Akademi Kitabevi, 20 yıl aradan Kadıköy'de!

Aziz Nesin, Emil Galip Sandalcı, Vedat Türkali gibi ustaların uğrak yeri olan, kitaplarını raflardan aldığınızda, yazarıyla göz göze geldiğiniz efsane kitabevi Akademi, 20 yıl aradan sonra Kadıköy’de

02 Mayıs 2013 - 15:23
  
Semra ÇELEBİ

1971 yılında Nişantaşı’nda Hadi Olca tarafından kurulan ve kısa zaman içinde edebiyat ve sanat insanlarının, aydınların buluşma yeri olan Akademi Kitabevi, 20 yılın ardından yeniden kapılarını açtı. Kadıköy Sakız Sokak’taki 300 metrekarelik yeni mekânında 27 Nisan Cuma günü açılışı yapılan Akademi Kitabevi, usta yazarların ve edebiyatseverlerin akınına uğradı. Yürümekte güçlük çektiği halde Vedat Türkali de Akademi’yi yalnız bırakmayarak açılışa geldi. Türkali’nin yanı sıra sosyalist mücadelenin önemli simgelerinden Mihri Belli’nin eşi, Sosyalist Parti başkanı Sevim Belli, yazar ve edebiyatçılar Afşar Timuçin ve Emin Karaca da açılışta bulunanlar arasındaydı. Kadıköylü okurların yoğun ilgisiyle karşılaşan yazarlar kitaplarını imzalamayı da ihmal etmedi.
Akademi Kitabevi, Hadi Olca’nın oğlu Muzaffer Olca ile yazar Özcan Sapan tarafından işletiliyor. Mekânın giriş kısmı kitapçı ve kafe; alt katı ise aynı anda 25 kişiye inceleme-araştırma yapma imkânı veren kütüphane, kapalı kafe bölümü ile mini bir bahçeden oluşuyor. Eskisi gibi yazarların uğrak yeri olmayı amaçlayan Akademi, haftanın 7 günü, saat 09.00 - 22.00 arası kitapseverlere açık olacak. Akademi Kitabevi’nde ayrıca, imza günleri, söyleşiler, atölye çalışmaları gibi edebiyat ve sanatseverler için kaçırılmaması gereken etkinlikler düzenlenecek.

AKADEMİ ÖDÜLLERİ YENİDEN BAŞLIYOR
Akademi Kitabevi, Türkiye’de kitabevi anlayışını değiştirmiş, tarihe tanıklık eden yeni bir sayfa açmıştı. Akademi Edebiyat Ödülleri ise şiir, hikâye, roman, deneme-inceleme-eleştiri-gezi ve çocuk edebiyatı dallarında yayımlanmış ya da yayıma hazırlanmış ilk yapıtların daha geniş kitlelere ulaşmasını, sahiplerinin Türkiye’de, hatta bazılarının dünya çapında ün kazanmasını sağlamıştı.
Yeniden eski parlak günlerine dönmek için bu kez Kadıköy’de hizmete açılan Akademi Kitabevi, kısa bir süre içinde Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri’ni de yeniden yaşama geçirmeyi planlıyor. Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri ile genç yazarların, şairlerin ödüllendirilmesi ve Türkiye edebiyatının zenginleştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
  
AKADEMİ KİTABEVİ EDEBİYAT ÖDÜLLERİ
Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri’ni alanlar arasında bugün yazın dünyasının önemli isimleri olan yazarlar de bulunuyor. Örneğin 1980 yılında verilen ödülleri Şiir dalında Murathan Mungan, Turgay Fişekçi ve Ozan Telli alırken aynı yıl Çocuk Edebiyatı dalındaki ödülün Yıldırım Türker’e verildiğini görüyoruz. 11 yıl boyunca kesintisiz olarak her yıl verilen ödülleri alanlar arasında Nevzat Çelik, Mehmet Yaşin, İbrahim Karaca, İnci Aral, Feyza Hepçilingirler, Ahmet Altan, Öner Yağcı, Feridun Andaç, Sevim Ak gibi bugün ünü sınırları aşan şair ve yazarlar bulunuyor. Bu ödülleri veren seçici kurullar da dikkate değer. Seçici kurullarda A. Kadir, Vedat Türkali, Emil Galip Sandalcı, Adnan Özyalçıner, Kemal Özer, Aziz Çalışlar, Alpay Kabacalı, Onat Kutlar, Murat Belge, Ülkü Ayvaz, Feridun Andaç, Refik Durbaş, Adalet Ağaoğlu gibi önemli edebiyatçılar görev yapmış.
 
 

ARŞİV