Bundan yaklaşık 6 ay önce bir grup kuruldu. İsimleri İnanış Ezgileri. Bu müzik grubunu diğerlerinden farklı kılan ise Doğu ve Batı kökenli enstrümanlar aracılığıyla, yüzyıllardır uyum içinde varolan Anadolu’nun kültürel çeşitliliğine vurgu yapmak.
İnanış Ezgileri müzik grubu, grubun bir projesi olarak “Anadolu İnançları Projesi”ni başlattı. Projeyi; ekibin müzikal altyapısı, düzenlemelerini yapan, aynı zamanda orkestra şefi olan Gülcan Koca ve metin yazarlığı, iletişim ve organizasyon görevini yürütüp, orkestrada korist olarak da yer alan Mürsel Ünder yürütüyor. Ekipte hem bağlama, cura, ney, kanun, tambur, erbane gibi geleneksel sazlar hem de piyano, keman, çello, viyola, kontrbas, akustik gitar gibi batı sazları yer alıyor. Ayrıca koro ve dans ekibi de bulunuyor. Yaklaşık 25 kişiden oluşan kadroda yer alanların çok büyük bir çoğunluğu akademik eğitimli olup profesyonel olarak, kendi alanında yetkin/popüler olan ekip veya kişilerle çalışıyorlar.
“SANAT TOPLUMU RAHATLATIR”
Gülcan Koca ve Mürsel Ünder, projenin amacını “Anadolu’nun kültürel çeşitliliği, bu çeşitliliğin yüzlerce yıl uyum içinde bir arada yaşadığını hatırlamak/hatırlatmak, kadim inançlarının müzikleri, dansları ve çeşitli ritüelleri sergilenerek inançlar arasındaki benzerlik ve bağa vurgu yapılması…” diye açıklıyor. İnsanların gerek Anadolu’da gerek dünyanın herhangi bir yerinde inançlarını dile getirirken ezgilerden yararlandığını anımsatan Koca ve Ünder, “Gerginliği, ötekine tahammülsüzlüğü fazlasıyla hissettiğimiz, yaşadığımız bu günlerde müzikle, inançla bir bakış sunmanın en güzel cevap olduğunu düşünüyoruz. Çünkü sanatın toplum bilinçaltını rahatlattığını biliyoruz. ‘İnanış Ezgileri’ projesi kapsamında Anadolu’daki inanç biçimlerinden ulaşabildiğimiz, hissedilmesine aracılık edebileceğimizi düşündüğümüz bazı inanç topluluklarının ezgilerini söyleyerek, anlatarak, göstererek konserler, dinletiler düzenlemek istiyoruz” diyor.
ŞAMAN DANSI, SEMA, İLAHİLER…
İnanış Ezgileri Anadolu İnançları Projesi, 30 Ocak Pazartesi akşamı saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Etkinlikte Anadolu’nun binlerce yıllık inançları olan Alevi, Ezidi, Ortodoks/Ermeni, Ortodoks/Rum, Seferad/Yahudi, Sufi, Süryani, Şafii/Kürt ilahileri icra edilecek. Ayrıca şaman dansı, sema, semah olmak üzere 3 bölümde dans gösterisi olacak. Anadolu’da yaşamış ve eserleri icra edilen inançlara ve kültürlere ait çeşitli metinlerle (bayramlar, gelenekler, mitolojik veya dinsel hikayeler) bu inançların anlatıları da gerçekleştirilecek.
Grup, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kartal’daki Surp Nişan Ermeni Kilisesi’nde sahne almıştı. Kilise, 150 yıllık tarihinde ilk kez bir etkinlik için kapılarını açmıştı