerden oluşuyor. Gondry’nin animasyonlarla tarif ettiği bu sohbette, yaşayan en büyük filozoflardan birinin çocukluğundan bugüne süren etkileyici hayatını dinliyoruz.
·       Dom Hemingway: The Hunting Party/Av Partisi, Matador filmleriyle tanıdığımız Amerikalı Richard Shepard’ın yazıp yönettiği, Jude Law’ı en sıra dışı rollerinden birinde izleyeceğimiz bir suç komedisi.
·       Drinking Buddies/Akşamdan Kalanlar:Arkadaşlıklar ve geçici aşklar üzerine eğlenceli hikayesiyle eleştirmenlerin gözdesi olmuş, Tarantino’nun “2013’ün en iyi filmleri” listesinde de 5. sırada yer almış Joe Swanberg imzalı film.
·       Bad Hair/Kıvırcık Saç: San Sebastian’da Büyük Ödül’ün yanı sıra Özel Mansiyon ve Selanik’ten FIPRESCI ve Jüri Özel ödüllerini kapan film, başroldeki Samuel Lange’ın oyunculuğuyla keyif veriyor.

·       We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks/Sırları Çalıyoruz: WikiLeaks'in Hikâyesi: Alex Gibney, bu belgeselde Julian Assange ve Bradley Manning’in psikolojilerini ve onların etrafında yaratılan efsaneleri kurcalalıyor.
·       Night Moves/Gece Planı; Bu etkileyici film, Amerikan bağımsız sinemasının gözde kadın yönetmenlerinden Kelly Reichardt, bir barajı havaya uçurmayı hedefleyen radikal çevreci üç aktivistin hikâyesine odaklanıyor.
·       Filth/Pislik: Irvine Welsh’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, James McAvoy’u psikopat, seks düşkünü, alkolik ve uyuşturucu bağımlısı bir polis olarak izleyeceğiz.

ÜCRETSİZ KISA’LAR KARGA’DA
!f İstanbul ‘Türkiye’den Kısalar’ gösterimleri alışılagelmiş kısa film yarışması formatından farklı bir yaklaşımla, filmleri ve yönetmenleri yarıştırmadan, yönetmen ve izleyicilerin son bir senenin her tür ve lezzetteki kısa filmlerinden önerileriyle tematik derlemeler olarak programlanıyor. Ücretsiz gösterimlerin Anadolu yakasındaki adresi ise KargaArt olacak. 16 Şubat günü 13.00’te başlayacak ve akşama dek sürecek gösterimlerde, Biz Buraya Nasıl Geldik?, Aile Tablosu, Üç Renk veKim Korkar Hayattan !/? temaları altında toplamda 18 kısa film, izleyicisiyle buluşacak. Filmler arasında 8 Haziran 2013 tarihinde halk tarafından Taksim’in girişlerine kurulmuş olan barikatları konu alan ‘’Sekiz Haziran’’ ve kendi kendini sansürleyerek, 2013 yılının Mayıs-Temmuz ayları içerisinde Türkiye’de meydana gelen Gezi Parkı olayları sırasında yaşanan basın sansürünü eleştiren bir animasyon olan “Tornistan” adlı kısalar öne çıkıyor.

ARŞİV