27. kere caz!

Bu sene 27’si yapılan Akbank Caz Festivali, Kadıköy’ün de aralarında olduğu pek çok yeri caz tınılarıyla dolduracak

01 Kasım 2017 - 16:04

Bu yıl 27. yaşını kutlayan "Akbank Caz Festivali" 3 Kasım'da başladı. Dünyanın birçok yerinden sanatçının festival boyu performans sergileyeceği festivalde, hiphop'tan 'reggae'ye, 'punk'tan 'elektronik caz'a çok geniş yelpazede konserler gerçekleşecek. Festivale katılan 222 sanatçı 36 farklı mekanda 53 konser verecek. Her yıl olduğu gibi konserlerin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler de olacak. Festivalin en önemli yönlerinden biri yıllardır caza emek vermiş Türk sanatçıların programda yer alması.

19 Kasım’a dek sürecek olan festival boyunca Cecil Taylor, Archie Shepp, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Jimmy Smith, Enrico Rava, John Scofield & Joe Lovano, Manu Katche, David Sanborn, Abdullah İbrahim, Vanessa Rubin, Ala.Ni, Wolfgang Muthspiel, Nicola Cruz, Bonobo, Daniel Herskedal, Marius Neset, Amina Figarova Sextet, Alfredo Rodriguez, Mark Guilliana, Shabaka Hutchings, The Ancestors ve Red Baraat gibi birçok caz sanatçısı ve grup sahne alacak. "Yenilikçi Projeler" bölümünde Kenan Doğulu ve Sattas'ı ağırlayacak festival, aralarında Emin Fındıkoğlu, İlhan Erşahin, Baki Duyarlar, Çağıl Kaya, Çağrı Sertel ve Şenay Lambaoğlu'nun da bulunduğu pek çok Türk cazcının yanı sıra Evrencan Gündüz ve Hakan Başar gibi yeni nesil yetenekleri de müzik tutkunlarıyla buluşturacak.

Liseliye caz

Gençlere caz müziğini ve enstrümanlarını yakından tanıma fırsatı sunan "Liselerde Caz Atölyeleri" ise bu yıl 8, 9, 16 ve 17 Kasım'da sekiz ayrı lisede ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Festival boyunca aralarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, Volkswagen Arena, The Seed, Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Summart Sanat Merkezi, Nardis ve Zorlu PSM'nin de bulunduğu mekanlarda konserlerin yanı sıra 3 söyleşi ve 15 atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Kadıköy’de caz

Festival kapsamında Kadıköy’de yapılacak konserler şöyle;

  • TRT İstanbul Hafif Müzik Ve Caz Orkestrası & Sibel Köse: 1982’de kurulan TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, radyo ve televizyon programları dışında ulusal ve uluslararası kültür ve sanat etkinliklerinde de TRT Kurumunu ve ülkemizi başarı ile temsil ediyor. Bu yıl Akbank Caz Festivali’nin konuğu olacak orkestranın solisti ise; Türk caz severlerin kalbinde taht kurmuş vokal Sibel Köse. Bu konserde Türk cazının son 30 yılını etkilemiş bu isimleri bir arada dinlemek mümkün. (14 Kasım Salı/20.30/Caddebostan Kültür Merkezi)
  • Emir Ersoy Quartera Feat. Türkü Turan: piyanist ve besteci Emir Ersoy’un Grammy ödüllü davulcu Robby Ameen’in teşvikiyle kurduğu Quartera, Anadolu’nun eşsiz ezgilerini, ud ve cümbüşü, Küba ve Latin Amerika’nın sıcak ritimleriyle ahenk içinde dans ettiriyor. Akbank Caz Festivali’nin konuğu olacak Quertara, Ersoy'un 8 enstrümantal bestesini sağlam bir kadroyla sunacak. Türk sinemasının genç yeteneklerinden biri gösterilen ve oynadığı dizide canlandırdığı caz şarkıcısı karakteri ile beğeni toplayan Türkü Turan da konuk sanatçı olacak. (15 Kasım Çarşamba/20.30/Caddebostan Kültür Merkezi)
  • Baki Duyarlar Kemenjazz Group:  “Kemenjazz” caz piyanisti, besteci ve eğitmen Baki Duyarlar tarafından Derya Türkan’ın kemençesi için yazılmış bir proje. Davulda Cem Aksel ve kontrbasta Erdal Akyol’un da eklenmesiyle bugünkü halini alan ekip, aynı isimle bir de albüm kaydetti. Ekip, 27. Akbank Caz Festivali’ne bir de sürpriz konukla, Atinalı ney üstadı Harris Lambrakis ile gelen “Kemenjazz” ekibi, İstanbul’un tarihî kokusunu bu sefer Ege’nin karşı sahiline estirecek.  (16 Kasım Perşembe/20:30/Caddebostan Kültür Merkezi)
  • Evrencan Gündüz Quintet: 1996 Kadıköy doğumlu Evrencan Gündüz, 13 yaşında Ray Charles’ın hayatını anlatan “Ray” adlı filmi izledikten sonra blues müziğine gönlünü kaptırdı. 14 yaşında kendi kendine klasik gitar çalmayı öğrendi. 15 yaşında babası Asım Can Gündüz’ün hediye ettiği elektro gitar ile profesyonel müzik hayatına ilk adımını attı. 16 yaşına geldiğinde sokak müzisyenliği yapmaya başlamıştı, ayrıca şehir hatları vapurlarında çalıyordu. Aynı yıl arkadaşlarıyla birlikte, ilk grubu olan T-Blues’u kurdu ve çok geçmeden bu grupla konserlerde ve festivallerde yer aldılar. Rock’n Purple’da en iyi solist ve rock kategorisinde en iyi grup ödülünün yanı sıra, Beatles’ın “Don’t Let Me Down” adlı parçasına yaptığı kemençe düzenlemesiyle özel ödül aldı. Son bir yıldır, yaptığı akustik solo programlarıyla büyük izleyici kitlelerini kendine çeken genç sanatçı, şimdi de grubu "Evrencan Gündüz Quintet" ile müzik yapıyor. (16 Kasım Perşembe/21:00/Moda Sahnesi)
  • Sattas: Ülkemizin öncü Reggae ekibi Sattas, 10 yıldır, eğitimleri, yaklaşımları ve zevkleri birbirlerinden farklı bağımsız müzisyenleri bir araya getiriyor. Şimdiyse ikinci albümleriyle Kasım ayında, Akbank Caz Festivali kapsamında müzikseverlerin karşısına çıkacaklar. Bu konserde daha önce ülkemizde, hatta yakın coğrafyamızda benzeri gerçekleşmemiş bir “Reggae Show”a şahit olacaksınız. Sattas’a sahnede, birbirinden farklı çizgide müzisyenler konuk sanatçı olarak eşlik edecek. (17 Kasım Cuma/22:00/Moda Sahnesi)

Eğlenceli dansa davet

27. Akbank Caz Festivali kapsamında Lindy Hop Dans Atölyesi yapılacak. 4 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te Savoy Kadıköy’de (Reşit Efendi Sok. No 34/1) cazın altın çağı diye bilinen Swing döneminde 1920'li yılların ortasında başlayıp 1940'lı yılların sonlarına kadar devam etmiş bu dans çılgınlığına ortak olabilirsiniz. 1940’ların birçok Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz bu swing dansı sonradan Rock'n Roll'a evrilmiştir, günümüzde de dünyanın birçok ülkesinde yapılıyor. Partnerli yapılan bu dansın bulaşıcı eğlencesini Istanbul Lindy Hoppers sizlerle bu atölyede paylaşacak. Bir saatlik derste swing'in ritmini ve ilk adımlarını öğrenebilirsiniz. Atölye ücreti: 50 TL, katılımcı sayısı 25 kişiyle sınırlı.


ARŞİV