42. festivalde, 13 günde 163 film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 7-18 Nisan’da 42. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden 163 film gösterilecek

28 Mart 2023 - 14:29

42. İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısı, 22 Mart sabahı İKSV’nin konaklama ve mekân sponsoru The Marmara Hotel Taksim’de düzenlendi. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Deprem bölgesi için özellikle kültür-sanat alanında neler yapabileceğimizi değerlendirmeye devam ediyoruz. 42. İstanbul Film Festivali de dahil olmak üzere tüm 2023 bütçemizden ayırdığımız kaynakla, yakın zamanda bölgedeki müzik öğrencileri ile öğretmenlerine yönelik Enstrüman Destek Fonu’nu hayata geçirdik. Farklı kurumların da katkılarıyla bu fonun kapsamını genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bölgedeki kurumlarla sürekli iletişim halindeyiz ve burada oluşan ihtiyaçların giderilmesi için çalışmalar planlıyoruz.” dedi. Festival programıyla ilgili bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, altı kategoride yarışacak filmleri açıkladı. 

GÖSTERİMLER 6 SALONDA

Festivalin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City's Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda,  11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarında yapılacak.

“HIRÇIN” AÇILIŞ

42. İstanbul Film Festivali bu yıl, Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması-Dram kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan Scrapper / Hırçın ile açılıyor. Charlotte Regan’ın yönettiği sıcak, esprili, yaratıcı, tatlı, duygusal bir baba-kız hikâyesi olan Hırçın’da baba rolünü Triangle of Sadness / Hüzün Üçgeni'nin başrolündeki Harris Dickinson canlandırıyor.

Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl sinema ve tiyatro oyuncuları Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye verilecek. Ödüller, 6 Nisan gecesi düzenlenecek Açılış Töreni’nde sunulacak.

KADIN HAMLET RESTORE EDİLDİ

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını Türk sinemasına kazandırmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Metin Erksan'ın senaryosunu yazıp yönettiği, Hamlet rolünü Fatma Girik'in üstlendiği, 1976 yapımı İntikam Meleği – Kadın Hamlet Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izlenebilecek. Zaman içinde kült mertebesine ulaşan film, geçen yıl hayatını kaybeden Girik anısına, 11 Nisan Salı günü saat 19.00’da Cinewam City’s Nişantaşı’ndaki gala gösteriminde seyirciyle buluşacak. 

HEYULALI FİLMLER

42. İstanbul Film Festivali film seçkilerinden Heyula'nın amacı, sinemada yeni anlatım olanaklarına yer açan ve sinematik dili genişleten filmleri seyirciyle buluşturmak. Yönetmen Burak Çevik'in küratörlüğünü yaptığı seçki, yeni anlatım olanaklarını deneyen, risk alan 18 filmden oluşuyor.

film.iksv.org

 


ARŞİV