90’lar ruhuyla ‘Arkeyd’

Arkeyd grubunun kurucusu Emrah Karadağ, “New Wave tarzının takipçileri yoğunluklu olarak Kadıköy’den çıkıyor. Bu nedenle seyirci ile kontağımız çok daha verimli oluyor” diyor

25 Aralık 2020 - 03:32

Esat Özcan (vokal), Ahmet Güven (gitar) ve Emrah Karadağ (klavye)’dan oluşan Arkeyd grubu, “Sunlight of Liberty” isimli ilk albümlerinin ardından ikinci albüm çalışmalarını sürdürüyor. 80’ler ve 90’ların synth tabanlı elektronik müziğinden etkilenen grup üyeleri, gruba nostaljik konsol video oyunları manasında da kullanılan “arcade” kelimesinin Türkçe yazılışı olan “arkeyd” ismini vermiş. Grup, ikinci albümde yer alacak olan ‘I Know’ isimli video klibini kısa bir süre önce YouTube platformu üzerinden sevenleriyle buluşturdu. 

Arkeyd grubunun kuruluşundan bahseden Emrah Karadağ, “2000’li yılların ortalarında benim gibi bir synthpop aşığı Ömer Şahin ile çeşitli çalışmalarım oldu. 2015 yılında ben ve gitarist olan kuzenim Ahmet Güven ile bu grubu kurmaya karar verdiğimizde bir vokalist arayışına girdik. O dönem daha önceden de beraber çalıştığım Ömer Şahin vokalist olarak grubumuza katıldı. 2017 yılında “Sunlight of Liberty” isimli 11 şarkılık ilk albümümüzü spotify ve birçok online mecrada da yayınladık.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ömer Şahin sonrasında işleri gereği gruptan ayrılmak durumunda kaldı. Devamında da deneyimli bir vokalist olan Esat Özcan gruba dahil oldu. Şimdi onunla devam ediyoruz ve yeni video klibini çektiğimiz “I Know” un da dâhil olacağı ikinci albüm çalışmamız devam ediyor. Bu albümde de muhtemelen 7-8 şarkı olacak.”

“ÇOCUKLUK YILLARIMIZIN TUTKUSU”

Türkiye ve dünya müzik piyasasında eskiye nazaran bir kalite düşüşü yaşandığına dikkat çeken Emrah Karadağ, Mtv müzik video zamanlarını çok özlediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Hem dünyada hem de ülkemizde bir nevi ‘alternatif’ müzik yapan bir grubuz. Bunun da getirileri olduğu gibi götürüleri de oluyor elbette. Biz de bu yola çıkarken bunların hepsini göze almıştık.” 80’ler boyunca popülerliğini sürdüren ve 2000’lerde tekrardan yeni nesil gruplarla ortaya çıkmaya başlayan “new wave akımı” hakkında konuşan Karadağ, “Bu türün içerisinde coldwave, darkwave, synthpop gibi alt türevler de ortaya çıktı. Bu tarzın öncüleri olarak Depeche Mode, A-ha, Duran Duran, Erasure, Alphaville gibi grupları örnek verebiliriz. Biz de grup olarak çocukluk yıllarımızdan beri tutkunu olduğumuz bu tarzı benimsedik.” ifadelerini kullanıyor. 

Karadağ, new wave’in son yıllardaki durağının Kadıköy olduğuna da dikkat çekiyor: “Yurtiçi bazlı düşünecek olursak, new wave tarzının takipçileri yoğunluklu olarak Kadıköy’den çıkıyor. Aslında Türkiye çapında Kadıköy benim için farklı bir kültürel boyut diyebiliriz. Bu nedenle seyirci ile kontağımız çok daha verimli oluyor.”

“NEW WAVE FESTİVALLERİ YAPILMALI”

1998 yılından beri profesyonel müzik hayatının içerisinde bulunan ve 11 solo albümü olan Ahmet Güven de Arkeyd grubunun bir diğer üyesi.Günümüz müzik piyasası hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahmet Güven, “İnternetin günlük hayatımıza girmesiyle beraber müzik piyasası kökten bir değişime uğradı. Tüm dünyada fiziki albüm satışları sıfıra indi ve kayıtlar dijital platformlardan yayınlanmaya başladı. Bu değişim birçok amatör veya alternatif çalışmalar yapan müzisyenler için dünyaya ulaşmak adına pozitif bir etki gösterse de, benim de savaşını vermekte olduğum klasik fiziki albüm dönemini sona erdirdi.” diyor ve new wave akımının Türkiye'deki durumunu şöyle anlatıyor: “New wave akımı şu anda Türkiye’de yeterli popülerlikten çok uzak. Bununla birlikte yine de iskelet bir kitleye sahip ve bu kitle her geçen gün biraz daha artıyor. Bu durumun gelişmesi için bu tarzı icra eden gruplara yatırım yapılması gerektiği kanaatindeyim. Çalışmaların geniş kitlelere ulaşması için klip, reklam, kayıt prodüksiyonu ve konser desteği verilmesi gerekiyor. Sadece new wave konseptli grupların birarada çalacağı festivaller düzenlenmeli.”

Korona virüsü sebebiyle zor zamanlar geçirdiklerini belirten Ahmet Güven, “Şu ana kadar çıkmış olması gereken ikinci albümümüzü korona virüsü sebebiyle bekletiyoruz. Çünkü albüm çıksa bile o albümü dinleyecek olan sevenlerimizle, şarkıları tek bir ağızdan söyleyeceğimiz konserleri verememek büyük bir eksiklik olacak. Umudum salgının en kısa zamanda sona ermesi ve biz de dâhil tüm dünya müzisyenlerinin dinleyicileriyle konserlerde buluşması.” ifadelerini kullanıyor. 

“GOOGLE’A ŞAN DERSİ YAZMAMLA HER ŞEY DEĞİŞTİ”

“23-24 yaşlarında canımın sıkkın olduğu bir günde Google’a şan dersi yazmamla her şey değişti” diyen Esat Özcan, uzun yıllar çeşitli gruplarla çaldıktan sonra Arkeyd’e katılmış.

Günümüzde belirli bir kalıba sıkıştırılmış olsalar da hala yetenekli müzisyenlerin barındığını fakat ticari kriterlerin bilinirliği fazlasıyla etkilediğini dile getiren Özcan, geniş yelpazede müzikler dinleyip bazı teknikleri vokaline oturtmaya çalıştığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:  “Grup üyelerinin tamamı new wave akımını seviyor.  Fakat Arkeyd grubunu new wave kalıplarının içerisine sıkıştırılmış bir grup olarak görmek yanlış olur. Albüm için halihazırda kaydettiğimiz parçalarda new age, synthwave ve özellikle ben ve Ahmet’in müzikal geçmişinden ötürü yer yer rock tadını hissetmek de çok mümkün.” 

NEW WAVE NEDİR?

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan bir müzik akımı. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürdü ve 2000’lerde tekrar bunu elde etti. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen new wave; funk, disco, reggae ve ska türlerinin de bir karışımı.


ARŞİV