Alan'da alternatif sanat

Istanbul Fringe Festival, 13 Eylül’de Kadıköy’de başlıyor. Festivalin klasikleşen mekanlarından Alan Kadıköy bu sene 5 farklı gösteriye ev sahipliği yapacak

11 Eylül 2024 - 13:28

Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri buluşturan Istanbul Fringe Festival başlıyor. 2019’dan beri düzenlenen, bu sene 6.’sı düzenlenen festival, 13-21 Eylül tarihleri arasında yapılıyor.

İsmini aldığı Latince “fringere” eyleminden hareketle her yıl çeşitlendirdiği programıyla sınırları sorgulayan, onlarla oynayan festival, sınırları geçirgenleştirmeye gayret ediyor. Alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunan festival, bu yıl da Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Slovenya, Tayvan, Japonya ve Yunanistan olmak üzere toplam 11 ülkeden ekipleri İstanbul’da ağırlayacak. Festival bu sene eklenen yeni yerlerle birlikte toplamda 18 (Akbank Sanat, Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ÇAK Studio, ENKA Oditoryumu, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy,  BOVA Beyoğlu, CoBAC Workspace, Eksibir, İstos, Ortaköy Kültür Merkezi, Öktem Aykut, Sahne Kadir Has, sbcs Studio ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi) mekanda olacak.

AÇILIŞ KADIKÖY’DE

Istanbul Fringe Festival 2024, bu yıl da açılış etkinliğini Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’de gerçekleştirecek. Yunanistan’dan The Black Matter Productions imzalı The Kitchen Dance _ A House Trance Vocabulary performansıyla 13 Eylül’de başlayacak festival, açılış partisiyle disiplinlerarası bir geceye davet ediyor. Festivalin klasikleşen mekanlarından Alan Kadıköy bu sene 5 farklı gösteriye daha ev sahipliği yapacak. 16 Eylül’de Belçika’dan Cage-Free, 17 Eylül’de Ekin Tunçeli imzalı Heartquake, 18 Eylül’de Hollanda’dan UIT|EEN|VAL II, 19 Eylül’de klasikleşen Fringe Kısalar ‘24** gösterimleri Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle Alan Kadıköy’de olacak.  

ÖLÜM HAKKINDA BİR GECE SEANSI

20 Eylül’de ise Alan Kadıköy’de bir gece etkinliği yapılacak. Singapur’dan Decadance Company’nin gösterisi olan The 11th Hour, “Death to Duets” ve “四” tematik bir çiftli gösteri olarak sahnelenecek. Gösteri, ölüm konusunu ve sonrasında ne olacağına dair eskimeyen spekülasyonları hicivli bir şekilde ele alan karanlık bir dans komedisi niteliğini taşıyor. Saat 22.30’da başlayacak 60 dakikalık bu gösteri, ölümden sonra hala bir şekilde var olabileceğimiz fikrini kurgulamak için iyi yerler, kötü yerler, vampirler, hortlaklar, hayaletler ve zombiler hakkında hikayeler uydurulan bir gece seansı sunuyor.

Kadıköy’den bir mekan daha festivale ev sahipliği yapacak. Teatral dans performansı GONG, 16 Eylül’de Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde olacak.  Üç kadının hikayesini anlatan Ga Kolektif imzalı Köprüden Önce Son Çıkış da , 20 Eylül’de yine aynı merkezde sahnelenecek.

 


ARŞİV