Karikatür Evi, yeni projeleri ile karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmaya devam ediyor. Karikatür Evi’nde 12 Şubat Pazar günü saat 12.00’de ilk kez gerçekleşecek Amatör Buluşmaları ile usta çizer Behiç Pek, her ayın ikinci ve dördüncü haftasında amatör karikatüristlerin çizgilerini ve esprilerini yorumlayacak. Amatör Buluşmaları sayesinde karikatür sanatına gönül veren her yaştan çizer, hem usta karikatürist ile tanışma fırsatı bulacak hem de deneyimlerinden faydalanabilecek.
“USTA – ÇIRAK İLİŞKİSİ”
LeMan dergisi çizeri ve Karikatür Evi’nde eğitmenlik yapan Erhan Candan’a Amatör Buluşmaları hakkında sorular yönelttik. Amatör Buluşmalarının karikatür sanatında önemli bir yer tuttuğuna değinen Candan, “Buluşma dediğimiz kavram her ayın belli günlerinde ustanın gözetiminde toplanarak, amatör çizerin çizgilerini, esprilerini ve hikâyelerini onun değerlendirmesine sunması anlamına gelmektedir. Usta, amatör çizerin getirmiş olduğu eserler hakkında yorum yapar. Yeri geldiği zaman hem çizgiye hem de espriye müdahale eder. Yayınlanmaya değer bulduklarını da seçer ve dergisindeki amatör köşesinde değerlendirmek üzere alır. Bu bildiğimiz manada öğretmen - öğrenci ilişkisinden daha çok usta - çırak ilişkisine yakındır. Çünkü arada resmiyet bulunmamaktadır ve belli bir prosedürü yoktur.” dedi.
“FARKLILIKLAR ÖNEMLİ”
Buluşmaların, yeni karikatüristlerin kendisini bulması ve doğru alana erkenden yönlendirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Candan, “Her gelen sanatçı adayının kişisel özelliklerine, meraklarına göre ayrı ayrı değerlendirilmesi ve duruma göre farklı disiplinlere yönlendirilmesi söz konusudur. Bazıları romantik, bazıları komik, bazıları ise politik olur. Hikâye çizmeye hevesli olanlar hikâyeye, karikatüre hevesli olanlar karikatüre yönlendirilir. Buluşmalarda farklılıklar önemlidir. Tüm adayların kişiliklerini ve kendi dünyalarını ortaya çıkaracak şekilde eğitilmesi ve sanatsal becerilerinde yetkinleşmesi amaçlanır.” diye konuştu.
“KARİKATÜR GELENEĞİ”
Günümüzdeki profesyonel karikatüristlerin birçoğunun bu eğitim aracılığıyla yetiştiğinin altını çizen Candan, şöyle devam etti: “İlk olarak Oğuz Aral ile Gırgır Dergisi'nde “Çiçeği Burnundalar” köşesi ile bu eğitim geleneği başlamıştır. Bu köşe aracılığıyla birçok sanatçının yetişmesiyle artık karikatür geleneği olmuştur. Oğuz Aral geleneğini taşıyan bu uygulamayı Karikatür Evi’nde yılların eskitemediği büyük ustamız Behiç Pek tarafından yapılacak olmasını da çizer adayları için büyük bir şans olarak görüyorum. Amatör kişisinin çizdiği eserleri artık dergi sayfasında görebilme şansı da var. Bu durum sanatçı adayına büyük bir motivasyon ve tecrübe sağlıyor.”
BEHİÇ PEK KİMDİR?
1957 İstanbul doğumlu Behiç Pek, lise eğitimi sırasında merak sardığı karikatür çizme hevesini, çalışmalarının ilk kez 1976 yılında Gırgır dergisinde yayınlanması üzerine mesleğe dönüştürmüştür. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden de bu nedenle ayrılmıştır. Pek, bir buçuk yıllık Gırgır ve Fırt dergisi kariyerinden sonra bazı arkadaşlarıyla dergiden ayrılarak 68 sayı yayınlanan Mikrop adlı alternatif mizah dergisini çıkarmıştır. Biraz da Savaşalım, Muhlis Bey ve Zalak Mahmut gibi tiplemeleri ile ünlenmiştir. Pek, uzun yıllardan beri aktif olarak LeMan dergisinde çizmektedir.