Aksoy'un 'Cumhuriyet Rüyası'

Kendisinin bir Cumhuriyet sanatçısı olduğunu vurgulayan usta heykeltıraş Mehmet Aksoy, Cumhuriyet’e olan vefasını “Cumhuriyet Rüyası” adlı eseriyle yansıtıyor

29 Kasım 2023 - 13:56

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un adını, Kars’ta yaptığı "İnsanlık Anıtı" adlı eserinin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafından  "ucube" diye nitelendirilmesiyle anımsayabilirsiniz yahut dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kendisinin bir eserine “Böyle sanatın içine tükürürüm” dediğini hatırlıyor olabilirsiniz. Sanatıyla muhafazakar kesimin eleştiri oklarına hedef olan Aksoy, şimdilerde Kadıköy’de bir sergi açtı.

Adı “Sevgi Sarmalı”. Caddebostan’daki Gallery11.17’de sanatseverler ile buluşan sergide, sanatçının çeşitli formlardaki eserleri sergileniyor. Sergide Gökçek’in ‘tükürdüğü’ Periler Ülkesi’nde adlı heykelin küçük boyutlu bir formu da yer alıyor.

“SEVGİ BİRLEŞTİRİR”

Biz de galeriyi ziyaret ederek, Mehmet Aksoy’la söyleştik. Serginin temelinde yansımalar ve çoğalmalar olduğunu vurgulayan Aksoy, “Vahdet-i vücûd gibi, teklikten birliğe… İnsan sevgiyle çoğalabilir ancak. Bugün de en ihtiyacımız olan şey sevgi bence. Bu ayrıştırmacı ve savaşçı politikalara karşı, sevginin birleştireceği özelliğinden faydalanmak gerekiyor. Vücutsallığı da kutsal birşey gibi görmemiz gerekiyor yani insanın insanı sevmesi, insanın insanla birlik olması tanrısal bir şey. Bunu kirletmeye hiç bir şeyin gücü yetmez. Bu insan neslinin devamlılığı için bize yüklemiş bir aşk aslında. Hep kendimizi eksik hissetmemizin, bir bütünleşme duygusu da bundan. Farklı düşünen iki insan bir oluyor. Ne kadar güzel… Böylelikle farkı zenginleşiyorlar. Bunu çelişki haline getirenler var maalesef. Getirmemek gerekiyor. Bu sergide bunları vurgulamak istedim.” dedi.

CUMHURİYET’E VEFA HEYKELİ

Mehmet Aksoy, sergideki “Cumhuriyet Rüyası” adlı eserini yaparken Atatürk’ün meşhur karda yatan fotoğrafından ilham aldığını söyledi. “Ben Atatürk’ün ta askeri okuldaki yıllarından beri Cumhuriyeti düşündüğünü düşünüyorum. Cumhuriyet fikrini sıcak bir fotoğraf gibi göğsünün üstünde sakladığına inanıyorum.” yorumunu yapan Aksoy, şöyle devam etti: “Cumhuriyet’le kulluktan birey olmaya yükseldik. Cumhuriyet fırsat eşitliğini getirdi. Mesela ben bir Cumhuriyet çocuğuyum çünkü beni bir Cumhuriyet öğretmeni keşfetti ilkokul ikinci sınıfta, henüz 7 yaşında iken. Cumhuriyet’e şükretmemiz gerekiyor. Ancak, kadir kıymet bilmeyen insanların yönetimindeyiz maalesef. Ama tarihin tekerleği geri gitmez.”

 Sergi, 11 Ocak 2024’e dek açık kalacak.

 

ARŞİV