31 Ocak’ta yaşamını yitiren sanatçı Gülçin Aksoy’u anısına bir sergi düzenlendi. Mine Sanat Galerisi Deneysel’de 24 Ekim’de açılan “Vasiyetimdir” başlıklı serginin küratörlüğünü ise Beral Madra üstleniyor.7 Aralık’a dek açık kalacak olan sergide, Nancy Atakan, Gül Ilgaz, Serhat Kiraz, Ferhat Özgür ve Neriman Polat’ın Gülçin Aksoy için özel olarak ürettikleri çalışmalar yer alıyor. Referansını “Vasiyetimdir” projesinden alan bu sergi, 2016 yılında Aksoy’un Aslı Çavuşoğlu, Özge Ersoy ve Merve Ünsal tarafından tasarlanmış bir projeye sunduğu metin üstüne ve onu anmak için düzenlenmiş bir sergi olmak özelliği taşıyor.
Serginin küratörü Madra, “Sanatçılar, siyasal, ekonomik ve kültürel düzenin ve küresel olayların ikilemli dönüşümlerinde topluma yansıtacakları konular buluyor, bu konuları çok çeşitli araç ve yöntemlerle sanat yapıtına dönüştürüyor ve bu yapıtların insanların farkındalığına veya demokratik süreçlere katkıda bulunduklarına inanıyorlar. Bu tür sanat yapıtlarının sunduğu göstergeler, kavramlar ve ilişkisel estetik düzene karşı ya da düzenin yanında belirli bir gücü ve direnci gizler.” diyor. Gülçin Aksoy’un 1989'da Mimar Sinan Üniversitesi'nde okumak için geldiğini ve bu üniversitede 1990'lardan bu yana öğretim görevlisi olarak çalıştığını anımsatan Beral Madra, “Bu süre içinde bu düzende yaşayan ve çalışan en güçlü, dirençli ve dikkat çekici sanatçılardan birisiydi. Üniversitenin eğitim düzeyi üzerindeki kalıcı etkisi, Halı Atölyesi'nde davet ettiği yerel ve uluslararası sanatçılar, teorisyenler ve sanat uzmanlarıyla düzenlediği birçok teorik, eleştirel ve pratik proje ve karşılaşmalar bir yana, Türkiye çağdaş sanat tarihine miras bıraktığı yapıt dizisi ile her zaman yaşayacak” dedi. Aksoy’un çoklu medya çalışmaları, performansları, fotoğrafları, videoları, metinleri duvar grafikleri, hassas çizimleri, tekstilden halı dokumaya kadar zengin üretim becerileri ve yapıtlarının sergilerde izleyici ile buluştuğunu ifade eden Madra, “Her tekniği, eserin kavramına göre kullanıyordu. Kavram, anavatanında ve dünyada bireysel veya toplumsal özgürlük ve güvenlikle ilgili ise, bir performans yaratmak için arkadaşları ve gönüllülerle işbirliği yapıyordu. Belleğiyle ilgili ise, hayatını ve ailesinin hayatını değiştiren, aynı zamanda ülkenin tarihine değinen tarihi olayları irdeliyordu. Enstalasyonlarının tarzı, Türkiye’nin mevcut toplumsal düzeninde aynı deneyimi yaşayabilecek izleyici tarafından deşifre edilecek bir bilmece ve politik, toplumsal ve kültürel çağrışımlı öğelerin bir bileşimi olarak tanımlanabilir. 1991-2018 arasında kişisel sergilerinde bireysel ve toplumsal hafızanın kaybına karşı çalışan videolar, fotoğraflar, halılar, resimler ve enstalasyonlardan oluşan hem otobiyografik hem de toplumsal, siyasal içerikli çalışmalarını sundu.” diye konuştu.
GÜLÇİN AKSOY HAKKINDA
Sanatçı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Aksoy (59) geçirdiği kalp krizi ardından 31 Ocak’ta hayatını kaybetmişti. 1965 yılında dünyaya gelen sanatçı, MSGSÜ’de yüksek lisans ve sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. 1990’ların başından itibaren aktif sanat üretimine devam etti. Bireysel üretiminin yanında, kollektif olarak da bir çok sanatsal eylem içersinde yer aldı. 2018 yılında DAAD sanatçı ve akademisyen bursu ile Berlin ‘de bulundu. İlk kişisel sergisini 1991’de açtı. 1990 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Öğretim üyesi olarak çalışmakta, "Halı Atölyesi’ni yürütmekte olan sanatçı, sanatsal üretimini eğitimci kimliğinden ayırmadan, birlikte öğrenmek ve üretmek üzerine konumluyor. Bu süreci içeren, öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiği projelerinden biri "Öğrenme süreci",(Learning Project ) ise İtalya nın Boozen kentinde yer alan "Academiae Youth Art Bienale" de sergilendi. Halı Atölyesi sürecinin bir parçası olan Atılkunst kollektifi ise birlikte üretim modellerinden biriydi. Katıldığı diğer sanat etkinliklerinden kimileri; Mobilising Memory, Viyana, 4. Çanakkale Bienali, Trading Station Liverpool , 1. Klohausen Bienalİ Münih, City Scale Münih- İstanbul,I. Istanbul yaya sergileri, 60 yıl 60 sanatçı gibi sergiler, kendisinin de sergi kurucu ekibinde olduğu Yerli Malı, Aileye Mahsustur, Yurttan Sesler gibi sergiler örnek verilebilir.