Aleviler Kitap Fuarı'nda buluştu

Merdevinköy’deki Şahkulu Sultan Vakfı’nda gerçekleşen Türkiye’nin ilk “Alevi Kitap Fuarı” yoğun ilgi gördü

09 Haziran 2016 - 13:22
Kaan DERTÜRK
Şahkulu Sultan Vakfı, 2-5 Haziran tarihleri arasında bir ilke imza attı. Türkiye’nin İlk Alevi Kitap Fuarı Merdivenköy’deki Şahkulu Dergâhı’nda gerçekleştirildi. Alfa, Can (Ali Adil Atalay) Cem, Demos, İletişim, Kapı, Kaynak, La, Yurt gibi 42 yayınevinin yer aldığı fuara Şahkulu, Karacahmet, Garip Dede, Cem Vakfı, Pir Sultan Abdal, Sarıgazi Cemevi gibi Alevi kurumları da yayınlarıyla katıldı.
Geniş bir yayın ağı ile Alevi – Bektaşi kültürünü tanıtan kitapları kapsayan Şahkulu Alevi Kitap Fuarı’na 28 yazar katıldı. Semah gösterisiyle başlayan Kitap Fuarı’nın açılışında Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Çamur, Şahkulu Alevi Kitap Fuarı Genel Koordinatörü Necdet Saraç, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal birer konuşma yaptı

“KİTAPLA CENNET YAPMAK”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Alevi Kitap Fuarı açılışında yaptığı konuşmada, “1400 öncesi Şeyh Bedrettin’in dediği gibi cennet de cehennem de bu dünyada. Bu dünyayı kitapla, bilimle, anlayışla cennet yapmak mümkün… Kadıköy’de aynı anda iki fuar açmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye’de kitap, okuma kültürü çok önemli, desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Konuşmasının ardından Başkan Nuhoğlu’na, Şahkulu Sultan Vakfı’na yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi.

“KİTAPLARIN KARDEŞLİĞİ”
Şahkulu Alevi Kitap Fuarı Genel Koordinatörü Necdet Saraç ise konuşmasında şunları söyledi: “Aleviler hep sorunlarla anılıyor, bu fuarla sorunlarla anılma ezberini bozuyoruz. 42 yayınevi, 28 yazar, yüzlerce kitap ile karşınızdayız. Kitapların bile ‘kardeş’ olmadığı bir ortamda kitaplar üzerinden ‘kitapların kardeşliğini’ yakalamak mümkün. Alevi Kitap Fuarı yeni bir başlangıç. Bu başlangıç, Alevi Bilgi Merkezi ile sürecek. Bizim amacımız inançlar ve kimlikler arasında ayrımları artırmak değil, kimliklerin rahat telaffuz edilmesini sağlayarak, özgürlüklerin önünü açarak, laik-demokratik bir Türkiye’de kardeşçe yaşamak.”

ARAŞTIRMACILAR KATILDI
Açılış töreni bittikten sonra, Prof. Ali Yaman, Esat Korkmaz, Miyase İlknur, Yrd. Doç. Mehmet Ersal ile söyleşiler yapıldı. Bu isimlerin yanı sıra etkinliğe, Ali Aktaş, Ali Yıldırım, Cavit Murtezaoğlu, Prof. Fuat Bozkurt, Hamza Aksüt, Kelime Ata, Merdan Yanardağ, Miyase İlknur, Rıza Zelyut, Öner Yağcı gibi birçok yazar ve araştırmacı katılarak kitaplarını imzaladı, okurlarla söyleşti. Çeşitli sanatçıların fuar akşamları dinleti sunduğu Şahkulu Alevi Kitap Fuarı’nda, çocuklara masallar da anlatıldı. Bugüne kadar yayınlanmış çeşitli Alevi dergilerinin de sergilendiği fuar 5 Haziran Pazar akşamı saat 20.00’ye kadar kitapseverlere hizmet verdi.

 

ARŞİV