9-10 Temmuz’da yapılacak Kadıköy Açık Hava Festivali ile 60'ların özgürlükçü çığlıkları Kadıköy sokaklarında yankılanacak
Gökçe UYGUN
1960’lı yılların özgürlükçü yaşam tarzı ve müziğini benimseyen, Beat Kuşağı’nın deneyselliğini yeniden canlandırmak isteyen “Neo-Beat” adlı bir grup, Kadıköy Açık Hava Festivali (Street Beat Fest) düzenliyor. “60’ların hepimizi birleştiren şarkıları üzerinden ortaklaşıyoruz” diyen grubun organize ettiği ücretsiz festival, 9-10 Temmuz’da 48 saatlik bir zaman diliminde Kadıköy sokaklarında gerçekleşecek.
Üç yıldır Kadıköy, Alsancak, Kızılay ve Olympos’ta buluşma festivalleri ve komünler gerçekleştiren ekip, “Bu festivalin diğer festivallerden farkı, bilenen popüler festival literatürünün dışında, deneysel bir etkinlik olması. Günümüzde insanlar sokağa bile çıkmaya korkuyor. İnsanların kimliklerini dört duvar arasında ya da baskıcı toplumun içinde eritmesinden rahatsızız. Biz, balkonunda Pink Floyd dinlerken umutla gökyüzüne bakan, bulantısını kilometrelere vurup kendi arayışına çıkan ya da Tom Waits dinlerken bu gezegende kendisini kimsesiz hisseden dostlarımızı biliyoruz. Neo-Beat’in tüm bu deneysel festivalleri de aslında bu dostlarımızı buluşturmak içindir. Çünkü Pink Floyd’un dediği gibi: ‘Birlikte ayaktayız, düşeriz bölününce…’ Biz insanlara para karşılığı bir şey vaat etmiyoruz, sadece devamlı kontrol içinde yaşadıkları bu hayatı belki de birkaç saniye durdurup kendi deneyselliklerinde kendilerini bulmaları için çeşitli imkanlar yaratmak için çalışıyoruz” diyor.
48 SAATLİK FESTİVAL
Festival, 9 Temmuz akşamı 20.00’de Osmancık Sokak’taki Beatles Bar’da başlayıp, Neo-Beat Band ve Yük Vagonları gruplarının sahne almasıyla devam edecek. Gece 00:00 sıralarında hep beraber Moda sahiline gidilecek. Festival burada şiir okumaları, meditasyon, deneysel müzik, dans gibi etkinliklerle ertesi sabaha dek sürecek. Ertesi gün de, gün boyu Kadıköy’ün sokaklarında buluşma, ‘Plan, plan olmamasıdır’ mottosuyla doğaçlama olarak devam edecek.
“KURTARILMIŞ BÖLGE”
Peki, festival neden Kadıköy’de? Yanıtları şöyle; “Kadıköy bizler için popüler kültürden kurtarılmış bölgedir. Beat ve Yeraltı çevresinin başkenti bile diyebiliriz. İstanbul’u Kadıköysüz hayal bile edemiyoruz. Binlerce Neobeat’in ortak yaşam alanı olarak da bu bölgeyi seçmesi tesadüf sayılamaz sanırım. Neo-Beat, Kadıköy için de özgürlüğü ifade ediyor”
Neo-Beat ekibinin uzun vadeli gündeminde Kadıköy’de, “Andy Warhol’un Factory’si” gibi sürekli bir üretim alanı olarak kullanılacak deneysel bir atölye oluşturmak da var. Bu festival kapsamında, birkaç günlüğüne Neo-Beat Komünü deneyimini Kadıköy’e getirmiş olacaklar.