Hayvan katliamından soykırıma, cinsel şiddetten çevre katliamlarına kadar birçok sıcak konuyu ele alan 14. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, bu yıl da zengin programıyla sinemaseverleri bekliyor. Festival, 14-18 Aralık tarihlerinde İstanbul ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. 50’ye yakın filmin gösterileceği festivalin programında, Filistin ve Lübnan’a özel bir bölüm de ayrıldı.
FESTİVAL KADIKÖY’DE
Etkinlikler kapsamında forumlar, söyleşiler, sunumlar ve film ekipleriyle yapılacak olan interaktif buluşmaların gerçekleşeceği festivalin bir durağı da Kadıköy oldu.14. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 17-18 Aralık tarihleri arasında Kadıköy’de Eksi On Altı Kolektif mekânında gerçekleşecek. Festival, 17 Aralık'ta "Men Number 4" filmiyle başlayacak. Yönetmenliğini Miranda Pennell’in yaptığı film, 2023'te Gazze'de çekilen bir fotoğraf, figürleri, yerleri ve gizemli bir kutuyu ortaya çıkaran analizlerle temsil ve şiddet üzerine soruları gündeme getiriyor. Film, çerçevenin ötesine bakarak, fotoğrafın ardındaki hikâyeyi sorguluyor. Eksi On Altı Kolektif mekânında iki gün sürecek olan festival tüm sanatseverleri bekliyor olacak.
ANA TEMASI HAYVAN HAKLARI
Hayvan hakları alanındaki mücadelenin öne çıkarılacağı festivalde, “Türkiye'de Hayvan Hakları - Katliam Yasasına Karşı Birlikte Mücadele” başlıklı bir forum düzenlenecek. Yönetmen Serge Avedikian'ın İstanbul köpekleri üzerine çektiği iki filmin gösterimi sonrası, Özlem Güçlü’nün “Avedikian’ın Köpekleri: Şiddet, Yas, Birlikte-Yaşam” başlıklı sunumu izlenebilecek..
FİLİSTİN VE LÜBNAN BÖLÜMÜ
Festivalin öne çıkan etkinliklerinden biri, 15 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek. İsrail'in Gazze'deki soykırım politikalarını ele alan “Gidecek Yer Yok” (No Other Land) filminin ardından, Forensic Architecture kurucusu Eyal Weizman ve sanatçı Basma al-Sharif'in katılımıyla bir sohbet gerçekleşecek. Ayrıca, “Filistin’de Soykırım ve Patriyarka” başlıklı söyleşide Roa Jaber, Gülyeter Aktepe ve Aynur Şengal, Filistin’de kadın olmanın zorluklarını tartışacak.
SÖYLEŞİ-FORUM
Festivalin “Kara Kutu Günlükleri” (Black Box Diaries) gösteriminin ardından, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ile birlikte cinsel şiddet ve mücadele yolları masaya yatırılacak. Ek olarak, Kazdağları Ekoloji Platformu’nun katılımıyla çevre katliamlarına karşı direniş konulu bir söyleşi-forum düzenlenecek. Angela Melitopoulos’un mültecileri konu alan deneysel belgeseli “Passing Drama” için ise özel bir gösterim ve söyleşi planlanıyor.
Movies that Matter, Norveç Büyükelçiliği, UNDP Eurasia ve Anadolu Kültür ve birçok kuruluşun desteğiyle gerçekleşecek festival, İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit, Pera Müzesi, Postane ve Kadıköy Eksi On Altı mekânlarında ücretsiz olarak izlenebilecek.