Ahmet Adnan Saygun anılıyor

Ünlü besteci Ahmet Adnan Saygun vefatının 33. yıldönümünde, Süreyya Operası'nda düzenlenecek sempozyum, sergi ve konserle anılacak

02 Ocak 2025 - 10:36

Kadıköy Belediyesi, ünlü eğitimci, etnomüzikolog ve besteci Ahmet Adnan Saygun’u vefatının 33. yıldönümünde bir dizi etkinlikle anıyor. Saygun için 4 Ocak Cumartesi günü Süreyya Operası’nda sempozyum, sergi ve konser etkinlikleri düzenlenecek. 

Sanatçının hayatı ve müziği üzerine konuşulacak Ahmet Adnan Saygun Sempozyumu Müzikolog Ersin Antep'in sunumuyla başlayacak. 4 Ocak Cumartesi saat 10.00’da başlayacak sempozyum “Op. 33 Demet” eserinin seslendirileceği açılış dinletisiyle devam edecek. Ahmet Hamdi Zafer (keman) ve Gizem Dalkılıç (piyano) dinleyicilere Saygun’un eserini çalacak. Ardından Ahter Destan, Melih Duygulu, Rengim Gökmen, Kemal Küçük, Özkan Manav ve Gülper Refiğ sanatçının müziği üzerine konuşacak. 

AHMET ADNAN SAYGUN SERGİSİ

Sempozyumun ardından, Saygun’un yaşamını, müzik kariyerini ve müzikal katkılarını ele alan bir sergi açılacak. Sergi, Saygun’un kişisel arşivinden derlenen belgeler, fotoğraflar ve özel çalışmalarla ziyaretçilerini karşılayacak. Kemal Küçük tarafından hazırlanan sergi, Saygun’un 1934-1937 yılları arasındaki dönemini ve müzik devrimindeki rolünü detaylandıran belgelerle de zenginleştirildi. 4 Ocak - 6 Mart 2025 tarihleri arasında Süreyya Operası’nda görülebilecek sergi, Saygun’un müziği ve çalışmalarını daha yakından tanımak isteyenler için bir fırsat sunuyor.

Adnan Saygun’u anma etkinlikleri, sanatçının eserlerinin seslendirileceği konserle sona erecek. 4 Ocak Cumartesi saat 17.30’da başlayacak konserde Ayşenur Ayyıldız Haksoy (soprano), Burak Kul (bariton) ve Fügen Yiğitgil (piyano) Saygun’un bestelerini seslendirecek. 

MÜZİĞE ADANMIŞ BİR YAŞAM

Adnan Saygun, 7 Eylül 1907’de İzmir’de doğdu. Müzik yeteneği küçük yaşlarda fark edildi ve 13 yaşında piyano dersleri almaya başladı. 1926'da İzmir Lisesi'nde müzik öğretmeni oldu. Maarif Vekaleti'nin açtığı sınavı kazanarak 1928'de Paris’te Schola Cantorum’da eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Belediye Konservatuvarı'na öğretmen olarak atandı. 1934’te Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı yönetti ve Atatürk’ün talebiyle ilk Türk operası “Özsoy”u yazdı. 1942’de tamamladığı “Yunus Emre Oratoryosu” büyük başarı kazandı ve dünya çapında seslendirildi. Saygun, “Türk Beşleri” arasında yer aldı ve birçok opera, senfoni ve müzik eseri üretti. 1981’de Atatürk Sanat Armağanı aldı ve 1991’de pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

 

ARŞİV