Bale sanatının Türkiye’deki duayeni Yıldız Alpar , 60 yıl önce Kadıköy’de açtığı bale okulunda aralıksız bale eğitimi veriyor
Mustafa SÜRMELİ
Yıldız Alpar, 60 yıl önce geldiği Kadıköy’de sanata hizmet ediyor. Türkiye’de ilk özel bale okulunu açan 85 yaşındaki sanat duayeni, Kadıköy’ü ve bale okulunun bulunduğu mahalleyi çok sevdiğini söyledi.
1960’larda Kadıköy’ün yazlık bir bölge olduğunu, o yıllarda Moda’ya, Kalamış’a yazlık için gelindiğini, yaz tatilinin bu bölgelerde geçirildiğini anlatan Yıldız Alpar, “Şimdi ise Kadıköylüler yaz tatilini geçirmek için başka yerler aramaya başladılar. Her yer gibi Kadıköyümüz de kalabalıklaştı” dedi.
İLK ÖZEL BALE OKULU
Yıldız Alpar Emiroğlu 1943’te İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’nda piyano bölümüne devam ederken, konservatuvarda Lidya Krassa Arzumanova yönetimindeki bale bölümü açılınca, eğitimine 1949’a kadar bale öğrencisi olarak devam etti.
Aynı yıl çalışmaları Fransız Konsolosluğu Kültür Ateşeliği’nce değerlendirilen sanatçı, kendisine tanınan özel bursla Fransa’ya gitti. Paris Opera ve Balesi’nde yüksek ihtisasını tamamladı. 1952’de İstanbul’da Taksim Sıraserviler’de Türkiye’nin ilk özel bale okulunu açtı.
1953’te İstanbul Şehir Tiyatroları’nda ilk kişisel bale resitalini verdi. Haldun Dormen ile tiyatro çalışmalarında da bulundu. 1956’da Bursa’da Altı Parmak İlkokulu’nda verdiği eğitimle, çocukların baleyle tanışmasını sağladı. Operaya ve konservatuvara çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Yıldız Alpar, Paris, Londra, Viyana ve ABD’de sanat merkezlerinde çeşitli seminer ve geliştirme kurslarına katıldı, araştırma ve çalışmalar yaptı.
KADIKÖY’DE BALE SERÜVENİ
1964’te Kadıköy’ün ilk bale okulu olan Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı “Yıldız Alpar Özel Bale, Müzik ve Tiyatro Okulu”nu Kadıköy Sakızgülü Sokak’ta açtı.
Kadıköy’deki sanat yaşamı boyunca yurt dışı da dâhil olmak üzere tanındığını ifade eden Alpar, Kadıköy’de gençlerin sanata kazandırılması için uzun yıllar emek verdiğini belirtti. Sanata ve baleye ilgisizliğe de değinen Alpar, Kadıköy’deki 60 yıllık sanat yolculuğunda kendisinin sıkıntılara göğüs gerdiğini ifade etti. Acı ve tatlı pek çok anısını yaşadığı Kadıköy’de Yıldız Alpar Bale Okulu’nun kapısının hiç kapanmadığını söyleyen Alpar, “Bale deyince benim gözlerim yaşarır. Bu kadar büyük bir tutku. ‘Hocam hala çalışıyor musun?’ diyenler var. 60 yaşında eve kapanmak istiyoruz. Bizde çalışma eksikliği var” dedi.
DÜNYA'NIN İLK BEŞİNDE
1992’de İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından dünyada iki kişiye verilmiş olan, baleye katkıları ve başarılarından dolayı Özel Onur Ödülü’ne, 2002’de yine İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından Başkanlık Ödülü’ne layık görülerek, dünyanın 5 okulu arasına girdi. Yüksek Mühendis M. Yalçın Emiroğlu ile evlenen Yıldız Alpar, bir kız ve bir torun sahibi. Kurduğu Bale Müzik Tiyatro Okulu’nda halen yöneticilik ve öğretmenlik yapıyor.
“Doktor olsam reçeteme evvela bale yazarım” diyen Alpar, balenin bir otokontrol, ritm, ölçü, yaşam biçimi olduğunu ifade ederek, “Çok geniş bir yelpazesi olan bir sanat dalıdır bale. Balenin içinde resim, yontu, öykü, halk dansları hepsi var” dedi.