90 kuşağı piyanoda da çok başarılı!

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nın bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Ulusal Piyano Yarışması sonuçlandı.

10 Temmuz 2013 - 13:21
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nın bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Ulusal Piyano Yarışması sonuçlandı. Final gecesinde tam bir müzik ziyafeti yaşatan finalist gençlerden 1994 doğumlu Orçun Yıldıran birinci olurken, ikinciliği Ecem Alnıaçık ve Atakan Oyal paylaştı. 
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
Kadıköy Belediyesi, Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından düzenlenen Ulusal Piyano Yarışması’na imza attı. Gelenekselleşmesi hedeflenen yarışmanın yürütücülüğünü Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu ve ekibi yaptı. Bütün yıla yayılan yoğun bir çalışmanın sonucunda yarışma, ruhu dinlendiren muhteşem bir final gecesiyle son buldu.
Tüm yurttan onlarca başvurunun olduğu Piyano Yarışması’nda 27 Haziran’daki ön elemeyi geçen 12 piyanistten üçü finale kaldı. Final gecesi 5 Temmuz Cuma akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapıldı. Çekilen kurayla çalma sıraları belirlenen üç finalistten önce Atakan Oyal, ardından Ecem Alnıaçık ve en son da Orçun Yıldıran, Mozart’ın K.488 La Majör 23. Piyano Konçertosu’nu seslendirdiler. Finalistlere ünlü orkestra şefi, aynı zamanda seçici kurul üyesi Gürer Aykal’ın yönetimindeki İstanbul Sinfonietta Oda Orkestrası eşlik etti. Aynı eseri üç farklı yorumla dinleme şansı yakalayan izleyiciler ise final gecesinde farklı bir deneyim yaşamış oldu.
Yaklaşık 25 dakika süren piyano konçertolarının ardından izleyiciler salondan çıkarıldı ve seçici kurul yarışmanın birincisi, ikincisi ve üçüncüsünü belirlemek üzere görüşlerini paylaştı. 
Aranın ardından izleyiciler tekrar salona alınarak sonuçlar açıklandı. Seçici kurulun kararını Gürer Aykal açıkladı. Aykal, jürinin çok önemli ve güzel bir karara imza attığını belirterek bu yılki yarışmanın üçüncüsünün olmadığını, ikinciliği Ecem Alnıaçık ve Atakan Oyal arasında paylaştırdığını duyurdu. Piyano Yarışması’nın birincisi ise Orçun Yıldıran oldu.
 
ÖZTÜRK: “BU PİYANO SÜREYYA’YA ÇOK YAKIŞTI”
Yarışmayı kazananlara plaketlerini sunmak üzere sahneye davet edilen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yarışmanın sponsorları Fazioli ve Kuğu Müzik’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Tabii en büyük teşekkür sevgili jüri üyelerimize. Onlar yanımızda olmasaydı bu yarışmayı layığıyla gerçekleştiremezdik. Orçun’u dinleme fırsatı buldum. Gerçekten çok iyi bir performanstı. Tüm arkadaşlarımı yürekten kutluyorum.”
Üç başarılı yarışmacıyı kutlayarak çiçek ve plaketlerini veren Başkan Öztürk daha sonra Murat Katoğlu’na seslenerek “Bu piyano buraya çok yakıştı. Burada kalsa ne güzel olur değil mi?” diye sorunca Fazioli ve Kuğu Müzik yöneticileri gülümseyerek bu öneriyi değerlendireceklerini belirttiler. Başkan Selami Öztürk ayrıca Süreyya Operası Gelen Sanat Yönetmeni ve gazetemiz köşe yazarı Murat Kataoğlu’nu sahneye davet ederek “Murat bey Süreyya Operası’nın tekrar opera olarak açılması teklifini getirdiği zaman ‘Siz varsanız ben de varım’ dedim. Kontratından inşatına her aşamasında bulundu ve yıllardır da bu güzel operayı başarıyla yönetiyor. En büyük alkışı hak ediyor.” Dedi. Başkan Öztürk’ün sözleri büyük alkışla karşılandı.
Ünlü piyanist Ayşegül Sarıca’nın başkanlığını yaptığı final jürisinde bulunan İdil Biret, Burçin Büke,Toros Can, Muhiddin Dürrüoğlu, Emre Elivar, İris Şentürker ve Judit Uluğ genç piyanistleri kutlarken Gürer Aykal her birini alınlarından öperek başarılarını tebrik etti.

GENÇ VE BAŞARILI PİYANİSTLER
Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği ilk Ulusal Piyano Yarışması’nın birincisi olarak tarihe geçen Orçun Yıldıran 1994 Balıkesir, ikinciliği paylaşan gençlerden Ecem Alnıaçık 1991 Bursa, Atakan Oyal ise 1994 Mersin doğumlu. Orçun Yıldıran, müzik eğitimine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başlamış, şimdi Avusturya’da Universitat Mozarteum Salzburg’da devam ediyor. Ecem Alnıaçık Uludağ Üniversitesi, Atakan Oyal Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda eğitim görüyor.
Ulusal Piyano Yarışması’nda ilk üçe girenlere para ödülü veriliyor. Birincilik ödülünün 5 bin TL, ikincilik ödülünün 3 bin 500 TL, üçüncülük ödülünün ise 2 bin 500 TL olduğu yarışmada  finale kalanlar 2013-2014 Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Oda Müziği Konserleri dahilinde resital verme imkanına sahip olacak.
Fazioli ve Kuğu Müzik’in de yarışmayı kazananlara özel ödülleri var: Fazioli kayıt stüdyosunda CD kaydı, Fazioli piyano sahibi Pablo Fazioli tarafından, hazırlanmış /imzalanmış sertifika, Sacile/ İtalya Fazioli Concert Hall Konseri ve 1.500-€ para ödülü.


ARŞİV