Almanya'ya BEYİN göçü

Dünyaca ünlü Alman edebiyatçılar ve Almanya’da yaşayan Türk edebiyatçılar, Maltepe Üniversitesi’nde düzenlenen...

05 Ekim 2011 - 10:01

Tarihimizin en önemli göç hareketlerinden biri olan Almanya’ya göç, tüm sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla 2011 yılında 50. yılını yani yarım asrı tamamlıyor. Dünyaca ünlü Alman edebiyatçılar ve Almanya’da yaşayan Türk edebiyatçılar, tüm bu süreci farklı bir açıdan değerlendirmek üzere gerçekleşen “Almanya’ya Göçün 50. Yılında Göç ve Eğitim” konulu sempozyumda biraraya geldi. Sempozyum, ülkemizin en önemli değerlerinden bilim adamı, doktor, mühendis vb. gibi vasıflı insan gücünün yurt dışına çıkmasını yani beyin göçünü gündeme taşıdı. Sempozyumda aynı zamanda halen ülkemizden yurt dışına gerçekleşen beyin göçünün neden ve sonuçları da ortaya kondu
Sempozyum, 118-Y Yönetim Çevresi İstanbul Anadolu Yakası Lions Kulüpleri Genel Yönetmeni Leman Taşkın’ın uluslararası programı kapsamında, Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin organizasyonunda, Atalar Lions Kulübü Başkanı Özgen Kara'nın ev sahipliğinde ve Lions Quest Komitesinin Başkanı Özden Bayrak’ın katkılarıyla Maltepe Belediye Başkanlığı ile Maltepe Üniversitesi’nin desteğiyle 8 Eylül Perşembe günü gerçekleşti.
Sempozyumun konukları ise dünyaca ünlü Alman edebiyatçılar Wolf-Ulrich Cropp, Reimer Eilers, László Kova, Gino Leineweber, Dalia Staponkute, Almanya’da yaşayan Türk edebiyatçılar Nebahat Ercan ve Emina Kamber ile KİBATEK (Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) adına İsmail Bozkurt oldu. Alman Edebiyat Derneği Başkanı Gino Leineweber Türkiye’de Edebiyat konusunda böyle önemli bir toplantının yapılmasını çok olumlu karşıladıklarını belirterek, edebiyatçıların sosyal iletişim ve insan faktörünü en iyi ifade edebilme yolunun kişilerin anadilini mükemmel şekilde konuşabilmesi ile gerçekleştiğini ve özellikle herkesin anadilinde eğitimden sonra yabancı dil öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

ARŞİV