Adaların ruhu iki yeni filme can veriyor

Nedim Hazar imzalı ‘Yakınada Uzakada Burgazada’ ve Uğraş Salman’ın yönetmenliğinde çekilen ‘Atina’daki Büyükada’ belgeselleri, İstanbul Adaları’na özgü dostluk, özlem ve çok renklilik kavramlarını şiirsel bir dille anlatıyor.

30 Aralık 2010 - 11:53

İstanbul Adaları tarih boyunca çok sayıda kültüre ev sahipliği yaptı. Geçmişten bugüne, Ada sakinlerinin şanslı bir bölümü ilk göz ağrıları ile aralarındaki bağı korumayı başardı. Çeşitli sebeplerden, aşığı oldukları Adalar’ı terk etmek zorunda kalan insanlar ise bugün dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor ve tamamı hayata dair ilkleri benzersiz bir kardeşlik fonunda yaşadığı adaları her geçen gün daha da fazla özlüyor. Bununla birlikte Adalar’ın yeni sakinleri de kaynağını çok renkliliğinden alan ada kültürünce hemen harmanlanıyor ve yine dünyanın başka yerinde görülemeyecek bir dostluk ve kardeşlikle yerleşik ada kültürüne adapte oluyorlar.
Adalar Müzesi tarafından, Adalar Vakfı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla hayata geçirilen “Atina’daki Büyükada” ve Adalar Müzesi desteği ile yayınlanan “Yakınada Uzakada Burgazada” belgeselleri, Burgazada ve Büyükada’nın hikâyelerini bu kavramlar ışığında ele alıyor.

ATİNA’DAKİ BÜYÜKADA

Yönetmenliğini Uğraş Salman’ın üstlendiği Atina’daki Büyükada, birkaç yüzyıl Büyükada’da yaşamış ama çeşitli dönemlerde ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılmış adalıların, çocukluklarını ve gençliklerini yaşadıkları ilk aşkları Büyükadalarına özlemle yazdıkları bir mektup niteliğinde. Müziklerini Yannis Saoulis’in, kurgusunu Tamer Üstel’in üstlendiği 35 dakikalık filmin röportajlarını Fıstık Ahmet (Tanrıverdi) derledi. Yönetmen Uğraş Salman, filmi hakkında şu görüşleri paylaşıyor: “Hepimizden daha eski ‘buralı’ vatandaşlarımız, gitmek zorunda kaldıkları yeni memleketlerinde bir ‘yabancı’ olarak yaşamlarını sürdürdüler ama yüreklerinde Büyükada sevgisi, kulaklarında martı çığlıkları, ciğerlerinde mimoza kokusu hiç bitmedi… Bize de bu mektubu postalamak kaldı.”

YAKINADA UZAKADA BURGAZADA

Nedim Hazar’ın hem yazıp hem de yönettiği 60 dakikalık film, tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel ile yaşamını bugün Atina’da sürdüren Burgazlı Emilios Yorgos arasında gelişen dostluğu ve 60’lı yıllardan itibaren Rumların yerine adaya yerleşen 20 civarında farklı etnik ve dini cemaat arasındaki dostane, sakin ve kardeşçe ilişkiyi anlatıyor. Çok renkliliğini dünya genelinde yaşanan çatışmalara nazire yaparcasına yaşatan Burgazada’nın özgün dokusuna inen filmin proje fikri Robert Schild’e ait. Görüntü yönetmenliğini Bülent Arınlı’nın üstlendiği filmin müziklerini ise Polonya’dan Motion Trio, Zoe Tiganouria ve Sebahat Akkiraz yaptı.
Adaların sadelik ve sevgi dolu dünyasından kesitler sunan her iki film de DVD formatında ve 15 TL’lik fiyatıyla satışa sunuldu. Remzi, İstanbul ve Alkım kitabevlerinde satışına başlanan filmler ilerleyen günlerde farklı mecralarda da satışa sunulacak.


 

Etiketler; Nedim Hazar

ARŞİV