1976 yılında karikatüre başlayan, usta karikatürist Behiç Pek’in, ‘YETMİŞALTI – YİRMİÜÇ’ isimli 47 yıllık mizah hayatından izler taşıyan, karma sergisi Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde açıldı. 17 Aralık tarihine kadar devam edecek olan sergide, 50’ye yakın eser bulunuyor.
MUHLİS BEY VE LATİF DEMİRCİ
‘Muhlis Bey’ karakterini Latif Demirci ile birlikte yaptıklarını söyleyen Pek, “O Muhlis Bey’i çok güzel çizerdi, zaten o karakteri de çok güzel çizdiği için, o karakter oldu, ben esprilerini buluyordum” dedi. Sergide, Muhlis Bey çalışmalarından örnek olmadığı aktaran Pek, “Latif ile birlikte yaptığımız ‘Muhlis Bey’ diye bir karikatür albümümüz vardı. O albümü, Latif Demirci’nin anısına saygı olarak, birlikte çekilmiş gençlik fotoğrafımız ile sergiye ekledik” şeklinde konuştu.
PEK’İN 47 YILLIK MİZAH HAYATINDAKİ KARAKTERLER
Pek sergi için şöyle konuştu: “Askerli karikatürlerden oluşan ilk köşeme ‘Savaş Çok Ciddi Bir İştir’ başlığı altında Mikrop dergisinde başladım. Daha sonra Gırgır’da ‘Biraz da Savaşalım’ başlığıyla devam ettim. Gırgır dergisinde sevgili kardeşim rahmetli Latif Demirci’nin harika çizgileri sayesinde vücut bulan ‘Muhlis Bey’ tipinin esprilerini ürettim. Fırt dergisinde ‘Zalak Mahmut’u çizdim. Daha sonraları L-Manyak dergisinde ‘Toros ve Hamile’, ‘İkram Abi ve Asistan Yaşar’, ‘Nermin Bey’ adlı tipleri, Leman dergisindeki köşemde ise ‘Siyamlı Kedi Profesör Yattara Valli’ ve ‘Kahraman Masa Esat’ı yazdım, çizdim. Abuk sabuk makaleler yazan ‘Aksaray Paşaoğlu’ diye bir köşe yazarı uydurdum. Uzun yıllar çok sayıda politik ya da bağımsız karikatürlerim de yayınlandı. Bu sergideki karikatürler, sözünü ettiğim çizgiler arasından seçildi. Yakın zamanda akrilik boya ile yaptığım birkaç kedi resmini ve karikatürü de sergiye ekledim ve 1976'dan 2023'e kadar çizdiğim karikatürlerin bazılarından oluşan bu sergiye, YETMİŞALTI - YİRMİÜÇ adını vermeyi uygun gördüm”.
“ONLARLA ÇOK EĞLENİYORUM”
Karikatür Evi’nde, çocuklar için düzenlenen karikatür atölyelerinde çocuklarla birlikte çizmeye devam eden Pek, “Her biri ayrı bir derya, çok iyi çizenler var, çok heyecanlı bir şey, ileride ne yapabilir diye insan görmek istiyor, merak ediyor” dedi. Çocukların bambaşka bir dünyalarının da olduğunu vurgulayan Pek, “Hayal dünyaları çok geniş, bizim gibi değiller, daha rahat ve serbestler. Bizim aklımıza gelmeyecek ilginç şeyler söylüyorlar, çok iyi espri bulanlar var” şeklinde konuştu. Çocukların kendi aralarında oldukça eğlendiğini ifade eden Pek, “Ben de onlarla çok eğleniyorum” dedi. Pek, “8 ila 10 yaş arasına atölyeler veriyorum genelde, ama bazen biri 5 yaşındaki kardeşiyle geliyor” şeklinde konuştu.
YARIM ASIRLIK BİR ÇİZER
Karikatür Evi Birim Sorumlusu Meriç Karçal, “Behiç Hoca, Türkiye’nin karikatür tarihindeki en önemli çizerlerinden, 47 yıllık çizerlik diyoruz, mutlaka amatör dönemi ile gençlik yılları olarak onun saymadığı dönemler de vardır, yarım asırlık bir çizerden bahsediyoruz” dedi. Karçal, “Behiç Hoca, Karikatür Evi’nde çizer eğitmeni ve aynı zamanda buradaki halihazırdaki eğitmenlere de eğitmenlik yapmış bir çizer” ifadelerini kullandı. Pek’in Karikatür Evi’ndeki ilk kişisel sergisini gerçekleştirdiklerinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Karçal, “Kendisi de çok heyecanlı, bu sergi sürecinde çok güzel çalıştık, güzel bir sergi çıkardık” şeklinde konuştu.