Usta ressam Naile Akıncı’nın oğlu Cengiz Akıncı, 700 eserden oluşan kapsamlı bir koleksiyonu İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne (İRHM) bağışladı. Akıncı’nın eşi Lale hanımla birlikte sahip olduğu bu koleksiyon, erken Cumhuriyet döneminden günümüze kadar Türk plastik sanatlarının gelişimini içeriyor.
Annesi Naile hanımın teşvikiyle çocuk yaşlardan itibaren sanatla ilgilenmeye başlayan Cengiz Akıncı, hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra, telif hakları üzerine uzmanlaştı. Bu sayede sanatçılara hukuk desteği de veren Akıncı, kendisi gibi hukukçu ve koleksiyoner olan Lale Aldıkaçtı ile 1983’te evlendi. Çiftin birlikte geliştirdikleri koleksiyon yıllar içinde çeşitlenerek büyüdü. Çoğunlukla Akademi mezunu sanatçıların yer aldığı koleksiyon, ağırlıklı olarak 1930’lar sonrasını kapsayan ve farklı dönemleri temsil eden peyzaj ve natürmortlar, figüratif ve soyut eserler, baskı resimler ile değişik teknikleri bir araya getiren desenler, heykel, seramik ve cam eserlerden oluşuyor.
Halil Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hüseyin Gezer, Zeki Kocamemi, Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Léopold Lévy, Nuri İyem, İsmail Hakkı Oygar, Aliye Berger, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Burhan Uygur, Naile Akıncı, Eşref Üren, Neş’e Erdok, Tiraje Dikmen, Cemal Tollu, Cevat Dereli, Nedim Günsür, Elif Naci, Ercüment Kalmık, Eren Eyüboğlu, Neşet Günal, Şükriye Dikmen, Ferruh Başağa, Utku Varlık, Turan Erol’un da aralarında yer aldığı öncü isimlerin yapıtlarından oluşan koleksiyondan bir seçki, sergilenmeye başlandı. Küratörlüğünü Ali Kayaalp’in, koleksiyon sanat danışmanlığını Ebru Nalan Sülün’ün üstlendiği “ARTI 700” sergisi İRHM Geçici Sergi Alanı’nda 31 Ekim’e dek ziyaret edilebilir.
Açılışta konuşan Cengiz Akıncı "İRHM bizim açımızdan çok özel bir mekandır. Artık daha da anlamlı hale geldi. Koleksiyonun geri kalan eserleri de önümüzdeki dönemde sergilenmeye devam edecek." dedi. Lale Akıncı da koleksiyonun yaklaşık 56 yıllık bir birikimin sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, "Koleksiyondaki her eser doğal olarak hak ettiği saygıyı zaten ayrıca taşımaktadır. Ancak bir bütün içerisinde değerlendirdiğiniz zaman her birine farklı bir anlam yüklenmekte. Yani 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine' sözü burada tam da yerini buluyor. Ortak bir sevgiyle toplanmış bu eserleri bir arada tutacak İstanbul Resim ve Heykel Müzesi yetkililerine teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
BURS VERİLİYOR
Akıncı çifti, sanat koleksiyonlarını müzeye bağışlamalarının yanı sıra ressam Naile Akıncı’nın anısına başarılı öğrencilere burs da sağlayacak. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğrenim gören kız öğrenciler arasından mezuniyet sınavlarında gösterdiği başarı gözetilerek yapılacak seçim sonucunda, Naile Akıncı Sanat Ödülü ve Yüksek Lisans Bursu verilecek.