Bu yıl 16.’sı düzenlenen Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali başladı. 2 Ağustos2ta başlayan festivalin açılışı Genco Erkal’ın yönetip oynadığı “Bir Delinin Hatıra Defteri” ile yapıldı. Genco Erkal’ın 50’inci Sanat Yılı kapsamında yönetip oynadığı oyuna ilgi yoğundu. Oyun başlamadan bir saat önce yerlerini alan tiyatroseverler yıldızlar altında usta oyuncu Genco Erkal’ı tiyatro izlemenin keyfini çıkardı.
İki hafta sürecek festival boyunca Masal Irmaklarında, İtaatsizler, Bunu Ben De Yaparım, Hamlet, Hayvan Çiftliği gibi seyircinin beğenisini almış oyunlar ücretsiz izlenebilecek. Festival oyunları yoğun ilgi ilgi nedeniyle davetiyeli. Oyun davetiyeleri, her oyunun etkinlik günü 13:00 – 18:00 saatleri arasında, Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Süreyya Operası ve Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi gişelerinden alınabiliyor.
Festival Programı şöyle:
3 Ağustos Cuma
İSTİLA
B Planı
“Bizim tam olarak anlamadığımız şey... Neden Abulkasem?” Belki ben Abulkasem? Belki sen Abulkasem?
Oyun sözcük, fikir ve imaj kasırgasına sebep olan büyülü bir ismin etrafında dolanarak ırk ve dille ilgili en derin ön yargılarımıza saldırıyor ve bizi kendi kültürel kimliğimizle yüzleşmeye zorluyor.
4 Ağustos Cumartesi
MASAL IRMAKLARINDA
İstanbul İmpro
Devler, cüceler, develer, pireler, uçan halılar, uzak diyarlar, sonsuz aşklar, prensesler, prensler, kurbağalar, yılanlar, bir arpa boyu yollar, dereler tepeler ve daha niceler... Hint Masallarından ilham alan oyun izleyicisini büyülü bir yolculuğa davet ediyor.
5 Ağustos Pazar
İTAATSİZLER
Kaptan Yapım
“Bir saygı duruşu; İnsanı insan olduğu yeri keşfedip onu ışık ve umutla onurlandırdılar. Dil ve yürekle aşk ve itirazla süslediler. Hiçbir zorunluluk olmadan onları hiç kimse bunun için görevlendirmemişken hayatı daha insani kılabilmek için itaatsizdiler.” İtaatsizler, 1968’in baharında başlayıp 2013 Gezi eylemlerinde son bulan bulan bir akıl belleği oyunu.
6 Ağustos Pazartesi
ENVER AYSEVER’LE AYKIRI KUMPANYA
SGM Yapım
Yakın geçmişimizi şekillendiren olayları şiirle, edebiyatla, müzikle, görüntülerle canlı bir belgesel tadında sahneye taşıyan Enver Aysever, benzeri gerçekleştirilmemiş bir sahne gösterisiyle seyirci karşısına çıkıyor.
7 Ağustos Salı
HÜZZAM
Prinkipo Sanat
Ayla Algan’ın süpervizörlüğünde, Güner Sümer’in unutulmaz oyunu Hüzzam, Ayşenur Özturanlı’nın performansı ile bir kadının cok geç uyanışının hikayesini anlatıyor. Geçmiş yaşantımıza, aile sistemimizin yiten değerlerine, yaşadığımız hayatın acımasız akışına aynı anda vurguda bulunan oyun, seyirciyi müthiş bir yolculuğa çıkarıyor.
8 Ağustos Çarşamba
AŞK DERSLERİ
Kollektif Sahne
İtalyan yazarlar Dario Fo ve Franca Rame’nin kadın bakış açısıyla yazdığı oyunda, aşkı ve cinsellik ironik bir komedi üslubuyla seyirciye taşınıyor. Füsun Demirel’in çevirip Türkçe’ye kazandırdığı aynı zamanda rejisini yaptığı oyuna, ara oyunlarda Serpil Özcan ve Mert Küçülmez eşlik ediyor.
9 Ağustos Perşembe
MUTLUYDUK BELKİ BUGÜNE KADAR
Two Two Yapım
Birbirlerinden saklayacak hiçbir şeyleri olmadığını kanıtlamaya çalışan 7 yakın arkadaş tüm yemek boyunca cep telefonlarını masaya koyup, gelen tüm arama, Whatsapp mesajları ve e-postaları birbirleriyle yüksek sesle paylaşmayı kabul ederler. Oyun başlar başlamaz sırlar açığa çıkar.
10 Ağustos Cuma
BUNU BEN DE YAPARIM
Dot Tiyatro
Eski bir bar koruması olan Dave, bir sanat eserine göz kulak olmak üzere işe alınır. Evine ekmek götürmek için işe giren Dave zamanla sanat eseri ile kişisel bir ilişki, neredeyse duygusal bir bağ kurar ve bir anda kendini karısı dahil herkese karşı onu savunurken bulur.
11 Ağustos Cumartesi
HAMLET
Moda Sahnesi
William Shakespeare’in unutulmaz eseri “Hamlet”, Moda Sahnesi’nin çağdaş yorumuyla sahneleniyor. Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius’tan nasıl intikam aldığını anlatıyor.
12 Ağustos Pazar
HAYVAN ÇİFTLİĞİ
Altıdan Sonra Tiyatro ve Tiyatro D22 Ortak Yapımı
İngiliz yazar George Orwell’in Sovyetler ‘reel sosyalizm’in eleştirisi olarak yazdığı romanı ‘Hayvan Çiftliği’, devrimlerin giderek kendi ilkelerini nasıl çiğnediklerini irdeleyen ironik anlatımıyla tiyatro sahnesinde.
13 Ağustos Pazartesi
EV’VEL ZAMAN
Tiyatro Ekibi
Anneannelerinin ölümü iki kız kardeşi büyümüş oldukları semtte ve çocukluklarının geçtiği evde bir araya getirir. Bu semt eskiden İstanbul’un bir sayfiye kasabasıyken zamanla kentin kıyısında ve zamanın dışında kalmıştır. Ev’vel Zaman başta İstanbul olmak üzere, tüm Türkiye’de yaşanan “kentsel dönüşüm”ü, iki kızkardeş İlkin ve Veda ile çocukluk arkadaşları Erdem’in kişisel öyküleri içinden anlatıyor.
14 Ağustos Salı
SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM DİRMİT
Tiyatro Hemhal
Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor.
15 Ağustos Çarşamba
DÜŞPEREST
Taş Kabare
“Bir varmış bir yokmuş, Evvel zaman içinde kalbur saman içinde Türk Mûsikîsi icra eden bir genç varmış. Az gitmiş uz gitmiş, meyhane gazino düz gitmiş. Bir de dönüp arkasına bakmamış ki görsün; Düşlerinin peşinden düşmüş / başkasının düşüne dönüşmüş.” Düşlerinin peşinden giden saf Cemalettin aracılığıyla ülkenin müzik aracılığıyla kültürel değişimini izliyoruz.