30 yılın çizgileri Kadıköy'de konuşuyor!

Karikatürün evrensel sahnesinden yansıyan eserler, 15 Kasım’a dek CKM’de sahneleniyor.

30 Ekim 2013 - 10:20

Gökçe UYGUN

 
Hayatı çizgilerle yorumlayan karikatürleri buluşturan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, 30. yılını kutluyor.
Dünya karikatürlerinin 30 yıldır evrensel sahnesi olarak anılan ve bugüne kadar 130 ülkeden 8 bini aşkın sanatçının 60 binin üzerinde eserle başvurduğu, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 30. yılının gala gecesinde, 30 yıldır karikatüre hayat verenlerle, onlara gönül verenleri bir araya geldi. Karikatür arşivi ile bir anlamda dünya tarihine ışık tutan Aydın Doğan Vakfı’nın ilkini 1983 yılında gerçekleştirilen ve düzenlendiği günden bugüne kadar uluslararası arenada saygınlığıyla anılan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın Hilton Convention Center’daki özel davetinde, son 30 yılın eserleri sergilenirken 2013 yılının ödülleri de sahiplerini buldu. Gece, karikatür dünyasının önemli isimlerini de ağırladı. Geçtiğimiz yıl kendisinin yaşamını konu alan ve oyuncuları arasında Johnny Depp’in de rol aldığı For No Good Reason isimli belgeselle adından söz ettiren ünlü İngiliz Karikatürist Ralph Steadman, 30.Yıl Ödül Töreni için İstanbul’a geldi. İlki 1984’te olmak üzere bu yıl 6. kez Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurul üyeleri arasında yer alan Steadman, Hunter Thompson ile birlikte “Gonzo Journalism” tanımının yaratıcısı ve ilk uygulayıcı olması ile de dünya tarihine imza atan önemli isimler arasında sayılıyor. Posta pulu, tiyatro sahneleri ve pek çok çocuk kitabının yanı sıra; Hayvan Çiftliği, Fahrenheit 451 ve Alis Harikalar Diyarında gibi klasik eserleri de resmeden karikatürist; The New Yorker, The Independent ve Rolling Stone gibi yayınlar için karikatürler üretiyor. Törene katılan bir başka ünlü isim de FECO (Federation of Cartoonist Organisations) Dünya Başkanı Peter Nieuwendijk oldu.
Bu senenin karikatürleri her yıl olduğu gibi yine, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) sergileniyor. “30 Yılın Konuşan Çizgileri” ve 2013 Ödüllü Karikatürleri 15 Kasım’a dek CKM’de izlenebilecek.

ARŞİV